Ήταν άνδρας η Βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας;

Επανέρχονται στο προσκήνιο οι θεωρίες με νέα στοιχεία και έρευνες.


Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αλλά και τους ιστορικούς επιστήμονες.

Η θεωρία ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας ή αλλιώς η “Παρθένος Βασίλισσα” δεν ήταν γυναίκα, αλλά ένας μεταμφιεσμένος άνδρας μετά από δολοπλοκία που στήθηκε εις βάρος του πατέρα της, επανέρχεται αυτές τις ημέρες στο προσκήνιο, με τους ιστορικούς να ζητούν πλέον επίμονα να ανοιχτεί ο τάφος της και να αποδειχθεί η αλήθεια.

Η θεωρία που αναπαράγεται σήμερα σε μεγάλες βρετανικές εφημερίδες και υποστηρίζεται από σοβαρούς Άγγλους ιστορικούς, υποστηρίζει ότι η μικρή Ελισάβετ, κόρη του Βασιλιά Χένρυ του 8ου, πέθανε σε νηπιακή ηλικία και ενώ είχε απομακρυνθεί από το Λονδίνο στην εξοχή, για να αναρρώσει από μια ασθένεια που την ταλαιπωρούσε καιρό.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του Βασιλιά προς το μικρό χωριό Μπίσλεϋ για να επισκεφθεί την κόρη του, η μικρή Ελισάβετ που είχε πάντα αδύναμη υγεία, εξέπνευσε πριν ο βασιλιάς καταφθάσει. Τότε, οι ευγενείς που είχαν αναλάβει την φροντίδα της, φοβούμενοι την οργή αλλά και την αντίδραση του βασιλιά, αποφάσισαν να προβούν στην ενέργεια που αν αποδειχθεί σήμερα, θα ανατρέψει 470 ολόκληρα χρόνια βρετανικής ιστορίας.

Έντυσαν κορίτσι ένα μικρό αγόρι, τον Νεβίλ, ο οποίος ήταν φίλος με την μικρή Ελισάβετ και προερχόταν από μια αγροτική οικογένεια του χωριού και τον έπεισαν να συμπεριφερθεί ως Ελισάβετ στον βασιλιά, ώστε να κερδίσουν λίγες μέρες μέχρι να καταφέρουν να βγουν από την χώρα και να γλιτώσουν από τις συνέπειες της οργής του βασιλιά. Κανείς δεν κατάλαβε τίποτα, ούτως η άλλως η μικρή Ελισάβετ ήταν πάντα ένα αθόρυβο και ντροπαλό παιδί και λίγοι είχαν παρατηρήσει τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά της.

Το μυστικό και η δολοπλοκία δεν τέλειωσαν εκεί όμως. Φοβούμενοι οι ευγενείς ότι ο βασιλιάς θα τους τιμωρούσε ακόμα πιο αυστηρά όταν μάθαινε την σκευωρία εις βάρος του, συνέχισαν το σχέδιό τους, μετατρέποντας τον μικρό Νεβίλ σε μια από τις πιο ισχυρές ιστορικές φιγούρες της παγκόσμιας ιστορίας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η “Παρθένος Βασίλισσα” εντυπωσίασε με τις ικανότητές της αλλά και προκάλεσε ερωτηματικά αρκετές φορές με την συμπεριφορά της. Κανένα ίχνος γυναικείας ευαισθησίας και αδυναμίας, πλήρης έλεγχος των συναισθημάτων της και σταθερότητα στις απόψεις και στο σχέδιό της, πολλές φορές αγγίζοντας το όριο της σκληρότητας. Στοιχεία που όπως υποστηρίζουν σήμερα οι ιστορικοί, ταιριάζουν άψογα στο προφίλ ενός νεαρού και δυναμικού άνδρα, που έχει αποφασίσει να κυβερνήσει με σταθερό πρόγραμμα, όραμα και σχέδιο και να μετατρέψει την χώρα του σε μια από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις της εποχής.

“Είναι καιρός να ανοιχτεί ο τάφος της Ελισάβετ και να γίνουν έρευνες” υποστηρίζουν σήμερα οι ιστορικοί, επικαλούμενοι το γεγονός ότι κατά τον θάνατο της βασίλισσας δεν διενεργήθηκε ποτέ αυτοψία. Παράλληλα, συσχετίζουν το γεγονός με την θεωρία ότι βρέθηκε τάφος μικρού κοριτσιού μετά από χρόνια στην περιοχή του μικρού χωριού που υποθέτουν ότι πέθανε η Ελισάβετ, στον οποίο ανακάλυψαν ότι το σώμα κάλυπτε βασιλικό χιτώνιο της οικογένειας των Tudor, που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί, παρά μόνο κατά τον θάνατο μέλους της βασιλικής οικογένειας.

“Σύγχρονες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να εξακριβωθεί αν τα κόκαλα που είναι θαμμένα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ ανήκουν σε άνδρα ή γυναίκα και είναι καιρός πλέον αυτή η θεωρία που ταλανίζει χρόνια την βρετανική ιστορία και τους επιστήμονες να αποδειχθεί αληθινή ή προϊόν φαντασίας” υποστηρίζουν οι ιστορικοί, σε ένα θέμα που λαμβάνει καινούριες διαστάσεις αυτές τις ημέρες και επανέρχεται στο προσκήνιο.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!