Άνετος με 450 ευρώ τον μήνα: Η πιο φθηνή χώρα της Ευρώπης για να μείνεις
Το Λουξεμβούργο είναι η χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη, με το νούμερο των 2.000 ευρώ να… ζαλίζει κυρίως τις χώρες του νότου και του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ένας Λουξεμβούργιος ζει στη χώρα του σαν «βασιλιάς» με αυτά τα χρήματα, όπως ασφαλώς συμβαίνει αν ταξιδέψει σε χώρες πολύ χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου. Το κόστος ζωής στο Λουξεμβούργο είναι 32% ακριβότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της Αθήνας, αφού μόνο τα ενοίκια είναι 62% πάνω, όπως μας ενημερώνει η πλατφόρμα expatistan.com.
Σε αυτήν έχουν συγκεντρωθεί από τους χρήστες στοιχεία για το κόστος ζωής σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο και μέσω αυτών προκύπτει η λίστα με τις πιο ακριβές και πιο φθηνές περιοχές για να ζει κάποιος. Για τον υπολογισμό του κόστους ζωής σε κάθε μέρος του κόσμου συνυπολογίζονται το κόστος διατροφής, στέγασης, διασκέδασης, ρουχισμού, ατομικής φροντίδας και συγκοινωνιών.
Για την κατάρτιση της λίστας ορίστηκε η Τσεχία ως χώρα αναφοράς, διότι το κόστος ζωής εκεί βρίσκεται στο μέσο του κόστους ζωής των υπόλοιπων χωρών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 49η θέση της σχετικής λίστας, με δείκτη κόστους ζωής 117, που σημαίνει ότι είναι ακριβότερη κατά 17% σε σχέση με την Τσεχία. Η χώρα με το πιο χαμηλό κόστος ζωής στον κόσμο, κατά 62% μάλιστα σε σχέση με την Τσεχία, είναι το Κόσοβο. Συγκρίνοντας την πρωτεύουσα Πρίστινα με την Αθήνα στη σχετική πλατφόρμα, προκύπτει ότι το κόστος ζωής της πρώτης είναι κατά 83% φθηνότερο! Ενδεικτικά, η διατροφή είναι στο -104%, η διαμονή στο -64% και η διασκέδαση στο -147%.
Ένα άλλο (αμερικάνικο) site, το GoBankingRates διενήργησε μια παρόμοια έρευνα, καταρτίζοντας μια λίστα με τις πιο φθηνές χώρες για να ζει κανείς με βάση την αγοραστική δύναμη, τα ενοίκια και το κόστος διαβίωσης. Ως μέτρο σύγκρισης ορίστηκε η Νέα Υόρκη και το Κόσοβο ήταν στην τρίτη θέση παγκοσμίως της εν λόγω λίστας. Τα ενοίκια σε σχέση με τη Νέα Υόρκη είναι κατά 91,5% χαμηλότερα, τα παντοπωλεία κατά 75,8% φθηνότερα και τα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες κατά 72,6% φθηνότερα.
Από τα στοιχεία προέκυψε ότι το κόστος διαβίωσης στην Πρίστινα είναι περίπου 324 δολάρια το μήνα. Ο μέσος μισθός στο Κόσοβο είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στα δυτικά Βαλκάνια (και από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη) με 422 ευρώ. Μόνο η Βόρεια Μακεδονία είναι πιο κάτω, με 413 ευρώ. Ενώ όμως το ύψος του μέσου μηνιαίου μισθού στη Βόρεια Μακεδονία είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το μηνιαίο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των βασικών αναγκών μίας τετραμελούς οικογένειας, στο Κόσοβο φτάνει και περισσεύει.
Τα 324 δολάρια μεταφράζονται σε 293 ευρώ και αν ρίξουμε μια ματιά σε τιμές προϊόντων, υπηρεσιών και ενοικίων θα διαπιστώσουμε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα. Ένα γεύμα δύο ατόμων σε καλό εστιατόριο στοιχίζει περίπου 16 ευρώ, ένας καπουτσίνο 95 λεπτά, το εισιτήριο τοπικής συγκοινωνίας 40 λεπτά και η είσοδος σε κινηματογράφο 3 ευρώ. Το μέσο κόστος ενός διαμερίσματος με τρία υπνοδωμάτια (4αρι) έξω από το κέντρο της Πρίστινα μετά βίας υπερβαίνει τα 300 ευρώ, ενώ μια μηναία συνδρομή για internet ακόμα και για ταχύτητες από 50 Mbps και πάνω είναι στα 12 ευρώ και αντίστοιχα μια μηνιαία συνδρομή σε γυμναστήριο στα 10.
Προφανώς όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι είναι καλύτερα να ζεις κάποιος στο Κόσοβο απ’ ότι στο Λουξεμβούργο, αλλά μας βοηθούν να κατανοήσουμε ότι το κόστος ζωής είναι εξίσου σημαντικό με τις μισθολογικές εισφορές για την αξιολόγηση του βιοτικού επιπέδου μιας περιοχής.
menshouse.gr