Ένταση στο Ελληνικό: Πρόσφυγες δεν αφήναν τον Μουζάλα να μπει στη δομή


Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στο Ελληνικό, όπου πρόσφυγες δεν αφήνουν τον υπουργό, Γιάννη Μουζάλα να μπει στα γραφεία της δομής.

Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό επισκέπτεται αυτήν την ώρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο υπουργός θέλει να μπει σε χώρο που είναι υπό κατάληψη, ωστόσο μερίδα προσφύγων δεν του το επιτρέπει και για τον λόγο αυτόν το κλίμα είναι τεταμένο.

Τα αιτήματά τους σύμφωνα με το Star, είναι καλύτερο φαγητό, πλυντήριο για να πλένουν τα ρούχα τους, ενώ ζητούν να μετακινηθούν στα σπίτια.

“Πρέπει να ανοίξετε τα σύνορα”, φώναξε ένα μικρό παιδί που ήταν ανεβασμένο στην κλειστή πόρτα.

Μάλιστα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν βάλει μικρά παιδιά να δημιουργήσουν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να αποτρέψουν τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μπει στον καταυλισμό.

Ο κ. Μουζάλας αρχικά κατάφερε να μπει για λίγα λεπτά στον καταυλισμό, αλλά ήταν τέτοια η ένταση που αμέσως βγήκε.

Οι πρόσφυγες δεν επιτρέπουν στον υπουργό να περάσει και υπήρξε μεγάλη ένταση, ενώ πρόσφυγες πήραν ένα μωρό και το έδωσαν στην αγκαλιά του υπουργού.

«Ήσασταν μάρτυρες ότι δεν άφησαν τους γιατρούς να πάνε τον άρρωστο στο νοσοκομείο. Τα άλλα θα τα πούμε στη συνέντευξη», είπε μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας, με ένα παιδί μετ Από τις εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν αποδείχθηκε πως δεν ήταν τίποτα άλλο πέρα από μια αψυχολόγητη ενέργεια από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Από έναν υπουργό που αποφάσισε να πάει χωρίς αστυνομική συνοδεία σε ένα μέρος που τελεί υπό κατάληψη και όπου στην πλειοψηφία τους βρίσκονται γυναίκες και παιδιά. Από έναν υπουργό που δεν έκανε πίσω και επέμεινε να σπάσει το λουκέτο για να μπει στο χώρο ακόμη κι όταν είπε παιδιά να σκαρφαλώνουν στην πόρτα.
Η επίσκεψή του έρχεται αφού έγινε γνωστό πως πρόσφυγες και μετανάστες, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης (δεν έχουν ζεστό νερό να κάνουν μπάνιο, το φαγητό δεν είναι καλό και δεν έχουν πλυντήρια να πλύνουν τα ρούχα τους) ξεκίνησαν απεργία πείνας.

Ο Γιάννης Μουζάλας βρέθηκε στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού λίγο πριν από τις 10:30 και αφού ανέβηκε στο χώρο όπου μένουν πρόσφυγες και μετανάστες, όπου έμεινε για λιγότερο από ένα λεπτό, κατέβηκε στο σημείο όπου οι πρόσφυγες κάνουν κατάληψη.

Θέλησε ο ίδιος να “σπάσει” το λουκέτο με το οποίο είναι κλειδωμένη η πόρτα. Όταν οι πρόσφυγες του είπαν πως δεν μπορεί να περάσει, τους απάντησε «go away».

Μικρά παιδιά σκαρφάλωσαν στην πόρτα κι άρχισαν να φωνάζουν, ενώ ο υπουργός έκανε διαπραγματεύσεις με έναν αστυνομικό που βρισκόταν στο σημείο και ζητούσε να του φέρουν εργασία για να σπάσει το λουκέτο και να μπει στο χώρο όπου υπάρχει το συσσίτιο και ο οποίος τελεί υπό κατάληψη.

Και όταν έφτασε το εργαλείο για να ανοίξει το λουκέτο, τότε προκλήθηκε ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Και ακολούθησαν εικόνες ντροπής. Ένας υπουργός να σπρώχνει και να σπρώχνεται και από την άλλη πλευρά της πόρτας να μεγαλώνει το πλήθος που δεν ήθελε να επιτρέψει να ανοίξει η πόρτα.

Και όλα αυτά ενώ ένας αστυνομικός, αντί να επιβάλει την τάξη και να ηρεμήσει τα πνεύματα, βλέποντας ακόμη και τον ίδιο τον υπουργό να συμμετέχει στην όλη κατάσταση, σήκωσε χέρι και επανειλημμένα χτύπησε ένα μικρό αγόρι!

Και αφού οι εικόνες που μόνο ντροπή και απορία για την κίνηση ενός υπουργού προκαλούν έκαναν την εμφάνισή τους, ο Γιάννης Μουζάλας που έφτασε στο Ελληνικό χωρίς αστυνομική συνοδεία, κάλεσε… ενισχύσεις και έφτασαν στο σημείο δυο διμοιρίες των ΜΑΤ!αναστών στην αγκαλιά του, μίλησε στις κάμερες αναφέροντας ότι θα μιλήσει εκτενέστερα στη συνέντευξη που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ πριν από λίγο  το λουκέτο  που υπήρχε στην πόρτα, άνοιξε και ο κ. Μουζάλας μπήκε στον καταυλισμο ώστε να συζητήσει με τους αρμόδιους φορείας αλλά και με τους πρόσφυγες τα αιτήματα που έχουν.

«Να μην ξανακλείσει η πόρτα. Είμαστε κράτος με νόμο», είπε ο υπουργός προς τον αστυνομικό, παραδίδοντάς του την αλυσίδα από την πόρτα εισόδου.

Δείτε το απόσπασμα από την ένταση στο Ελληνικό.


Νέα ένταση στο Ελληνικό – Τι είπε ο Μουζάλας… από Enikos_gr

 

Για δεύτερη μέρα σε απεργία πείνας οι πρόσφυγες στο Ελληνικό

Απεργία πείνας με τη μορφή της αποχής από το συσσίτιο ξεκίνησαν την Κυριακή οι 1.600 πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και μήνες εγκλωβισμένοι στις προσωρινές δομές φιλοξενίας του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Δηλώνουν ότι στο εξής δεν θα επιτρέπουν στα οχήματα τροφοδοσίας να μπαίνουν στους χώρους για να μοιράσουν φαγητό και ζητούν να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους με μετακίνηση των πιο ευάλωτων πληθυσμών σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, εξασφάλιση εκπαίδευσης για τα μικρά παιδιά καθώς επίσης παροχή ζεστού νερού και ιατρικής περίθαλψης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγκαταστάσεις στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού άρχισαν να αξιοποιούνται για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από το φθινόπωρο του 2015 όταν διογκώθηκε το κύμα των προσφύγων που έφθαναν στα νησιά και καθώς έπρεπε κάποιοι να μένουν στην Αθήνα πριν προωθηθούν στην Ειδομένη. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε πως αυτό θα είναι για λίγους μήνες, ζήτησε παρατάσεις από τους γύρω δήμους που αντέδρασαν και κάποια στιγμή απλώς έπαψε να δίνει υποσχέσεις…

Με βάση τα επίσημα στοιχεία καταγραφής του συντονιστικού, στους χώρους του πρώην αεροδρομίου μένουν 1.600 πρόσφυγες εκ των οποίων 711 στο άλλοτε κτήριο αφίξεων, 567 στο γήπεδο χόκεϊ και 322 στο γήπεδο μπέιζμπολ. Οι συνθήκες διαβίωσης στους συγκεκριμένους χώρους έχουν πολλές φορές γίνει αφορμές για διαμαρτυρίες είτε από τους ίδιους τους φιλοξενουμένους είτε από τους περιοίκους.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!