Έφυγε από τη ζωή ο Νικόλαος Φράγκος


Πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών, απεβίωσε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες εφοπλιστές, ο καπετάν Νικόλαος Ιωάννου Φράγκος. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη χθες από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κεφαλάρι.

Ο καπετάν Νίκος Φράγκος γεννήθηκε το 1926 στα Καρδάμυλα της Χίου. Ο πατέρας του καπετάν Γιάννης Φράγκος ήταν πλοίαρχος και πλοιοκτήτης όπως και ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του, ο καπετάν Μανώλης Τουρνής. Για να μπορέσει να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, ο νεαρός τότε Νικόλαος χρειάστηκε να ανελκύσει το 1947 το ναυάγιο ενός οικογενειακού του πλοίου που είχε βυθιστεί από τους Γερμανούς.

Ο «Ostrako» ήταν πλοίο 400 dwt που ναυπηγήθηκε το 1926 στην Ολλανδία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο ίδιος συνέχισε να ταξιδεύει ως πλοίαρχος και να διαχειρίζεται από κοινού με τον θείο του πλοία συμφερόντων της οικογένειας, σύμφωνα με το βιβλίο «Έλληνες εφοπλιστές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις» των Γιάννη Θεοτοκά και Τζελίνας Χαρλαύτη.

Το 1960 αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το «Κάπταιν Φράγκος», και ξεκίνησε τη δική του εφοπλιστική πορεία. Τέσσερα χρόνια αργότερα εγκαινίασε τη συνεργασία με τον Νίκο Μουνδρέα με την αγορά του πλοίου «Good Hope» και το 1966 δημιουργήθηκε η Good Faith.

Μεγάλος ευεργέτης της Μητρόπολης Χίου αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, ο καπετάν Νικόλας είχε, εκτός από τη σημαντική επαγγελματική του δράση, εξαιρετικά πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.

Στη μνήμη της συζύγου του, η οποία ήταν εκπαιδευτικός, ο καπετάν Νικόλας ήταν πάντοτε δίπλα στο σχολείο των Καρδαμύλων, όπου μάλιστα χρηματοδότησε και την κατασκευή της σχολικής πτέρυγας που φέρει το όνομα της αείμνηστης συζύγου του, Στέλλας Φράγκου. Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή του στη στήριξη των σπουδαστών των ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών.

naftemporiki

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!