Αγωνία για την 5χρονη κρούσμα μηνιγγίτιδας – Κινδυνέυει με ακρωτηριασμό
Το 5χρονο κοριτσάκι που εισήχθη στο νοσοκομείο, διακομιζόμενη από ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα με τη διάγνωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας.
Το παιδί μεταφέρθηκε εκτάκτως στο Αγλαΐα Κυριακού στις 12 Οκτωβρίου όπου και νοσηλεύεται.
Το κοριτσάκι διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία έχει προκαλέσει σημαντικές νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων καθιστώντας τη χειρουργική επέμβαση για ακρωτηριασμό απαραίτητη.
Το περιστατικό εκδηλώθηκε σε νηπιαγωγείο του Καματερού που συστεγάζεται με δημοτικό σχολείο.
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παρέμεινε νοσηλευόμενη για μία εβδομάδα και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στο Τμήμα Λοιμώξεων της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής. «Σε κανένα στάδιο της νοσηλείας της η μικρή ασθενής δεν παρουσίασε συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή της, παρόλα αυτά εμφάνισε μία σπάνια, αλλά σοβαρή επιπλοκή της νόσου που αφορούσε την ισχαιμική νέκρωση του αριστερού κάτω άκρου, επιπλοκή η οποία συνήθως δεν προλαμβάνεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου. Προστίθεται ότι, λόγω των ισχαιμικών νεκρώσεων που επήλθαν στο αριστερό κάτω άκρο, συνεπεία των μικροεμβολών, έγινε αφαίρεση του νεκρωμένου ιστού και θα ακολουθήσει η πλαστική αποκατάσταση του σκέλους.
Σε ό,τι αφορά την ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί, επικαιροποιεί και προσαρμόζει το Εθνικό Πρόγραμμα, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλαβε την απόφαση, συνεκτιμώντας ότι α) σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, φαίνεται ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσία και για το σύντομο διάστημα κυκλοφορίας του είναι ασφαλές, β) στη χώρα μας υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης και η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή και γ) σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου, δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας β με ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Ο εμβολιασμός έναντι του μηνιγγιτιδόκκου οροομάδας Β, έχει πραγματοποιηθεί μόνο στη Βρετανία (η οποία έχει τα τριπλάσια περιστατικά από την Ελλάδα) και φέτος εμβολιάζονται παιδιά στην Ιταλία και σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας και όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εμβολιασμός δεν είναι μαζικός.