Ακρωτηριάστηκε η 5χρονη που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα
Θλίψη προκαλεί η είδηση ακρωτηριασμού του 5χρονου κοριτσιού από το Καματερό μετά τη ραγδαία εξέλιξη της μηνιγγίτιδας τύπου Β, από την οποία προσβλήθηκε, σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία Εξαιτίας της μηνιγγίτιδας είχε υποστεί νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων, με τους γιατρούς να οδηγούν το 5χρονο κοριτσάκι στο χειρουργείο.
Δυστυχώς, η 5χρονη οδηγήθηκε στο χειρουργείο καθώς εξαιτίας της μηνιγγίτιδας, είχε υποστεί νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων. Το περιστατικό εκδηλώθηκε σε νηπιαγωγείο του Καματερού που συστεγάζεται με δημοτικό σχολείο, με τους γονείς να ενημερώνονται από τις διοικήσεις και τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για μια ημέρα, για προληπτικούς λόγους.
Έτσι, με δραματικό τρόπο επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της ένταξης του εμβολίου για μηνιγγίτιδα τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού που είχε απασχολήσει πρόσφατα και την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Τρεις εβδομάδες πριν το περιστατικό η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής είχε στείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας με αίτημα την ένταξη του εμβολίου στο ΕΠΕ για όλα τα βρέφη και παιδιά έως 4 ετών, που αποτελούν την ομάδα με τα υψηλότερα ποσοστά νόσησης, αλλά και τις υψηλές ομάδες κινδύνου και την καθολική ή μερική αποζημίωση.
Τα κύρια σημεία της επιστολής
Ενώ διανύουμε το 4ο έτος της παγκόσμιας κυκλοφορίας του εμβολίου έναντι της οροομάδας τύπου Β, που αναμένεται να καλύπτει το 90% των στελεχών της οροομάδας Β που κυκλοφορούν στη χώρα μας, κατά την τελευταία αναθεώρηση του ΕΠΕ το εν λόγων εμβόλιο δεν εντάχθηκε στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.
Είναι επιτακτικής σημασίας η αναθεώρηση του θέματος της ένταξης του εμβολιασμού αυτού στο ΕΠΕ καθώς η πολύ σοβαρή επιβάρυνση της υγείας που προκαλεί η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β δεν μπορεί να μετρηθεί με βάση τον αριθμό των περιστατικών (σε αντίθεση με το επιχείρημα που επικαλείται η επιτροπή ότι δηλαδή η επίπτωση της νόσου είναι χαμηλή).
Επιπροσθέτως, η μη ένταξη του εμβολίου στο ΕΠΕ και η έλλειψη ξεκάθαρων συστάσεων οδηγούν την παιδιατρική κοινότητα σε διαφορετικές προσεγγίσεις με συνέπεια την δημιουργία σύγχυσης στους γονείς και τελικά την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Κατόπιν των παραπάνω η Ένωση αιτείται την ένταξη του εμβολίου στο ΕΠΕ για όλα τα βρέφη και παιδιά έως την ηλικία των 4 ετών, – ή τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο ζωής- τα οποία αποτελούν την ηλικιακή ομάδα με τα υψηλότερα ποσοστά νόσησης αλλά και τις ομάδες υψηλού κινδύνου και την καθολική ή μερική αποζημίωση του.
Από τις αρχές του χρόνου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 20 περίπου κρούσματα Μηνιγγιτιδοκοκκικής Νόσου τύπου Β. Μέσα στον Απρίλιο καταγράφηκαν τρία ακόμα κρούσματα τύπου Β, με τα δύο νήπια να χάνουν τη ζωή τους. Βάσει στοιχείων, περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει παρά τη θεραπεία, ενώ 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες.
Ενώ στην Ελλάδα η μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι πιο συχνή και υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο εδώ και δύο χρόνια για την πρόληψή της, δεν καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα τα παιδιά να αφήνονται έκθετα σε μια τόσο σοβαρή νόσο.
Μόνο 3 στους 10 γονείς εμβολιάζουν το παιδί τους για Μηνιγγίτιδα Β
Από έρευνα του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη σε παιδιάτρους και γονείς, προκύπτει πως η πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας τύπου Β’ είναι πολύ χαμηλή λόγω της απουσίας ασφαλιστικής κάλυψης του εμβολιασμού.
Τα 2/3 των παιδιάτρων θεωρούν ότι η Μηνιγγίτιδα Β είναι νόσος υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, με σοβαρές συνέπειες (99%), με τους γονείς να αναγνωρίζουν σε ποσοστό 88,5% την επικινδυνότητά της. Ωστόσο, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους, με το 94,7% των παιδιάτρων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση τη μη αποζημίωσή του.
“Πράγματι η Μηνιγγίτιδα είναι ένα μεταδοτικό και ραγδαίως εξελισσόμενο νόσημα που τα συμπτώματά του το καθιστούν δύσκολο να διαγνωστεί, ειδικά σε βρέφη και νήπια, αφού μοιάζουν με αυτά μίας απλής ίωσης. Οι επιπτώσεις από τη νόσο είναι πολύ σοβαρές, με 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από την Μηνιγγίτιδα να ενδέχεται να χάσει τη ζωή του, ενώ 1 στα 5 άτομα να εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες. Σήμερα είμαστε πολύ τυχεροί γιατί η νόσος μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού. Υπάρχουν εμβόλια που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια, έναντι των οροομάδων A,C W και Y, καθώς επίσης και το νεότερο εμβόλιο έναντι της οροομάδας Β, το οποίο όμως δεν καλύπτεται από την πολιτεία παρόλο που προστατεύει από το συχνότερο αίτιο μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, και ειδικά τα μικρά παιδιά και τα βρέφη κάτω του ενός έτους που κινδυνεύουν περισσότερο”, ανέφερε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κωνσταντίνος Νταλούκας.
Tromaktiko