Ακρωτηριάστηκε 5χρονο κοριτσάκι από μηνιγγίτιδα τύπου Β


Ανησυχίες έχει σκορπίσει το δράμα ενός πεντάχρονου κοριτσιού από το Καματερό, που προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό της μηνιγγίτιδας τύπου Β και νοσηλεύεται τις τελευταίες εβδομάδες στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», όπου ακρωτηριάστηκε μέρος του αριστερού κάτω άκρου της λόγω σηψαιμίας!

Το άτυχο παιδί διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα Β σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και η εξέλιξη της νόσου χαρακτηρίστηκε ραγδαία. Στις 13 Οκτωβρίου διακομίστηκε στην Εντατική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου διαπιστώθηκε «μηνιγγιτιοκοκκική σηψαιμία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του θεραπευτηρίου.

Η μικρούλα διέφυγε τον κίνδυνο και σήμερα νοσηλεύεται στη Χειρουργική Κλινική του θεραπευτηρίου, καθώς η επιθετική νόσος προκάλεσε εκτεταμένες νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων της. Οπως αναφέρει η χθεσινή ιατρική ανακοίνωση, «λόγω των ισχαιμικών νεκρώσεων που επήλθαν στο αριστερό κάτω άκρο, συνεπεία των μικροεμβολών, έγινε αφαίρεση του νεκρωμένου ιστού και θα ακολουθήσει πλαστική αποκατάσταση του σκέλους».

Το δραματικό περιστατικό συνέβη λίγες μόνο εβδομάδες μετά την επιστολή της Ελληνικής Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με θέμα την άμεση ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Μάλιστα, οι παιδίατροι επεσήμαναν στην επιστολή τους ότι το 86,6% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στη χώρα μας οφείλεται στη μηνιγγίτιδα Β.

Δεν καλύπτεται από τα Ταμεία

Το εμβόλιο κυκλοφορεί στη χώρα μας από το 2014, αλλά κοστίζει 104,39 ευρώ και αυτός είναι ο λόγος που δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με έρευνα του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Υγείας Κυριάκου Σουλιώτη. Σημειώνεται ότι για τα νεογνά έως δύο μηνών απαιτούνται τέσσερις δόσεις, για μωρά από έξι μηνών έως δύο ετών τρεις δόσεις, ενώ για άνω των δύο ετών απαιτούνται δύο δόσεις.

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, μόνο 80.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί για τη μηνιγγίτιδα Β, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός παραμένει χωρίς θωράκιση. Από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα περίπου 20 κρούσματα της νόσου και μόνο τον περασμένο Απρίλιο καταγράφηκαν τρία κρούσματα σε νήπια, τα δύο από τα οποία κατέληξαν.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!