Ανασφάλεια: Η βασική απειλή κάθε νέας σχέσης και πώς να την αντιμετωπίσεις
Ανασφάλεια: Η βασική απειλή κάθε νέας σχέσης και πώς να την αντιμετωπίσεις
Όσο και αν κάθε σχέση είναι διαφορετική από τις άλλες, ο καθένας μας θα φέρει τουλάχιστον μία, μικρή ή μεγάλη, ανασφάλειά του, καθώς θα γνωρίζει έναν καινούριο σύντροφο. Ανασφάλειες είναι όλες αυτές οι σκοτεινές σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας και μας δημιουργούν αισθήματα ελαττωματικότητας, ανεπάρκειας, ανικανότητας ή/και αποτυχίας. Καθώς πρόκειται για δικές μας σκέψεις, που τις έχουμε αποκτήσει εξαιτίας γεγονότων που ήταν σημαντικά στο παρελθόν, είναι απαραίτητο να έχουμε επίγνωση των ευάλωτων πλευρών μας και να τις φροντίσουμε. Είναι στο χέρι μας να διαχειριστούμε ή να επιτρέψουμε στις ανασφάλειές μας να διαλύσουν μια σχέση που τώρα ξεκινά να δημιουργείται.
Παρακάτω, θα βρεις συγκεντρωμένες τις 10 πιο συχνές ανασφάλειες που έχουμε για τον εαυτό μας, τον σύντροφό μας ή τη σχέση μας:
1. Το μυαλό του είναι ακόμη στην προηγούμενή του σχέση.
2. Πιστεύει ότι τον συγκρίνω με τους προηγούμενους συντρόφους μου.
3. Αν όσο γνωριζόμαστε, χάνεται ο ενθουσιασμός και δεν είναι τελικά όπως τον είχα στο μυαλό μου;
4. Κάποιοι από την παρέα του νιώθω να μην είναι ή να ήταν περισσότερο από φίλοι με τον σύντροφό μου.
5. Μοιραία θα βρεθεί εμπόδιο, απλά τώρα μάλλον δεν το βλέπω και ανησυχώ για αυτό.
6. Στην πραγματικότητα δεν ταιριάζουμε, αλλά είμαστε μαζί γιατί φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι μας.
7. Αφήνει υπονοούμενα για να δει αν θα ζηλέψω.
8. Δεν έχω γνωρίσει φίλους του γιατί μάλλον ντρέπεται για μένα ή δεν ενδιαφέρεται για σχέση αλλά μόνο για σεξ.
9. Οι προηγούμενοι με απάτησαν, γιατί όχι και αυτός;
10. Μήπως λέω περισσότερα/λιγότερα από όσο χρειάζεται;
Τι να κάνεις όταν οι ανασφάλειες εμφανιστούν
1-Αντί να σκέφτεσαι «αυτά μου λείπουν», σκέψου «αυτά προσφέρω»
Η ‘τροφή’ που χρειάζεται η κάθε ανασφάλεια για να βγει στην επιφάνεια, είναι τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα σου, αλλά και σκέψεις όπως ότι σε κάτι είσαι ελλιπής ή ανεπαρκής. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της εσωτερικής σου φωνής που σε επικρίνει σε κάθε σου κίνηση. Η αυξημένη κριτική διάθεση απέναντι στον εαυτό σου παρατηρείται όταν νιώθουμε ευάλωτοι, και γινόμαστε άμεσα επιθετικοί προς τους άλλους. Αντί, λοιπόν, να ακούς αυτή τη φωνή, προσπάθησε να δημιουργήσεις και μία ακόμη φωνή που θα σου αναφέρει όσα προσφέρεις στον σύντροφό σου, τα χαρακτηριστικά σου για τα οποία ακούς καλά σχόλια και τις πράξεις σου για τις οποίες δέχεσαι ‘ευχαριστώ’ και αγάπη.
2- Η παθητική-επιθετική συμπεριφορά δεν θα σε ανακουφίσει τελικά
Συχνά, και με σχετική ευκολία, παρατηρείται όταν νιώθουμε ευάλωτοι να γινόμαστε άμεσα επιθετικοί προς τους άλλους. Η βασική ιδέα πίσω από αυτή τη συμπεριφορά είναι πως με τον τρόπο αυτό ο άλλος δεν θα καταλάβει την αδυναμία μου. Επιπλέον, υιοθετώντας μία…