Αυστραλία: Στρατιώτες καλούν τους πολίτες να φύγουν από τα σπίτια τους


Στρατιώτες πήγαιναν την Πέμπτη από πόρτα σε πόρτα στη νότια Αυστραλία για να πείσουν τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους προτού το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται να πλήξει στη χώρα επιδεινώσει περαιτέρω τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μήνες.

Οι πυρκαγιές, η εποχή των οποίων φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα και είναι ιδιαίτερα σφοδρή, έχουν προκαλέσει τον θάνατο 26 ανθρώπων, έχουν καταστρέψει περισσότερα από 2.000 σπίτια και έχουν κάψει μια περιοχή ίση με το μέγεθος της Ιρλανδίας.
Διαβάστε επίσης: Ο σεισμός του 869 στην Κωνσταντινούπολη

Σήμερα οι στρατιώτες χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών στην πόλη Παρντάνα στο νησί Καγκουρό στη νότια Αυστραλία για να ζητήσουν από τους κατοίκους να φύγουν εξαιτίας της άμεσης απειλής από τις πυρκαγιές, την ώρα που η θερμοκρασία έφτανε τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι αρχές της πολιτείας της Βικτόρια παρέτειναν κατά δύο ημέρες την κατάσταση φυσικής καταστροφής που έχουν κηρύξει, καθώς τηνΠαρασκευή αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ενδέχεται να επιδεινώσουν τις πυρκαγιές.

«Τις επόμενες 12, 24, 36 ώρες θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση», σχολίασε ο Άντριου Κρισπ ανώτερος αξιωματούχος της πολιτείας αυτής, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μελβούρνη.
«Οι πυρκαγιές επεκτείνονται»

Επιστήμονες εξηγούν ότι οι πυρκαγιές, που ξεσπούν κάθε χρόνο στην Αυστραλία, επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας της άνευ προηγουμένου ξηρασίας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Ο Ντάνιελ Άντριους πρωθυπουργός της Βικτώρια κάλεσε τους πολίτες να προετοιμαστούν για μια μακρά δοκιμασία. «Δεν είμαστε παρά στην αρχή ενός πάρα πολύ δύσκολου καλοκαιριού», είπε χαρακτηριστικά.

Σχεδόν 150 πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία, τις δύο πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο και που είναι και οι πιο πυκνοκατοικημένες.

«Οι πυρκαγιές εξακολουθούν να επεκτείνονται, να μεγαλώνουν και αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τον πληθυσμό», σχολίασε η υπουργός Δημόσιας Τάξης της Βικτώρια Λίσα Νέβιλ.

Σε κάποιες κατεστραμένες περιοχές οι κάτοικοι έχουν ήδη ξεκινήσει το επίπονο έργο της ανοικοδόμησης, κάτι που ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια.

Η Νέα Νότια Ουαλία έχει ανακοινώσει ότι θα προσφέρει 1,2 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (740 εκ. ευρώ) για την αποκατάσταση των υποδομών στις πληγείσες περιοχές. Σε αυτά προστίθενται τα 2 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση της χώρας για να βοηθήσει τους πληγέντες.
«Σαν ένα καναρίνι στο ανθρακωρυχείο»

Έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε ο καθηγητής Κρις Ντίκμαν του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτίμησε τη Δευτέρα ότι ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν σκοτωθεί στις πυρκαγιές, ανάμεσά τους θηλαστικά, πτηνά και ερπετά.

«Δεν υπάρχει αντίστοιχο για την καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο γρήγορα και σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. Είναι ένα τεράστιο γεγονός σε ό,τι αφορά την έκτασή του, αλλά και τον αριθμό των ζώων που έχουν πληγεί», δήλωσε αποδίδοντας τις ευθύνες στην κλιματική αλλαγή.

«Μερικές φορές λέμε ότι η Αυστραλία είναι σαν το καναρίνι που έχουν στα ανθρακωρυχεία για να τους προειδοποιεί για τον κίνδυνο», κατήγγειλε ο Ντίκμαν. «Στην Αυστραλία βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής σε άλλες περιοχές του κόσμου».

Το 2019 είναι η πιο θερμή και ξηρή χρονιά από τότε που διατηρούνται αρχεία. Η 18η Δεκεμβρίου 2019 ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, με τον μέσο όρο της θερμοκρασίας στην Αυστραλία να φτάνει τους 41,9 βαθμούς Κελσίου. 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!