Αυτές οι 10 μικρές φράσεις σε κάνουν να δείχνεις αλαζονικός. Μάλλον πρέπει να τις βγάλεις από το λεξιλόγιο σου
Όλοι μάλλον έχετε βρεθεί σε μια τέτοια φάση: Θέλετε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι είστε σίγουροι και ικανοί, αλλά με κάποιο τρόπο καταλήγετε… να λέτε λάθος πράγματα που δημιουργούν μια αίσθηση αλαζονείας, η οποία έχει τις ρίζες της στην ανασφάλεια.
Σε άρθρο του CNBC το οποίο έχει γραφτεί από ειδικούς στη συμπεριφορά και ψυχολόγους, βρήκαμε κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει. Είναι 10 φράσεις που σε κάνουν να δείχνεις αλλαζονικός στη δουλειά σου- και όχι μόνο. Μάλλον πρέπει να τις βγάλεις από το λεξιλόγιο σου.
1. «Δεν θέλω να καυχηθώ, αλλά…»
Τα άτομα που κάνουν εισαγωγή με αυτήν τη φράση σηματοδοτούν αυτόματα ότι πρόκειται, ναι, να καυχηθούν, κάτι που κάνει τους ακροατές πιο «κλειστούς».
Επιπλέον, δεδομένου ότι η καυχησιολογία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς, δείχνει ότι δεν έχετε αυτοπεποίθηση, αλλά θέλετε να προβάλετε το «εγώ» σας οποσδήποτε.
2. «Το ήξερα ήδη…» (ή «Δεν το ξέρουν όλοι αυτό;»)
Το σενάριο: Ένας συνάδελφος σου εξηγεί κάτι και εσύ απαντάς: «Φυσικά. Το ήξερα ήδη».
Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτή η απάντηση σας κάνει να ακούγεστε γνώστες, αλλά στην πραγματικότητα ακούγεται περιφρονητικός και αλαζονικός. Ένα απλό «ευχαριστώ» ή «ναι» είναι ένας καλύτερος τρόπος για να απαντήσετε στην εξήγηση κάποιου.
3. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι…»
Είναι καλό να είστε σίγουροι για τα πράγματα, αλλά μην το παρακάνετε, ειδικά αν… δεν είστε πραγματικά σίγουροι. Η έρευνα δείχνει ότι οι ναρκισσιστές σπάνια χρησιμοποιούν λέξεις όπως «ίσως» ή «ενδεχομένως».
Το να πείτε ότι δεν ξέρετε κάτι μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε εμπιστοσύνη. Κάνει επίσης τους άλλους να αισθάνονται τη δύναμη να σας εξηγήσουν πράγματα.
4. «Δεν θέλω να σε προσβάλλω, αλλά…»
Αυτό δημιουργεί αμέσως την αντίθετη εντύπωση: Δηλώνετε απροκάλυπτα ότι πρόκειται να πείτε κάτι που θα μπορούσε να προσβάλει κάποιον. Και πιθανότατα θα το κάνει.
Το να ακούγεσαι σαν να πιστεύεις ότι έχεις την εξουσία να κριτικάρεις τους άλλους, δεν θα σου προσφέρει φίλους.
5. Υπερβολική χρήση του «εγώ»
Όταν οι άνθρωποι ακούν πολλά «εγώ», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας θεωρήσουν εγωκεντρικό ή ναρκισσιστή.
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο θετικά για άλλους ανθρώπους που χρησιμοποιούν περιεκτικές λέξεις όπως «εμείς» και «η ομάδα μας». Όταν γράφετε emails ή μηνύματα κειμένου, ελέγξτε για να δείτε πόσες από τις προτάσεις σας ξεκινούν με “εγώ”.
6. «Απλά έκανα πλάκα…»
Όταν συμπληρώνετε ένα σχόλιο σας ή μια κριτική με ένα «έκανα πλάκα» σε μια προσπάθεια να βγάλετε το «τσίμπημα» από αυτό, δεν ξεγελάτε κανέναν. Απλώς προσβάλλεις τον άλλον.
7. «Μάλλον δεν το ξέρεις αυτό, αλλά…»
Αυτή η φράση είναι πρακτικά εγγυημένο ότι θα εκνευρίσει τον ακροατή. Και πάλι, απορρίπτετε τις γνώσεις ή τις ικανότητες του άλλου ατόμου. Εάν θέλετε να μοιραστείτε πληροφορίες, μοιραστείτε τις χωρίς μία τέτοια εισαγωγή.
8. «Με εκπλήσσει που αντιμετωπίζεις προβλήματα με αυτό. Είναι τόσο εύκολο!»
Ίσως πραγματικά εκπλαγείτε που κάποιος δεν μπορεί να κάνει ή να καταλάβει κάτι και ίσως πραγματικά πιστεύετε ότι είναι τόσο εύκολο. Αλλά το να το πεις δυνατά σε κάνει να ακούγεται σαν να τα ξέρεις όλα.
9. «Απλώς δεν το καταλαβαίνεις»
Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη φράση όταν έχουν περιγράψει μια ιδέα ή ένα σχέδιο, αλλά ο συνάδελφός τους λέει ότι δεν θα λειτουργήσει ή ότι δεν είναι υπέροχο.
Μελέτες δείχνουν ότι οι ναρκισσιστές σπάνια παραδέχονται ότι οι ιδέες τους μπορεί να μην είναι σωστές, και αυτού του είδους οι δηλώσεις θα μπορούσαν να κάνουν τους ανθρώπους να υποψιαστούν ότι είστε ένας.
10. «Αν ήμουν στη θέση σου, θα…»
Αυτή είναι μια άλλη φράση που δείχνει ότι «Ξέρω καλύτερα», και μπορεί να σας κάνει να φανείτε αλαζονικός αντί για χρήσιμος. Εάν θέλετε να δώσετε συμβουλές, επαναδιατυπώστε τις ώστε να είναι υποστηρικτικές – αντί για επικριτικές – κάνοντας ερωτήσεις όπως: «Δοκίμασες…;» ή «Τι θα έλεγες για το…;».
.itspossible