Γίνεται να είσαι σε μια σχέση και να μην κάνεις σεξ; Αυτή είναι η απάντηση!


Κι όμως γίνεται! Παρά το γεγονός πως οι πιο πολλοί πιστεύουν και λένε ότι “το σεξ είναι το βασικότερο σε μία σχέση”, “αν δεν κάνεις σεξ, πως καταλαβαίνεις πως δεν είστε φίλοι;”, υπάρχουν ζευγάρια, εντός και εκτός γάμου, που δεν έχουν το σεξ ως συστατικό της ερωτικής τους σχέσης τους.

Το σεξ είναι συνηθισμένο να αρχίσει και να μειώνεται όσο περνάει ο καιρός μέσα σε μία σχέση, το πρόβλημα ξεκινά όμως όταν εξαφανίζεται ή όταν η συχνότητά του είναι αρκετά μικρή που ένας από (ή και) τους δύο συντρόφους, ενοχλείται.

Οι 4 πιο συνηθισμένοι λόγοι που κάνουν το σεξ να εξαφανιστεί στη σχέση είναι:

·         “Απλά έτυχε” – Είναι πολύ σύνηθες, μετά από μία αλλαγή στη ρουτίνα του ζευγαριού, το σεξ να ξεχαστεί. Γεγονότα όπως η γέννηση του παιδιού τους, μία αλλαγή στο πρόγραμμα ύπνου, συχνά ξεκινούν μία περίοδο χωρίς σεξ. Και οι δύο θα αγνοήσουν το θέμα και δεν θα το συζητούν μέχρι ένας από τους δύο να ενοχληθεί πολύ – για αυτό και με αυτή τη δικαιολογία μπορεί το σεξ να εξαφανιστεί και για πάντα.

·         “Δεν θέλω πια τον σύντροφό μου σεξουαλικά” – Η σχέση μπορεί να έχει μπει σε μία φάση που η επικοινωνία και το συναίσθημα είναι πιο σημαντικά και πιο χρήσιμα για το ζευγάρι. Υπάρχει η περίπτωση ο σύντροφός σου να έχει γίνει πλέον πολύ καλός σου φίλος, αλλά είναι αυτό που χρειάζεσαι από τη σχέση αυτή; Επίσης, μήπως υπάρχει κάποια αλλαγή στον σύντροφό σου που τον κάνει λιγότερο ελκυστικό;

·         “Μεγαλώσαμε πια γι’ αυτά” – Καθώς το σεξ δεν σταματάει αλλά αλλάζει ανάλογα με την ηλικία, δεν υπάρχει λόγος να σκεφτεί κανείς μία ημερομηνία λήξης. Στις περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα (στυτική δυσλειτουργία, ξηρασία κόλπου) να εμποδίζει το σεξ, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ανδρολόγο ή έναν γυναικολόγο.

·         “Βαρέθηκα το σεξ, δεν το βρίσκω πια ενδιαφέρον” – Για την απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας (libido) υπάρχουν και οργανικές και ψυχολογικές αιτίες. Οι ορμόνες, ένα πρόβλημα υγείας, μια καταθλιπτική διάθεση, με ευκολία επηρεάζει τη σεξουαλικότητα του ατόμου. Επιπλέον, το σεξ είναι πλέον αδιάφορο με τον σύντροφό σου ή γενικά; Αν για παράδειγμα υπάρχουν φαντασιώσεις και αυνανισμός αλλά καθόλου σεξ, η libido φαίνεται να λειτουργεί καλά αλλά η σχέση σας όχι και τόσο…

Και τι κάνουμε μετά; Αν όντως το σεξ δεν υπάρχει, ποια είναι τα επόμενα βήματα;

1.      Συζητήστε

Μοιράσου τον προβληματισμό σου για το σεξ στη σχέση σου και δώσε χώρο και χρόνο για να σου εξηγήσει και η άλλη πλευρά τη θέση της. Συζητώντας ουσιαστικά τις ανάγκες, τα “θέλω” και τις επιθυμίες που έχει ο καθένας από αυτή τη σχέση, μπορείτε να έχετε μία καθαρή εικόνα για τη σχέση σας, που βρίσκεται το σεξ μέσα σ’ αυτή και γιατί.

2.      Πρόβλημα υγείας;

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που έμμεσα ή άμεσα γίνεται εμπόδιο στο σεξ, καλό θα ήταν αρχικά να το δείτε καθαρά και έπειτα να ζητήσετε τη βοήθεια του ειδικού. Μια κατάσταση της υγείας, μια φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και μια πιεστική κατάσταση της καθημερινότητάς σας, μπορεί να επιφέρει δυσκολίες στη σεξουαλική σας ζωή. Αναγνωρίστε ποια είναι η σωματική σας ενόχληση που σας κρατά μακριά από το σεξ και ενημερωθείτε από τον γιατρό σας, και για τη σεξουαλική σας ζωή αλλά και για την υγεία σας.

3.      Πρόβλημα σχέσης;

Αναζητήστε μαζί τι συνέβη στη σχέση σας ή τι άρχισε να σας ενοχλεί ενώ ήταν πάντα εκεί. Παρατηρείστε τις αλλαγές που έχουν συμβεί στη σεξουαλική σας ζωή. Βασικός παράγοντας είναι οι ανάγκες και οι επιθυμίες του καθένα σας στην παρούσα φάσης, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε κατά πόσο έχετε συμβατότητα σε αυτό. Μπορεί να είχατε κοινό σημείο εκκίνησης αλλά κάπου στη διαδρομή να άλλαξαν οι προορισμοί σας. Επιπλέον, το σεξ να είναι συχνά ένας τρόπος για να δείξουμε (συνειδητά ή μη) ποιος έχει το πάνω χέρι στη σχέση – εκείνος που αποφασίζει για τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. Σε βαθύτερο επίπεδο, συναισθήματα θυμού, έλλειψη εμπιστοσύνης και κρυμμένη δυσαρέσκεια είναι καταστάσεις που με ευκολία συντηρούν την απουσία του σεξ. Ο ειδικός ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα σφάλματα και τους τρόπους διεξόδου από αυτή την προβληματική σεξουαλική ζωή, τόσο εντός όσο και εκτός της σχέσης.

*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – Sex Therapy, 210 77 1000 4, 6972586625 – antzanou@gmail.com

http://angelikitzanou.blogspot.gr

https://www.facebook.com/tzanouaggelikipsy

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!