ΓΕΕΘΑ: Ήμασταν έτοιμοι. Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις των Τούρκων


«Δεν υπήρξε περίπλους του συγκροτήματος των νησίδων των Ιμίων από τα τουρκικά σκάφη, ενώ δεν διαπιστώθηκε πτήση ελικοπτέρου όσο βρίσκονταν στην περιοχή των Ιμίων». Αυτό επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, αντιπλοίαρχος Βασίλειος Μπελετσιώτης, σχολιάζοντας την τουρκική πρόκληση στις βραχονησίδες των Ιμίων.

Ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ στον ΑΝΤ1:

«Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συντηρούν ένα συνεκτικό σύστημα επιτήρησης των ανατολικών συνόρων της χώρας και έχουν ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης των κινήσεων της γείτονος. Συνεπώς, ήμασταν έτοιμοι, ήμασταν εκεί, υπήρξε πλήρης υποτύπωση της κίνησης της πυραυλακάτου και των δύο ταχυπλόων σκαφών που την συνόδευαν, τον χρόνο εξόδου των πλοίων αυτών από την Αλικαρνασσό μέχρι την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή του συγκροτήματος των νήσων των Ιμίων. Αναλύθηκαν αυτομάτως οι προβλεπόμενες και τυποποιημένες ενέργειες ειδοποίησης των σκαφών να εξέλθουν των ελληνικών χωρικών υδάτων και αυτά μετά από λίγο κινήθηκαν ανατολικά, προς τον λιμένα της Αλικαρνασσού. Θέλω να επισημάνω ότι δεν υπήρξε περίπλους του συγκροτήματος των νησίδων των Ιμίων από τα τουρκικά σκάφη, ενώ δεν διαπιστώθηκε πτήση ελικοπτέρου όσο βρίσκονταν στην περιοχή των Ιμίων».

Δείτε τη συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ

Βίτσας για την πρόκληση της Άγκυρας: Τα ελληνικά σύνορα είναι απαραβίαστα

Τουρκικός Τύπος: Επίσκεψη-έκπληξη στα Ίμια… χωρίς αντίσταση

Ανάμεσα στα πρώτα θέματα των μεγάλων ΜΜΕ της γείτονας χώρας φιγουράρει η προκλητική ενέργεια της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που επέλεξε να κάνει επίσκεψη-έκπληξη στα Ίμια.

Η τουρκική πυραυλάκατος παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσέγγισε τη βραχονησίδα των Ιμίων. Συνοδευόταν από δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, με άγνωστο αριθμό κομάντος.

Η «Daily Sabah» κάνει λόγο για επίσκεψη-έκπληξη στα Ίμια, η οποία σημειώθηκε σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων με την Ελλάδα. Την ένταση αυτή στις διμερείς σχέσεις, η τουρκική εφημερίδα, στην ιστοσελίδα της, την αποδίδει στην απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που χαρακτηρίζονται «πραξικοπηματίες», στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τουρκική πλευρά αποκρούει τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα επιχείρησε να αποτρέψει την προσέγγιση των Ιμίων από την τουρκική πυραυλάκατο, χρησιμοποιώντας φωτογραφικά ντοκουμέντα, όπως το κάτωθι, που δείχνουν ένα σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής να πλέει δίπλα στην πυραυλάκατο.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η τουρκική επίσκεψη συμπίμπτει χρονικά με την 21η επέτειο του θανάτου τριών Ελλήνων στρατιωτών στα Ίμια, κατά την περίοδο της κρίσης που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 1996.

Για «επίσκεψη-έκπληξη» στα Ίμια (σ.σ. «Καρντάκ», όπως τα αποκαλούν οι γείτονες) κάνει λόγο στην ηλεκτρονική της έκδοση και η «Milliyet», υπογραμμίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι τα τουρκικά σκάφη δεν συνάντησαν καμία αντίσταση από τις ελληνικές δυνάμεις.

Ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη των Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων στα Ίμια κάνει και η «Hurriyet», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η περιοχή είναι «διαφιλονικούμενη» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το ΓΕΕΘΑ παραδέχεται την τουρκική πρόκληση στα Ίμια: Παραβίασαν την ελληνική ΑΟΖ

Δύο ώρες μετά την διαρροή των φωτογραφιών και της είδησης για την τουρκική πυραυλάκατο που προσέγγισε τα Ίμια, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δημοσίευσε ανακοίνωση με τίτλο: «Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Προσέγγισαν τα Ίμια ανήμερα της επετείου

Τουρκική πυραυλάκατος στην οποία, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, επέβαινε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Hulusi Akar – επιχείρησε να προσεγγίσει τη βραχονησίδα, αλλά εμποδίστηκε από ελληνικό σκάφος.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τουρκική πυραυλάκατος που απέπλευσε από την Αλικαρνασσό, (Μπόντρουμ) στις 11 το πρωί, προσέγγισε την περιοχή των Ιμίων και παρέμεινε στην περιοχή για περίπου 20 λεπτά. Ωστόσο δεν έγινε καμία απόπειρα απόβασης στη βραχονησίδα.

Ιμια: Ιστορικοί χάρτες – ντοκουμέντα μαρτυρούν την ελληνικότητά τους

Το τουρκικό ΓΕΣ για την πρόκληση στα Ίμια: Δρούμε πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη

Επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με την πρόκληση στα Ίμια εξέδωσε το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, συνοδευόμενη από πολλές φωτογραφίες και δήλωση του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Ακάρ .

Με φόντο τις βραχονησίδες των Ιμίων φωτογραφήθηκαν σήμερα ο Τούρκος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, που προσέγγισε τα Ίμια με πυραυλάκατο συνοδευόμενος μάλιστα από τους τρεις αρχηγούς των όπλων (Στρατό Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία), σε πρωτοφανή τουρκική πρόκληση, λίγα από την συμπλήρωση 21 ετών από την κρίση των Ιμίων που έγινε στις 31 Ιανουαρίου του 1996.

Σε επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο στρατηγός Ακάρ, τονίζει σε δήλωσή του πως ο Τουρκικός Στρατός δρα πάντα με βάση τη φιλία και την ειρήνη για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

“Η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του Τουρκικού Στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και του έθνους μας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται” δήλωσε επίσης, ο Τούρκος στρατηγός.

Στη ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως ο Χουλούσι Ακάρ, πριν μεταβεί στην περιοχή των Ιμίων με πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, είχε επιθεωρήσει νωρίτερα τη ναυτική βάση Aksar.

Οι Τούρκοι τράβηξαν φωτογραφίες και από την προσέγγιση των Ιμίων και μάλιστα τις ανέβασαν στην ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Τούρκοι - Ίμια - πυραυλάκατος

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!