Γιατί πονάς στο σεξ; – Shape.gr


Με αφορμή τη Χαρά (αναγνώστρια που αντιμετώπιζε την κατάσταση του επίπονου σεξ) μάθε κι εσύ πως θ’ αντιμετωπίσεις το πρόβλημα αυτό.

«Δεν μπορώ να κάνω σεξ»
Χαρά, 28 ετών, παντρεμένη 6 μήνες

Η Χαρά κάθε φορά που κάνει σεξ σφίγγει ακούσια τους κολπικούς μυς από φόβο ότι θα πονέσει. Ό,τι κι αν κάνει, δεν έχει καταφέρει να χαλαρώσει. Λέει πως ο σύζυγός της δεν την πιέζει, αλλά νιώθει άσχημα που δεν μπορεί να εκφράσει σωματικά την αγάπη της γι’ αυτόν. Η ανικανότητά τους να κάνουν σεξ εντείνεται και από την επιθυμία τους για τεκνοποίηση.

Τι λέει ο ειδικός

– Ας μιλήσουμε
Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσεις το πρόβλημα με ένα γυναικολόγο για να βρεις την ακριβή φύση και το ακριβές σημείο του πόνου. Νιώθεις διέγερση πριν από το σεξ και τι σημαίνουν τα προκαταρκτικά για εσένα και το σύζυγό σου; Έχεις σκέψεις φόβου, πόνου ή αηδίας όταν σκέφτεσαι το σεξ; Ποιό είναι το σεξουαλικό ιστορικό σου και ποιες οι προσωπικές σου θέσεις απέναντι στο σεξ;

– Κάνε εξέταση
Ο γιατρός πρέπει πρώτα να σε εξετάσει για να αποκλείσει την πιθανότητα σωματικού προβλήματος που κάνει την κολπική διείσδυση δύσκολη ή επώδυνη. Για παράδειγμα, ένας πολύ παχύς υμένας ή μια κολπική μόλυνση. Εάν ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, μπορείτε να προχωρήσετε στα επόμενα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση του φόβου σου για το σεξ.

– Χαλάρωσε
Αρκετές γυναίκες έχουν κολεόσπασμο. Είναι μια ασυνήθιστη πάθηση όπου ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί στην πύελο αναγκάζουν το άνοιγμα του κόλπου να κλείσει. Όταν συμβαίνει αυτό, η διείσδυση γίνεται επίπονη και δύσκολη. Ο κολεόσπασμος είναι μια επίκτητη αντίδραση που συνήθως προκύπτει από το συσχετισμό της σεξουαλικής δραστηριότητας με τον πόνο και το φόβο.

Μπορεί επίσης να μην αρέσει στην ασθενή να αγγίζει τον εαυτό της, λόγω ανησυχίας για την καθαριότητα, την οσμή ή τις θρησκευτικές αντιλήψεις. Μπορεί να έχει ελάχιστη ή και καθόλου προηγούμενη σεξουαλική εμπειρία και να νομίζει ότι σεξ πονάει. Ή μπορεί να έχει ανατραφεί έτσι ώστε να θεωρεί το σεξ ανήθικο. Η συμπεριφορική θεραπεία και ο χρόνος μπορεί να σε βοηθήσουν.

Πρώτη στη λίστα είναι η σεξουαλική εκπαίδευση. Το επόμενο βήμα είναι η συστηματική απευαισθητοποίηση. Μπορείς να μελετήσεις τα γεννητικά σου όργανα χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη, ώστε να διαπιστώσεις που πονάς κατά τη διάρκεια του σεξ. Έτσι, θα ενθαρρυνθείς να εξερευνήσεις το σώμα σου μόνη  στο σπίτι, την ώρα που κάνεις αφρόλουτρο, για παράδειγμα, και τελικά με το σύζυγό σου.

– Άσκησε δύναμη
Εκπαίδευσε τους μυς στην περιοχή –ειδικά τον ηβοκοκκυγικό μυ– να ανοίξουν. Καθώς το πέος διεισδύει στον κόλπο, βάλε δύναμη και νιώσε σαν να ανοίγεις τα σπλάγχνα σου – αυτό θα ανοίξει την είσοδο του κόλπου. Η επαρκής λίπανση είναι εξίσου σημαντική μετά τη διείσδυση, ώστε η πίεση να είναι απαλή και ανώδυνη. Επίσης, βοηθούν οι χαλαρωτικές σκέψεις. Μην επικεντρώνεσαι στη δυσφορία που νομίζεις πως θα νιώσεις.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!