Δίκη Γιακουμάκη: Δύο νέοι μάρτυρες-έκπληξη στην υπόθεση
Δύο πρόσωπα-κλειδιά, άλλοτε συμφοιτητές του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που πιθανότατα γνώριζαν όσα βίωνε ο 20χρονος στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, μπορεί να ρίξουν φως στην πολύκροτη υπόθεση. Οι δύο νεαροί αναμένεται να κληθούν για κατάθεση ως μάρτυρες, ενώ ήταν παρόντες όταν ο συμφοιτητής τους Νίκος Δαβρής (ο οποίος ήρθε από τη Βραζιλία για να καταθέσει στην πρεμιέρα της δίκης) ενημέρωνε τον τότε διευθυντή της σχολής για την κόλαση του Βαγγέλη.
Μάλιστα, ο ένας ήταν παρών χθες στη δίκη για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση με κατηγορουμένους τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής και την τότε υπεύθυνη της εστίας και για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος με κατηγορούμενο τον πρώην βουλευτή Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Μιλώντας στην «Espresso» ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, ποινικολόγος Δημήτρης Μπούκας, επιβεβαίωσε ότι ο Δαβρής αναφέρθηκε στους δύο πρώην σπουδαστές της σχολής: «Οπως είπε, οι νεαροί ήταν παρόντες στην ενημέρωση που έκανε ο ίδιος στους υπευθύνους της σχολής για όσα περνούσε ο Βαγγέλης από άλλους σπουδαστές».
Χθες το πρωί, δεύτερη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, πέρασε το κατώφλι της αίθουσας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων η δημοσιογράφος και σεναριογράφος Ελενα Ακρίτα, υποβασταζόμενη από τον σύζυγό της Γιώργο Κυρίτση, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει (θωρακοοσφυϊκό κάταγμα). Κατέθεσε στο δικαστήριο ότι έστειλε επιστολή προς τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση για παρέμβαση πολιτικού προσώπου στην υπόθεση, αφού προηγουμένως είχε διασταυρώσει, όπως τόνισε, τις πληροφορίες της σχετικά με το θέμα. Ομως, επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο για να μην αποκαλύψει τις πηγές της: «Οπως είναι γνωστό, υπέπεσαν στην αντίληψή μου κάποια φρικαλέα πράγματα για την περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη αλλά και για τη μεσολάβηση στον διευθυντή της σχολής από τον πρώην βουλευτή Χρήστο Μαρκογιαννάκη, που αυτήν τη στιγμή δικάζεται ως ηθικός αυτουργός σε παράβαση καθήκοντος». Σε δηλώσεις της έξω από το δικαστικό μέγαρο, φορτισμένη ψυχολογικά, έστειλε μήνυμα ως δημοσιογράφος και ως μητέρα ενάντια στην ενδοσχολική βία και στα «ρουσφέτια» των πολιτικών. «Οφείλουμε να δουλέψουμε ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών, στην ενδοσχολική βία» τόνισε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε συγκινημένη με έναν κόμπο στον λαιμό: «Το παιδί μου είναι στην ίδια ηλικία με τον Βαγγέλη και κατά κάποιον τρόπο είναι και δικό μου παιδί. Οταν έλεγε ο Βαγγέλης, αυτό το υπέροχο πλάσμα, “μου κάνουν πλάκα”, το έλεγε γιατί φοβόταν να πει την αλήθεια».
Ο θείος του άτυχου 20χρονου Γιώργος Βιδιαδάκης αναφέρθηκε στα γεγονότα των ημερών μετά την εξαφάνιση του σπουδαστή. Αυτό που προέκυψε είναι ότι η οικογένεια δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη σχολή και για τα γεγονότα που βίωνε ο νεαρός.
«Το τοπίο αρχίζει και ξεκαθαρίζει»
Ο συνήγορος του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, Κώστας Τζούμας, επανέλαβε σε δήλωσή του ότι ο πρώην υπουργός έχει παραπεμφθεί όχι γιατί δεν τιμωρήθηκαν οι «σκληροί» σπουδαστές, αλλά «γιατί παρενέβη τηλεφωνικά ώστε να μην απομακρυνθεί από την εστία ένα φτωχό παιδί από την Κρήτη που είχε ζωγραφίσει το νησί σε έναν από τους τοίχους της σχολής». Από την πλευρά του, μετά τη διακοπή της δίκης, ο Αλέξης Κούγιας (φωτό), συνήγορος του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Κώστα Μάντζιαρη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει.
Οπως είπε, μετά την εξέταση ενός αξιόπιστου μάρτυρα, συγγενικού προσώπου της μητέρας του Βαγγέλη, δεν προκύπτει καμία ενέργεια του πρώην διευθυντή που θα έβλαπτε τα συμφέροντα του 20χρονου και θα ωφελούσε εκείνους που φέρεται ότι του έκαναν bullying, με συνέπεια να μη στοιχειοθετείται η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.,