Δηλητηρίασαν αδέσποτα σκυλιά στο δήμο Νέας Προποντίδας


Δηλητηρίασαν σκυλιά σε οικισμούς της Καλλικράτειας.

Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από συνεχή εγκλήματα σε βάρος ανυποψίαστων αδέσποτων τετράποδων στη Σωζόπολη, στα Δελφίνια και στην Παναγία των Νέων Συλλάτων.

Τα άτυχα ζώα εντοπίστηκαν από περίοικους και εθελοντές της περιοχής. «Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να βρίσκεις τους αδέσποτους φίλους σου νεκρούς. Να βλέπεις μια μαύρη κουκίδα στα χωράφια, ένα άψυχο σώμα, μια ουρά που σταμάτησε να κουνιέται όταν την τάισαν τη φόλα» αναφέρουν τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας του Δήμου Νέας Προποντίδας.

Τα «πρωτεία» στην εγκληματική δράση κατέχει ο οικισμός της Σωζόπολης, της Δημοτικής Ενότητας Καλλικράτειας, όπου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του halkidikifocus.gr, από το καλοκαίρι του 2015 έως και σήμερα έχουν θανατωθεί περισσότερα από δέκα σκυλιά.

«Πριν από δύο περίπου εβδομάδες ήμασταν στη Σωζόπολη, που δεν ξέρουμε ποιος είναι αυτός που “σώζει την πόλη” και από ποιον; Οι μόνιμοι κάτοικοι δεν είδαν τίποτα; Ούτε πέρσι στις δολοφονίες τριών σκύλων στο ίδιο σημείο, ούτε φέτος; Ποιοι είναι αυτοί που απειλούν; Ποιοι είναι αυτοί που ορίζουν τη ζωή και τον θάνατο;» αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι της ΕΘ.Ο.ΔΗ.Π.

Όπως σημειώνουν, όλα τα σκυλιά της αποδεκατισμένης πλέον αγέλης είναι στειρωμένα, έφεραν ηλεκτρονική σήμανση (μικροτσιπ) και δηλωμένα στη βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο όνομα του Δήμου Νέας Προποντίδας.

«Ελέγχθηκαν πρόσφατα από την ομάδα και αποπαρασιτώθηκαν πλήρως» προσθέτουν.

«Η είσοδος της Σωζόπολης έχει τους δικούς της δολοφόνους…λίγα σπίτια είναι» λένε με αγανάκτηση.

Στην ίδια περιοχή, στα μέσα Οκτώβρη, ακόμη ένα αδέσποτο είχε την ίδια τύχη με τα υπόλοιπα. Για το περιστατικό κατατέθηκε μήνυση κατά αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Καλλικράτειας ενώ παράλληλα παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, στον οικισμό «Δελφίνια» της Καλλικράτειας ακόμη ένα σκυλί έπεσε νεκρό από φόλα. «Δεν προλάβαμε ούτε τις πρώτες βοήθειες» αναφέρουν τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας.

«Μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή έδινε μέχρι το πρωί της Παρασκευής, οπότε και κατέληξε, ένας σκύλος που δηλητηριάστηκε από φόλα στον οικισμό «Παναγία» κοντά στην περιοχή των Νέων Συλλάτων.

Το ζώο μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο του ιδιώτη κτηνίατρου, ο οποίος είναι συμβεβλημένος με τον Δήμο Νέας Προποντίδας στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων.

Όπως υπογραμμίζουν τα μέλη της ΕΘ.Ο.ΔΗ.Π., τα περισσότερα από τα θύματα των ασυνείδητων είναι αδέσποτα υπό έλεγχο καθώς πληρούν όλες τις υγειονομικές υποχρεώσεις που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

«Πέρα από την αποτρόπαια πράξη, τα κονδύλια που δαπανώνται για το συγκεκριμένο σκοπό χάνονται αδίκως» επισημαίνουν οι εθελοντές.

«Ο Δήμος μας εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στειρώσεων και φροντίδας των αδέσποτων ζώων. Μέσα στο 2016 έως τώρα έχουν στειρωθεί πάνω από 250 αδέσποτα ζώα, αλλά το πρόβλημα είναι τεράστιο και απαιτείται συστηματική δουλειά ετών για να φανούν τα αποτελέσματα. Παράλληλα όμως απαιτείται και συνείδηση από τους φιλόζωους και ιδιοκτήτες ζώων οι οποίοι πρέπει να τσιπάρουν τα ζώα τους και να μην τα εγκαταλείπουν. Συνεχώς βλέπουμε καινούργια ζώα στους δρόμους που κάποιοι εγκατέλειψαν. Κινούμαστε όμως και προς αυτή την κατεύθυνση με το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούμε», είχε δηλώσει ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς τον περασμένο Μάιο όταν ανάλογα κρούσματα είχαν σημειωθεί στη Νέα Τρίγλια. Ο ίδιος είχε απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μη ρίχνουν φόλες, τονίζοντας ότι η φόλα δεν είναι λύση.

Φυτοφάρμακα… τα «όργανα» του εγκλήματος

Σύμφωνα με καταγγελίες των εθελοντών, «κυρίαρχο συστατικό» στις συνταγές θανάτου είναι η χρήση ισχυρών γεωργικών φαρμάκων που δρουν αστραπιαία και το ζώο πεθαίνει ακαριαία.

Το γεγονός επιβεβαιώνουν στο halkidikifocus.gr κτηνίατροι του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, επικαλούμενοι στοιχεία εργαστηριακών αναλύσεων.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι φόλες είναι άκρως επικίνδυνες για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ασυνείδητοι ρίξουν τα «ύπουλα δηλητήρια» σε κάποιο πάρκο ή παιδική χαρά με στόχο τα σκυλιά είναι πιθανό τα «φονικά όπλα» να τα αγγίξει κάποιο νήπιο με μοιραίες συνέπειες.

Αδυναμία… αστυνόμευσης

Ο εντοπισμός των δολοφόνων των αθώων τετράποδων είναι σχεδόν αδύνατος, καθώς θα πρέπει να εντοπιστεί επ’ αυτοφώρω ώστε να κινηθεί η σχετική διαδικασία που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Απαιτούνται μαρτυρίες, ένορκες καταθέσεις με ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ώστε να οδηγηθεί ο ένοχος στη Δικαιοσύνη.

Στην περίπτωση της Νέας Καλλικράτειας, το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα με το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στον αυξημένο φόρτο εργασίας με τις δεκάδες υποθέσεις που διεκπεραιώνει καθημερινά καθώς η περιοχή ευθύνης του αφορά μια μεγάλη σε έκταση περιοχή.

«Δεν ελέγχονται τα δεσποζόμενα»

Κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι είναι ανύπαρκτοι οι αστυνομικοί έλεγχοι στα δεσποζόμενα κατοικίδια. «Οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων έχουν σοβαρές υποχρεώσεις. Να βγει η Αστυνομία, πόρτα-πόρτα και να ελέγξει αν πληρούνται ή όχι όσα προβλέπει ο νόμος και να επιβάλλει τις ανάλογες κυρώσεις» υποστηρίζει στο halkidikifocus.grκάτοικος οικισμού της Νέας Καλλικράτειας.

Εξάλλου, ο έλεγχος έχει καθοριστική συμβολή, αφού εκτός από τη συμμόρφωση προς τις υγειονομικές διατάξεις, αποτρέπει την εγκατάλειψη του ζώου. Η ηλεκτρονική σήμανση αποτελεί την ταυτότητα του τετράποδου, η οποία φέρει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!