Δημόσιο: Οι εννέα αλλαγές που φέρνει η κινητικότητα
Σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών επιφέρει το νομοσχέδιο για την κινητικότητα που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.
Το νομοσχέδιο πέραν από το θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα, περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις διορισμού των νέων προσλήψεων, την πάταξη της γραφειοκρατίας, καθώς και τον προσδιορισμό ασυμβίβαστων για τα στελέχη που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και επιλέγονται για την κάλυψη θέσεων ευθύνης.
Αναλυτικά το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εννέα καινοτομίες οι οποίες είναι:
1. Αυτεπάγγελτος έλεγχος γνησιότητας των δικαιολογητικών που αφορούν στους νεοπροσληφθέντες αλλά και τους υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους.
2. Αλλαγές στην απόδοση αδειών στους δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους λόγω ανήλικων τέκνων.
3. Υποχρεωτική ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων.
4. Η συνέντευξη εντάσσεται στα κριτήρια επιλογής των επιτυχόντων προς μετάταξη.
5. Εντός τριμήνου θα τοποθετούνται στις νέες θέσεις οι διοριστέοι.
6. Από την 1/1/1997 θα υπολογίζεται η μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη των επιτυχόντων διαγωνισμών ΑΣΕΠ του 1995 ακόμη και στις περιπτώσεις που οι επιτυχόντες διορίζονται μετά από χρόνια.
7. Το 15% των προκηρυσσόμενων θέσεων μόνιμων υπαλλήλων και εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα καλύπτεται από τις προσλήψεις ανθρώπων με αναπηρία (ΑμεΑ) και μελών οικογενειών που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανθρώπους με βαριά αναπηρία.
8. Η προκήρυξη των θέσεων γενικών διευθυντών θα πραγματοποιηθεί με Κοινή Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του συναρμόδιου υπουργού.
9. Ασυμβίβαστα για τα στελέχη του ιδιωτικού τομέα που αναλαμβάνουν θέση ευθύνης στο Δημόσιο και εντάσσονται στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
topontiki