Δημόσιο: Πώς θα διεκδικήσετε 13ο και 14ο μισθό
«Μεγάλα Νομολογιακά βήματα για την αποκατάσταση των περικοπών στις αποδοχές των υπαλλήλων, εργαζομένων που επέφερε το ενιαίο Μισθολόγιο με πρώτα θύματα τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και τα επιδόματα αδείας», χαρακτηρίζει με άρθρο του στην aftodioikisi.gr την απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαμίας που αποκάλυψε η ιστοσελίδα αλλά και την προγενέστερη αντίστοιχη του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης.
κ. Περπατάρης τονίζει ότι ο ο μόνος τρόπος να διεκδικηθούν τα σημαντικά ποσά είναι μέσω της Δικαιοσύνης, καθώς, όπως τονίζει, «δεν επεκτείνεται η ισχύς των αποφάσεων σε όσους δεν προσφύγουν και δεν πετύχουν την έκδοση θετικών δικαστικών αποφάσεων με το όνομά τους».
Παράλληλα ο γνωστός εργατολόγος τονίζει ότι «ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο ζήτημα της παραγραφής των απαιτήσεων» η οποία, πλην των ΙΔΑΧ των ΝΠΙΔ, είναι διετής συν το τρέχον έτος προσθέτοντας με έμφαση: «Επομένως είτε θα πρέπει εντός του τρέχοντος έτους να ασκηθεί (κατατεθεί ΚΑΙ επιδοθεί) η σχετική αγωγή ή να κατατεθεί αίτηση Διαμαρτυρίας για διακοπή της προκειμένου να μην απωλέσουν οι δικαιούχοι κρίσιμα χρονικά διαστήματα».
Αναλυτικά το άρθρο του Δημήτρη Περπατάρη στην aftodioikisi.gr έχει ως εξής:
Οι δυο αποφάσεις τόσο αυτή του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας όσο και αυτή του Ειρηνοδικείου Λαμίας αποτελούν τα δύο πρώτα μεγάλα Νομολογιακά βήματα για την αποκατάσταση των περικοπών στις αποδοχές των υπαλλήλων , εργαζομένων που επέφερε το ενιαίο Μισθολόγιο με πρώτα θύματα τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και τα επιδόματα αδείας.
Τα ποσά που περικόπηκαν είναι σημαντικά και επομένως μπορεί και αξίζει να διεκδικηθούν δικαστικά, αναδρομικά και ΕΝΤΟΚΑ.
Θα πρέπει όμως οι ενδιαφερόμενοι να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε δύο σημεία :
Επειδή πρόκειται για δικαστική διεκδίκηση δεδικασμένο και υποχρέωση καταβολής των επιδικασθέντων ποσών ισχύει μόνο για όσους προσφύγουν δικαστικά. Δεν επεκτείνεται δηλαδή η ισχύς των αποφάσεων σε όσους δεν προσφύγουν και δεν πετύχουν την έκδοση θετικών δικαστικών αποφάσεων με το όνομά τους.
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο ζήτημα της παραγραφής των απαιτήσεων. Αυτές τις ημέρες και πριν την λήξη του έτους μας αναθέτουν τη δικαστική διεκδίκηση των μισθολογικών τους περικοπών δύο κατηγορίες εργαζομένων/υπαλλήλων, οι ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ) του ευρύτερου δημοσίου τομέα, των Δήμων και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και οι μόνιμοι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι. Πλην των ΙΔΑΧ των ΝΠΙΔ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων/υπαλλήλων ισχύει διετής συν το τρέχον έτος παραγραφή κατά την κρατούσα άποψη της Νομολογίας (σχετική Απόφαση Ανωτάτου ειδικού Δικαστηρίου). Επομένως είτε θα πρέπει εντός του τρέχοντος έτους να ασκηθεί (κατατεθεί ΚΑΙ επιδοθεί) η σχετική αγωγή ή να κατατεθεί αίτηση Διαμαρτυρίας για διακοπή της, προκειμένου να μην απωλέσουν οι δικαιούχοι κρίσιμα χρονικά διαστήματα που θα υποπέσουν στην σύντομη παραγραφή που λειτουργεί υπέρ του Δημοσίου και σε βάρος τους.
topontiki