Ελένη Μπάνου: Το ενδιαφέρον του Μπάρακ Ομπάμα για τα έργα αναστήλωσης


«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εντυπωσιάστηκε και με ρώτησε πότε ξεκίνησαν τα έργα της αναστήλωσης στην Ακρόπολη, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον γι? αυτά», δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου, η οποία ξενάγησε πριν λίγες μέρες τον Αμερικανό πρόεδρο στον Ιερό Βράχο. Η δήλωση έγινε κατά την έναρξη της διημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο (18 και 19 Νοεμβρίου) στο αμφιθέατρο του μουσείου Ακρόπολης από την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), με τίτλο «Ειδικά Θέματα Έρευνας και Εφαρμογών στα Αναστηλωτικά Έργα της Ακρόπολης της Περίοδο 2010-2015».

«Στο προσεχές ΕΣΠΑ, μαζί με την ΥΣΜΑ, θα αναδείξουμε το παλαιό μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και τα γειτονικά κτίρια, με τέτοιο τρόπο ώστε να μετακινηθούν τα άτομα που απασχολούνται στις πρόχειρες εγκαταστάσεις της ΕΣΜΑ, σε έναν χώρο του μουσείου. Έτσι θα απελευθερωθεί μεγάλος χώρος στον Ιερό Βράχο και θα αναδειχθούν ακόμα καλύτερα τα αρχαία μνημεία», συμπλήρωσε η ίδια, που χαρακτήρισε εκπληκτικό το έργο που συντελείται στην Ακρόπολη και αγαστή τη συνεργασία με την υπηρεσία και την επιτροπή.

Είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του προέδρου της ΕΣΜΑ, καθηγητή Μανόλη Κορρέ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση και τον θαυμασμό του για όλη την προσπάθεια που έχει γίνει έως τώρα στην Ακρόπολη από παλαιότερους και νεότερους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «όλες αυτές οι επεμβάσεις δεν εφαρμόζουν μόνο υπάρχουσες γνώσεις, αλλά παράγουν και νέες», που οδηγούν σε διαδικασίες όπως η σημερινή. Από την πλευρά της, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, εξέφρασε τη χαρά της για τους δυο φορείς, που συνεργάζονται αρμονικά σαν ένας, προς όφελος του πιο σημαντικού μνημείου της Αθήνας και του πιο συμβολικού της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο. «Η συμπόρευση αυτή φαίνεται έμπρακτα ότι είναι εξαιρετικά δημιουργική και παράγει μεγάλο και επιστημονικά άρτιο έργο, το οποίο αποτελεί τη συνισταμένη συλλογικής προσπάθειας και προσεγγίζει το μνημειακό σύνολο ολιστικά», σημείωσε η κ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη. «Είμαστε ευτυχείς για τις εργασίες που γίνονται στην Ακρόπολη, η αφοσίωση που γίνονται οι δουλειές και η επιστήμη με την οποία υλοποιείται η έρευνα, πραγματικά εντυπωσιάζουν διεθνώς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος του μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!