ΕΛΑΣ: Θα είχαμε νεκρούς αν κάναμε επέμβαση στο Πολυτεχνείο
“Θα είχαμε θύματα, τραυματίες ή ακόμα και νεκρούς αν κάναμε επέμβαση εντός του Πολυτεχνείου” ομολογούν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., απαντώντας γιατί δεν έκαναν επέμβαση εντός του ΕΜΠ προς απομάκρυνση των καταληψιών, παρά την εισαγγελική εντολή που δόθηκε.
Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο Πολυτεχνείο μετά τα επεισόδια
Από την πλευρά τους στην ΕΛ.ΑΣ. “βλέπουν” ευθύνες για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν πρωτίστως στις πρυτανικές Αρχές, αφού γνώριζαν εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα πως το κτίριο Γκίνη τελούσε ουσιαστικά υπό κατάληψη και πως “άγνωστοι” συνέλεγαν “πολεμοφόδια” επί σειρά ημερών, με αποτέλεσμα να γίνουν επεισόδια κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και κατά τους χθεσινούς εορτασμούς της Επετείου του Πολυτεχνείου, όπου ουσιαστικά και στις δύο περιπτώσεις η κατάληψη στην αίθουσα Γκίνη λειτούργησε ως καταφύγιο, “διευθυντήριο” και ορμητήριο των ταραχοποιών.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μόλις την Πέμπτη στις 4 το μεσημέρι, για την ακρίβεια, ισχυρίζονται οι πρυτανικές Αρχές πως ενημερώθηκαν από υπάλληλο του Πολυτεχνείου πως το κτίριο τελούσε υπό κατάληψη αντιεξουσιαστών και στη συνέχεια ο Πρύτανης έστειλε σχετικό έγγραφο στην Εισαγγελία, η οποία με τη σειρά της διέταξε την Αστυνομία, να τηρήσει τις προβλέψεις του νόμου και εφόσον διαπιστωθούν κακουργηματικές πράξεις να επέμβει.
Στο εξωτερικό του κτιρίου αυτό επισημαίνουν ότι έγινε στο μέτρο του δυνατού, στο εσωτερικό όμως επισημαίνουν πως πλέον με τις θέσεις που είχαν λάβει στην ταράτσα οι καταληψίες και εκσφενδόνιζαν συνεχώς και από ψηλά βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς, εάν γινόταν επέμβαση εντός του κτιρίου θα ήταν μία επέμβαση υπό αυτές τις συνθήκες ακραία υψηλού ρίσκου τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους ίδιους του παραβάτες και στη συνέχεια αναρωτιούνται ποιος θα έπαιρνε την ευθύνη για μία τέτοια εξέλιξη.
Υποστηρίζουν επίσης, πως αν πραγματικά επιθυμούσαν οι πρυτανικές Αρχές την εκκένωση του χώρου τότε έπρεπε να προβούν στις ως άνω ενέργειες πολύ πιο νωρίς, όταν ακόμα προετοιμάζονταν οι καταληψίες, ημέρες πριν δηλαδή, όπου και επέμβαση μπορούσε να γίνει με χαμηλό ρίσκο και υψηλή αποτελεσματικότητα και θα μπορούσαν να κατασχέσουν εκατοντάδες βόμβες μολότοφ που οι πληροφορίες της Κρατικής Ασφάλειας ανέφεραν ότι επί ημέρες στοιβάζονταν στον χώρο, ως προετοιμασία σκληρής αντιπαράθεσης.
Πρόσθετα, στις πρυτανικές Αρχές και την πανεπιστημιακή κοινότητα, φοιτητικές νεολαίες κλπ. καταλήγουν πολλές ευθύνες γιατί εκείνοι έχουν πρωτίστως την ευθύνη περιφρούρησης των ΕΜΠ και όχι η Αστυνομία. Άλλες χρονιές έχει παραδοθεί το ΕΜΠ χωρίς καταληψίες και τα όποια επεισόδια αντιμετωπίστηκαν πέριξ των δρόμων του Πολυτεχνείου.
Η αστυνομία ωστόσο μοιραία κάνει τον απολογισμό της γιατί μοιραία υπήρξαν σωστές ενέργειες από πλευράς της, υπήρξαν όμως και λάθος χειρισμοί. Σε ότι αφορά τα θετικά της αποτίμησης, δεν σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου, δεν μεταφέρθηκαν τα επεισόδια στην υπόλοιπη πόλη παρά περιορίστηκαν στα Εξάρχεια καθώς επίσης απετράπη από τον σχεδιασμό η περαιτέρω ενίσχυση των καταληψιών στο Πολυτεχνείο, από επιπλέον 500 αντιεξουσιαστές που κατέβαιναν την Λ. Αλεξάνδρας μετά την πορεία και επιχείρησαν ανεπιτυχώς και ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις με την Αστυνομία στα γύρω στενά να προσεγγίσουν τον χώρο.
Μάλιστα, ήταν τόσο σφοδρές οι συγκρούσεις στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα να προκύψουν έξι τραυματίες αστυνομικοί. Ύστερα, από ένα σημείο και μετά κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις στα στενά να απομακρύνουν νεαρούς που “τροφοδοτούσαν” με νέα “πυρομαχικά” τους καταληψίες.
Ωστόσο, ανάμεσα στα λάθη συγκαταλέγονται οι οπισθοχωρήσεις που έκαναν οι διμοιρίες σε μία προσπάθεια να εκτονώσουν την κατάσταση, όμως αμέσως κέρδιζαν έδαφος επί της οδού Πατησίων έτσι οι ταραξίες και προκαλούσαν ακόμα περισσότερες φθορές.
Από την άλλη πλευρά όμως, αυτή είναι μία επιχειρησιακή τακτική των ΜΑΤ για συλλήψεις, καθώς ξεθαρεύουν οι νεαροί βγαίνουν έξω και εφορμά η διμοιρία, προχωρόντας σε συλλήψεις. Λίγο έως πολύ, όλες οι συλλήψεις προέκυψαν με αυτόν τον τρόπο και σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις με αναμμένες τις βόμβες μολότοφ στα χέρια.
Πρόσθετα, όπως έγινε αντιληπτό, στην πλειονότητά τους οι ταραξίες φορούσαν αντισφυξιογόνες μάσκες και άρα τα δακρυγόνα τους μόνους που επηρέαζαν ήταν τους κατοίκους της περιοχής. Ήταν μάλλον λάθος λοιπόν, που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα ειδικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. για καταστολή ταραχών με τη δυνατότητα εκτόξευσης νερού.
Από την Αστυνομία έγιναν 13 συλλήψεις και 5 προσαγωγές υπόπτων. Από τους 13 συλληφθέντες, οι 8 είναι Έλληνες ηλικίας από 17 έως 35 ετών (η 17χρονη είναι κοπέλα) και οι υπόλοιποι είναι, ένας 16χρονος Ρουμάνος, ένας 29χρονος Αλβανός, καθώς και τρεις Σύροι πρόσφυγες, ηλικίας από 19 έως 20 ετών, οι οποίοι είχαν αιτηθεί χορήγηση ασύλου που προφανώς τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και να απελαθούν…
Το γεγονός ότι ήταν και Σύροι ανάμεσα στους ταραξίες η ΕΛ.ΑΣ. πιστεύει ότι εξηγείται επειδή οι αντιεξουσιαστές έχουν παραχωρήσει χώρους σε αρκετούς πρόσφυγες και έτσι τρόπο τινά τους “στρατολόγησαν”.
Παράλληλα, με τις επ’ αυτοφόρω συλλήψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κρατική Ασφάλεια διενεργεί έρευνα αναλύοντας φωτογραφίες και βίντεο σε μία προσπάθεια να ταυτοποιήσει και άλλους δράστες και να προχωρήσει και σε νέες συλλήψεις.
Οι ζημιές εντός και εκτός των αιθουσών του Πολυτεχνείου είναι μεγάλες. Γυαλιά καρφιά έγιναν φωτεινοί σηματοδότες, ενώ κάηκε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ευτυχώς γλίτωσαν αυτή την φορά από το μένος των ταραξιών τα καταστήματα απλών πολιτών.
news247
Δείτε το βίντεο του STAR