Ζάκυνθος: Η δολοφονία 19χρονου στις διακοπές λίγο πριν το πανεπιστήμιο


Ένα τραγικό συμβάν που το καλοκαίρι του 2007 αναστάτωσε το Λαγανά και δυσφήμισε διεθνώς το νησί εκδικάστηκε τη Δευτέρα, μετά από πολλές αναβολές, ενώπιον του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών. Πρόκειται για την υπόθεση του νεαρού Βρετανού φοιτητή Τζόναθαν Χιλ, όπου είχε έρθει για διακοπές στη Ζάκυνθο και έχασε τη ζωή του.

Στο εδώλιο κάθισαν δύο αυτόπτες μάρτυρες και φίλοι του, κατηγορούμενοι για ψευδομαρτυρία, οι οποίοι αθωώθηκαν ομόφωνα καθόσον το δικαστήριο δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα του τότε κατηγορούμενου και νυν μηνυτή ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το θρίλερ με τη δολοφονία του νεαρού φοιτητή ξεκινά το καλοκαίρι του 2007, όταν μαζί με έξι φίλους του που μόλις είχαν αποφοιτήσει από το σχολείο, ήθελαν πριν ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή στο πανεπιστήμιο, να κάνουν ανέμελες διακοπές στο νησί. Την ημέρα που έφτασαν, ο Τζόναθαν έκλεινε τα 19 του χρόνια και η παρέα είχε αποφασίσει να το γιορτάσει. Ομως, οι ανέμελες διακοπές μετατράπηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σε εφιάλτη. Σύμφωνα με τη δικογραφία, περί τη μία μετά τα μεσάνυχτα, η παρέα του 19χρονου βρισκόταν στην υπερυψωμένη πίστα του μαγαζιού, όταν ένας άγνωστος σ’ αυτούς Άγγλος, που βρισκόταν σε παραληρηματική κατάσταση, κατέβασε τα παντελόνια του και άρχισε να ουρεί προς τους θαμώνες. Έκπληκτος ο Τζόναθαν τον ρώτησε «τι κάνεις;». Όπως κατάθεσαν οι μάρτυρες, ο 25χρονος Άγγλος κινήθηκε ακαριαία προς το μέρος του και με μία δυνατή γροθιά στη γνάθο τον έριξε από την υπερυψωμένη πίστα. Έπεσε αναίσθητος στο δάπεδο, μεταφέρθηκε σε κακή κατάσταση στο νοσοκομείο και από εκεί στην Αθήνα, καθώς είχε εμφανίσει εγκεφαλική αιμορραγία και λίγο αργότερα φεύγει από τη ζωή.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων

Σύμφωνα με όσα έγιναν τότε γνωστά, οι φίλοι του έδωσαν στην αστυνομία τα χαρακτηριστικά του δράστη. Ακολούθως με βάση τα στοιχεία που είχαν συλλεχτεί αλλά και περιγραφές, ταυτοποιούσαν ως δράστη ένα 25χρονο Βρετανό για τον οποίο εκδόθηκε Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Προ ετών κάθισε στον εδώλιο του κατηγορούμενου και αθωώθηκε, καθόσον έλειπαν δυο κρίσιμα στοιχειά: Δεν υπήρχε DNA από τα ούρα, για συγκριση με αυτό του δράστη και το βίντεο του καταστήματος δεν είχε συμπεριλήφθη στον φάκελο. Μετά την αθώωσή του, με μια μόλις ψήφο υπερ, λόγω αμφιβολιών, στράφηκε δικαστικά εναντίον των δυο μαρτύρων.

Αρχικά η δίκη είχε οριστεί τη 16η Νοεμβρίου 2015, όμως ο τότε κατηγορούμενος και νυν μηνυτής-μάρτυρας δεν είχε εμφανιστεί, και πήρε αναβολή για τον περασμένο Ιούνιο όπου και πάλι αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Ο δικηγόρος των Ουαλλών φοιτητών Αλέξης Αναγνωστάκης δήλωσε στο ΙΟΝΙΑΝ ότι «αισθάνομαι δικαιωμένος αφού πρόκειται για πρωτοφανή υπόθεση, που οι φίλοι του θύματος βρέθηκαν ξαφνικά κατηγορούμενοι, διότι κατέθεσαν στους αστυνομικούς τα περιστατικά της δολοφονίας του φίλου τους, όπως τα βίωσαν. Ο Άγγλος τουρίστας τους ήταν τελείως άγνωστος, ώστε να ισχυριστεί κανείς ότι είχαν δόλο ψευδούς καταμήνυσης του».

 

 

 

 

imerazante.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!