ΗΠΑ-Κίνα: Ιστορική επίσκεψη Μπλίνκεν στον Πεκίνο για να σπάσουν οι πάγοι


Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο για να κατευναστούν οι εντάσεις, η Ουάσιγκτον χαιρέτισε σήμερα τις “εποικοδομητικές” και “ειλικρινείς” συζητήσεις που είχε ο υπουργός της και εξέφρασε ικανοποίηση που ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας δέχθηκε να ανταποδώσει την επίσκεψη μεταβαίνοντας στην Ουάσιγκτον.

Η διήμερη αυτή επίσκεψη είναι το πρώτο ταξίδι Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε κινεζικό έδαφος τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια. Ο Μπλίνκεν συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του Τσι Γκανγκ σε μια κρατική έπαυλη πλούσια διακοσμημένη που βρίσκεται στους παμπάλαιους κήπους Ντιαογιουτάι στο Πεκίνο, όπου οι Κινέζοι οικοδεσπότες του επρόκειτο στη συνέχεια να παραθέσουν γεύμα.

Παρότι κανείς δεν περίμενε σημαντική πρόοδο, καθώς είναι πολλά τα θέματα τριβής -κυρίως το εμπόριο και η Ταϊβάν- η ιδέα ήταν να ξεκινήσει μια διπλωματική αναθέρμανση στις σχέσεις και να διατηρηθεί ένας διάλογος προκειμένου να γίνει “υπεύθυνη η διαχείριση της σινοαμερικανικής σχέσης”, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι δύο άνδρες είχαν “ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές” συνομιλίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ μετά τη συνάντηση.

Ο κινέζος ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον είναι “στο χαμηλότερο σημείο” από τότε που οι δύο χώρες σύναψαν διπλωματικές σχέσεις το 1979, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.
Και ανάμεσα στα σημεία τριβής, ο Τσιν κατέστησε σαφές ότι το θέμα της Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο. “Το ζήτημα της Ταϊβάν συνιστά το θεμελιώδες θέμα των πρωταρχικών συμφερόντων της Κίνας, το πιο σημαντικό θέμα στις σχέσεις της Κίνας και των ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος κίνδυνος” γι’ αυτές, δήλωσε, σύμφωνα με το CCTV.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μια από τις επαρχίες της που οφείλει να επανενώσει, με τη χρήση στρατιωτικής βίας εάν χρειαστεί. Πάντως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε να βάζει νερό στο κρασί του.  Με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών του στην Κίνα, ο Τζο Μπάιντεν υποβάθμισε το περιστατικό με το μπαλόνι. “Δεν νομίζω ότι οι ηγέτες ήξεραν πού βρισκόταν αυτό, τι περιείχε και τι συνέβαινε”, είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους το Σάββατο. “Νομίζω ότι ήταν περισσότερο ενοχλητικό παρά σκόπιμο”.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!