Η ανταλλαγή μηνυμάτων θεωρείται απιστία; Η ειδικός εξηγεί!
Κι εδώ ερχόμαστε σε ένα καίριο ερώτημα της εποχής μας: Η ανταλλαγή μηνυμάτων θεωρείται απιστία; Και, για να το πούμε πιο ξεκάθαρα, δεν εννοούμε μηνύματα του τύπου «τι κάνεις» ή «πάμε κάνα σινεμά γιατί βαριέμαι;». Μιλάμε για γραπτό φλερτ – και όχι μόνο.
Η τεχνολογία έχει αλλάξει το παιχνίδι αναφορικά με τον έρωτα και τις σχέσεις – γνωριζόμαστε σε dating sites και apps, επικοινωνούμε συχνότερα μέσω μηνυμάτων αντί τηλεφώνου, ανταλλάσσουμε Bitmojis για πλάκα.
Η τεχνολογία παίζει μεγάλο ρόλο στην πορεία και την εξέλιξη μιας σχέσης, γι’ αυτό και η ανταλλαγή μηνυμάτων με ένα τρίτο πρόσωπο μπορεί να θεωρηθεί απιστία. «Θα πρέπει να μπορείς να βρεις ανακούφιση και γαλήνη μέσα στη σχέση σου» σχολιάζει η Susan J Elliott, JD, M.Ed, και συγγραφέας του Getting Back Out There.
«Θα πρέπει όλοι να μπορούμε να πέσουμε για ύπνο το βράδυ χωρίς να ανησυχούμε πως ο σύντροφός μας παίζει virtual ερωτικά παιχνίδια με κάποια ομορφούλα στο Διαδίκτυο». Το ίδιο ισχύει και για εμάς τα κορίτσια!
Αν αναρωτιέσαι μήπως τα μηνύματα που ανταλλάσσεις με τους φίλους σου δεν είναι απλά φιλικά, θέσε τις παρακάτω τρεις ερωτήσεις στον εαυτό σου. (Απλά να θυμάσαι πως μερικές φορές οι γραμμές ανάμεσα στην αποδεκτή και τη μη αποδεκτή συμπεριφορά είναι λεπτές και πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική).
Θα έγραφες το ίδιο μήνυμα αν ήταν παρόν ο σύντροφός σου;
Σύμφωνα με την Elliott τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια ακολουθούν τον κανόνα, «αν δεν θα το έκανες μπροστά μου, μην το κάνεις». Οπότε έχεις την απάντηση. Αν δεν θα ήθελες να διαβάσει ο σύντροφός σου το μήνυμα που στέλνεις, τότε μην το στείλεις. «Ο κανόνας αυτός δεν αφήνει χώρο για γκρίζες ζώνες ή συζητήσεις» συνεχίζει η ειδικός. «Είναι ένας απλός και δοκιμασμένος από το χρόνο κανόνας που ισχύει όχι μόνο για τα μηνύματα αλλά γενικότερα για τη συμπεριφορά μας όταν βρισκόμαστε σε μία σχέση».
Μήπως είσαι συναισθηματικά άπιστη;
Ξέρεις πότε απατάς «φυσικά» κάποιον γιατί είναι προφανές. Όταν όμως είσαι συναισθηματικά άπιστη (όπως μέσω μηνυμάτων), ίσως είναι πιο δύσκολο να διαπιστώσεις αν ξεπερνάς ένα όριο. «Λέμε ότι υπάρχει συναισθηματική “παράνομη σχέση” όταν ο ένας από τους συντρόφους διοχετεύει σωματική ή συναισθηματική ενέργεια, χρόνο και προσοχή σε κάποιον άλλο από το πρόσωπο με το οποίο είναι δεσμευμένο, σε σημείο που αυτό να νιώσει παραμελημένο» δίνει τον ορισμό η Peggy Vaughan, συγγραφέας του The Monogamy Myth. Αν δεν είσαι σίγουρη εάν οι συζητήσεις ή η σχέση σου βαίνουν προς αυτή τη γκρίζα ζώνη, η Vaughan προτείνει να κάνεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: «Κάνω πράγματα ή μιλάω για πράγματα με αυτό τον άνθρωπο τα οποία δεν κάνω ή δεν συζητώ με τον σύντροφό μου;» Εάν επενδύεις χρόνος και ενέργεια (και συναισθήματα) σε κάποιον που δεν είναι το άλλο σου μισό, αυτό σημαίνει πως έχεις περάσει τη γραμμή.
Είναι κάτι με το οποίο νιώθετε και οι δύο άνετα;
Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι για υγιή σχέση να υπάρχουν όρια, και η περίπτωση αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση. Κάθε ζευγάρι (και κάθε άνθρωπος που ανήκει σε ένα ζευγάρι) έχει μια ξεχωριστή σχέση. «Εάν θεωρείτε πως απιστία είναι μόνο η φυσική πράξη, τότε θα δεν υπάρχει πρόβλημα» σχολιάζει η Elliott. «Εάν ακόμη και η υποψία φλερτ μέσω μηνυμάτων θεωρείται απιστία στη σχέση σας, τότε είναι πρόβλημα. Σε ένα βαθμό, η απάντηση είναι προσωπική και όλα έχουν να κάνουν με τα όρια και τα περιθώρια που έχει η κάθε σχέση».
Η καλύτερη συμβουλή για το τέλος: Κάντε από νωρίς τη συζήτηση με τον σύντροφό σου για το τι θεωρεί ο καθένας σας αποδεκτό και τι όχι στη σχέση σας. Συχνά, συμπληρώνει η Vaughan, το πρόβλημα είναι το ψέμα και η κοροϊδία που ενοχλεί μέσα στη σχέση – πολύ περισσότερο σε κάποιες περιπτώσεις από τη φυσική απιστία. Έχε το κι αυτό στο μυαλό σου.