Η Ελευσίνα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021


Μια νέα εποχή ξεκινά για την Ελευσίνα. Η πόλη, υποβαθμισμένη επί δεκαετίες, κάνει την υπέρβαση. Έλαβε το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021, αφήνοντας πίσω της τις δύο συνυποψήφιές της, την Καλαμάτα και τη Ρόδο.

Για τέταρτη φορά στην 30χρονη ιστορία του θεσμού, μία ελληνική πόλη λαμβάνει τον πολυπόθητο τίτλο της ΠΠΕ. Η ομάδα του γραφείου υποψηφιότητας της Ελευσίνας 2021 ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαγωνιστική διαδικασία πείθοντας τα ευρωπαϊκά βλέμματα και κερδίζοντας τον τίτλο, ο οποίος την ανακηρύσσει ως κέντρο πολιτισμού της «γηραιάς ηπείρου».

Η Ελευσίνα θα αναπτυχθεί και θα παρουσιάσει ένα καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα για 365 ημέρες το έτος 2021 μαζί με την Τιμιοσοάρα της Ρουμανίας και το Νόβισαντ της Σερβίας.

Η ανακοίνωση έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού παρουσία της νέας υπουργού, Λυδίας Κονιόρδου, της γενικής γραμματέα του υπουργείου, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Καρελ Μπαρτάκ, και του Βρετανού Πρόεδρου της 12μελούς Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Στιβ Γκριν.

«Η Ελευσίνα είναι η πόλη που έχει υποφέρει πολύ. Εχουν γίνει λάθος επεμβάσεις. Με το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η πόλη οφείλει να κάνει την μεγάλη υπέρβαση. Ολα να ανθίσουν στην πόλη και να παραμείνουν για τις επόμενες γενιές», είπε στον «Ε.Τ.» η κ. Κονιόρδου, η οποία στην ομιλία της επεσήμανε ότι ο θεσμός, που αποτελεί «έμπνευση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως μία γιορτή πολιτισμού, που προβάλλει αφενός την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε λαού και αφετέρου τις κοινές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας».

Δίπλα της, ο πρόεδρος της επιτροπής Γκριν, ο οποίος αφού συνεχάρη κι εκείνος τις τρεις φιναλίστ πόλεις δήλωσε: «Ο πολιτισμός διατρέχει όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές. Αυτές τις ημέρες του Brexit, της ανόδου του λαϊκισμού όπως είδαμε υπερατλαντικά, ο θεσμός της ΠΠΕ αναζητά εξωστρέφεια, σεβασμό στην ετερότητα και θέτει σε πρώτο πλάνο τη σύγχρονη κουλτούρα. Η επιλογή μας έγινε με βάση το σκοπό που έχει η διακριθείσα πόλη να αφήσει κληροδότημα στις επόμενες γενιές». Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάρελ Μπαρτάκ, ανέφερε πως «ο πολιτισμός εμπνέει, μεταδίδει αξίες, δραστηριοποιεί τους λαούς προς μία νέα κατεύθυνση, με γνώμονα το σεβασμό, την ανοχή, την ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα, την πολιτιστική πολυμορφία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης».

 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!