«Η μεγαλύτερη πολιτική πράξη είναι να ξαναθυμηθούμε ότι είμαστε άνθρωποι» • Hit Channel
Για την εξουσία, την πολιτική, αλλά και για τη φωνή της και τη θηλυκότητα ανοίχθηκε η Δήμητρα Γαλάνη σε μία εφ’ όλης της ύλης ραδιοφωνική συνέντευξη.
Η μοναδική ερμηνεύτρια Δήμητρα Γαλάνη και ο ταλαντούχος στιχουργός Νίκος Μωραϊτης βρέθηκαν στην πρεμιέρα του «Feeling Good» με τη Σεμίνα Διγενή στο στούντιο του «Real Fm 97,8», το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ άλλων η Δήμητρα Γαλάνη μίλησε…
Για το αδύνατο σημείο της:
«Έχω ένα αδύνατο σημείο κι εκεί γίνομαι πάρα πολύ κακιά. Όταν μου πειράζουν το αίσθημά μου περί δικαίου. Και όχι όταν αφορά εμένα. Ακόμα χειρότερα όταν αφορά κάποιον άλλον γίνομαι ακόμα πιο τρελή. Μπορεί να μισήσω άνθρωπο. Και βγαίνει αυτός ο Σκορπιός, ο περίεργος και τα καθαρίζει όλα. Η αδικία, το ψεύδος και η υποκρισία με εξοργίζουν».
Για τη θηλυκότητα:
«Είναι σημαντικό μια γυναίκα να αισθάνεται περήφανη γι’ αυτό που είναι. Το θηλυκό στην φύση έχει μία άλλη σφαιρικότητα. Ένα πλάσμα στη φύση που ξέρει να φέρει ζωή, ξέρει και τι είναι ο θάνατος. Άρα μια γυναίκα μπορεί να είναι και πάρα πολύ σκληρή. Αυτή είναι η βασική διαφορά για μένα από το μαχητή άντρα, ο οποίος δεν αντέχει την ήττα. Οι αγαπημένοι μου άντρες δεν αντέχουν την ήττα κι αυτό τους κάνει σπουδαίους. Δεν αντέχουν την ήττα γιατί δεν αντέχουν το θάνατο. Τη σκέψη του θανάτου δε νομίζω ότι ο άντρας μπορεί να την αντέξει εύκολα».
Για την εξουσία:
«Κάτι σε σχέση με αυτό που λέγεται εξουσία σε αυτήν τη χώρα δεν πάει καλά. Το πρόβλημά μας αυτήν την στιγμή και μη σας ακούγεται (περίεργο) – και το λέω στους φίλους ακροατές γιατί μπορεί να μου πουν “τι λες κυρά μου; Εγώ πεινάω. Δεν έχω δουλειά” – Δεν είναι έτσι. Όλα είναι μία αλυσίδα. Το πρόβλημά μας είναι η έλλειψη πνευματικότητας. Είναι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι ηγέτες, οι οποίοι να έχουν μια άλλη πνευματικότητα ώστε να οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα διαφορετικό τρόπο. Έχει χαθεί η πνευματικότητα από τη θρησκεία, έχει χαθεί από παντού».
Για την πολιτική:
«Φοβάμαι ότι αυτό το συστηματάκι, έχει γελοιοποιήσει την πολιτική. Φοβάμαι ότι κινδυνεύουμε όλοι από αυτό. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να τοποθετείσαι δημόσια. Και ιδιαίτερα για έναν άνθρωπο που υποτίθεται επηρεάζει την κοινή γνώμη. Έχουμε μεγάλο κίνδυνο γιατί αν απαξιωθεί η πολιτική την πατήσαμε. Την πατήσαμε κανονικά».
Για τη φωνή της:
«Μία ωραία γυναίκα αν μείνει εκεί καθάρισε. Ίσα – ίσα πρέπει να κάνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια να λειτουργήσει το μυαλό της, το ένστικτό της, για να μπορέσει να ισορροπήσει την εικόνα της. Η φωνή λοιπόν είναι σαν ένα κάλεσμα. Λες, “αχ τι ωραία φωνή που έχει αυτός”. Αυτό μπορεί να σε κάνει βλάκα εσένα τον ίδιο. Να μείνεις σαν ένα παγόνι που κάθεται εκεί και επιδεικνύει τα φτερά του. Αν κράξει όμως σου έρχεται να χτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο. Η φωνή είναι ένα μέσο. Αυτό που αποτυπώνεται στη φωνή είναι η ψυχή και η προσωπικότητα του ανθρώπου.»
Για το project «Chronos»:
«Ήθελα να το βγάλω στο εξωτερικό για να τους αποδείξω ότι, “κοιτάξτε εμένα ο πολιτισμός μου δεν είναι αυτό το πράγμα που υπολογίζετε σε φράγκα”. Εμένα ο πολιτισμός μου είναι ο Σεφέρης. Πολιτισμός μου είναι ο Σολωμός. Πολιτισμός μου είναι ο Γκάτσος, ο Ελύτης, ο Καρυωτάκης. Δεν είναι αυτά που λέτε. Κι αν εσείς έχετε χάσει την μπάλα επειδή θέλετε να μετράτε μόνο αριθμούς, εμάς ο χρόνος δεν είναι money. Time is no money στην Ελλάδα. Time είναι time. Ο χρόνος είναι χρόνος. Και έχει αξία, παρελθόν, παρόν και μέλλον».
Για το τραγούδι «Εκδρομή»:
«Σήμερα η μεγαλύτερη πολιτική πράξη και η μεγαλύτερη πολιτική στάση είναι να ξαναθυμηθούμε ότι είμαστε άνθρωποι. Να αγαπήσουμε, να ξανανιώσουμε. Αν αυτό δεν το καταλάβουμε, έχουμε χάσει το παιχνίδι».
Ο Νίκος Μωραΐτης είπε για τη Δήμητρα Γαλάνη:
«Κουβαλάει έναν πολιτισμό ο οποίος τη διαφοροποιεί τελείως από τον σημερινό. Και αισθάνομαι ότι η Δήμητρα μπορεί να αισθάνεται πολύ μόνη σε αυτό το επίπεδο.»
Δείτε επίσης:
Η Δήμητρα Γαλάνη σε ένα κινηματογραφικό
video clip – αληθινό έργο τέχνης