Η φωτογραφία που συγκλόνισε τον πλανήτη: Ο John Lennon μαζί με το δολοφόνο του
«Μεσσίας» της μουσικής και σπουδαία ακτιβιστική φιγούρα. Ο John Lennon δολοφονήθηκε από έναν παρανοϊκό «θαυμαστή» του μία ημέρα σαν τη σημερινή.
26 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα όπου ο John Lennon, ένας εμβληματικός καλλιτέχνης διεθνούς εμβέλειας και φήμης, «έπεσε» νεκρός από τα πυρά ενός αγνώστου – εκείνη τη στιγμή – άντρα, δημιουργώντας ένα τεράστιο και ανεπανόρθωτο κενό στη μουσική.
Το διασημότερο «σκαθάρι», ένα από τα πιο δημοφιλή μέλη του υπέρ-διάσημου συγκροτήματος των The Beatles, έμελλε να συναντήσει το άτομο που θα του αφαιρούσε τη ζωή και να του δώσει ένα από τα τελευταία αυτόγραφά του.
Το ημερολόγιο έγραφε «8 Δεκεμβρίου 1980». Εκείνη την ημέρα, η φωτογράφος Anniee Leibovitz επισκέφθηκε το διαμέρισμα του Lennon και της Yoko Ono στην περιοχή του Μανχάταν της Νέας Υόρκης για να τα τραβήξει μερικές λήψεις για τις ανάγκες του περιοδικού «Rolling Stone».
Αμέσως μετά, ο John Lennon έδωσε την τελευταία συνέντευξή του – χωρίς βέβαια να είναι σε θέση να γνωρίζει το μοιραίο – στο DJ Dave Sholin από το Σαν Φραντζίσκο. Στη συνέχεια, το ζευγάρι έφυγε από την κατοικία του για να κατευθυνθεί στο «Record Plant Studio», όπου και θα έκαναν τη μίξη ενός τραγουδιού της Yoko Ono με τίτλο «Walkning On Thin Ice».
Κατά την έξοδό τους από το κτίριο ο John Lennon και η Yoko Ono προσεγγίστηκαν από διάφορους ανθρώπους που τους ζητούσαν αυτόγραφα. Κάτι που γι’ αυτούς αποτελούσε καθημερινότητα και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε δημόσιας εμφάνισής τους, καθώς οι θαυμαστές συνήθιζαν να τους περιμένουν σε εκείνο το σημείο, τη γωνία της 72ης Οδού και της Central Park West.
Ανάμεσα σε όσους τους πλησίασαν εκείνη τη στιγμή βρισκόταν και ο Mark David Chapman, ένας 25χρονος φρουρός ασφαλείας από τη Χονολουλού της Χαβάη. Ο Chapman παρέδωσε σιωπηλά στον John Lennon ένα αντίτυπο του άλμπουμ «Double Fantasy». Ο τελευταίος το υπέγραψε ρωτώντας τον μετέπειτα: «Αυτό είναι ό,τι ήθελες;». Ο Chapman χαμογέλασε γνέφοντας καταφατικά.
Στο συμβάν ήταν παρών και ο Paul Goresh, φωτογράφος και θαυμαστής του John Lennon, που απαθανάτισε τη σκηνή.
Το ζεύγος πέρασε τις επόμενες ώρες στο στούντιο για να επιστρέψει στο σπίτι του περίπου στις 22:50 εκείνης της βραδιάς. Προτού πάει στο «Stage Deli» για να δειπνήσει με τον Ono, ο Lennon είχε αποφασίσει να περάσει πρώτα από το διαμέρισμά τους ώστε να καληνυχτίσει τον πεντάχρονο τότε γιο του, Sean. Καθώς ο John Lennon προτιμούσε να ευχαριστεί με αυτόγραφα και φωτογραφίες όσους fans περίμεναν πολύ ώρα για να τον συναντήσουν, η λιμουζίνα που τον μετέφερε σταμάτησε στην 72η Οδό αντί στην ασφαλέστερη είσοδο του κτιρίου.
Περνώντας από την είσοδο ο Lennon φάνηκε να αναγνωρίζει τον Chapman από την προηγούμενη συνάντησή τους πριν λίγες ώρες. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Chapman στόχευσε κατευθείαν στην πλάτη του John Lennon, ρίχνοντάς του πέντε σφαίρες. Η πρώτη αστόχησε, όμως οι υπόλοιπες βρήκαν στόχο τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Δύο σφαίρες καρφώθηκαν στο αριστερό μέρος της πλάτης και δύο διαπέρασαν τον αριστερό ώμο. Ο 40χρονος Lennon έπεσε στο έδαφος φωνάζοντας «Πυροβολήθηκα, πυροβολήθηκα!».
Όταν διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Roosevelt ήταν αργά και διαγνώστηκε μόνο ο θάνατός τους. Η αιμορραγία από τα τραύματα που τον έπληξαν ήταν ακατάσχετη.
«Ακόμα και εάν είχε πυροβοληθεί με αυτόν τρόπο στη μέση του χειρουργείο με μία ολόκληρη ομάδα χειρουργών να τον αναλάβουν… και πάλι δε θα είχε επιζήσει των τραυμάτων του», ανέφερε στους εκπροσώπους του Τύπου ο Δρ. Lynn που βρισκόταν στο νοσοκομείο.
Όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, ο μανιακός Mark Chapman είχε σχεδιάσει τη δολοφονία του John Lennon πολύ νωρίτερα, μιας και είχε ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο του 1980 με σκοπό να βάλει σε εφαρμογή το αιματηρό και παρανοϊκό σχέδιό του. Άλλαξε όμως γνώμη και επανήλθε δύο μήνες μετά. Τα κίνητρά του ασαφή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Lennon «…μας έλεγε να φανταστούμε να μην έχουμε αγαθά στην κατοχή μας και αυτός είχε εκατομμύρια δολαρίων και σκάφη και φάρμες {…} γελώντας σε ανθρώπους όπως εγώ που πίστεψαν τα ψέματα και αγόρασαν τους δίσκους και έχτισαν ένα μεγάλο κομμάτι των ζωών τους γύρω από τη μουσική του».
Δεύτερο υποψήφιο θύμα στη λίστα του φέρεται να ήταν ο David Bowie, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο δράστης είχε κλείσει για την επόμενη νύχτα εισιτήριο στην παράσταση «The Elephant Man», όπου θα εμφανιζόταν ο «Λευκός Δούκας». Επιπλέον, εικάζεται ότι είχε βάλει στόχο ακόμα και τους Johnny Carson, Marlon Brando, Walter Cronkite και Elizabeth Taylor μεταξύ άλλων, όμως ο Lennon ήταν ο ευκολότερος για τον εντοπίσει.
Η ανακοίνωση του θανάτου του John Lennon «έπεσε» σαν κεραυνός εν αιθρία.
Η δολοφονία του κορυφαίου καλλιτέχνη με το έντονο ακτιβιστικό ενδιαφέρον σκόρπισε βαθιά και απεριόριστη οδύνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Το εύρος του κοινού ξεσπάσματος θλίψης, θρήνου και απορίας που κατέκλυσε τη γη μπορούσε να συγκριθεί μόνο με την αντίδραση του πλήθους σε μία ανυπολόγιστη απώλεια μίας ηγετικής προσωπικότητας.
Τω όντι, η αστείρευτη επιρροή του και το αμύθητο δημιουργικό κεφάλαιο που έμεινε πίσω ως κληροδότημα συνθέτουν δύο κεντρικά στοιχεία χάρη στα οποία ο John Lennon θεωρείται η απόλυτη καλλιτεχνική φυσιογνωμία και ο «μεσσίας» της μουσικής.
Στην κεντρική φωτογραφία, το τελευταίο οπτικό στιγμιότυπο που απαθανατίστηκε ο John Lennon. Υπέγραφε αυτόγραφο στο άτομο που θα τον τραυμάτιζε θανάσιμα με τις σφαίρες του μερικές ώρες αργότερα.