Ισπανία: 28.628 οι νεκροί από τον κορονοϊό
Ο αριθμός των νέων θανάτων από τη νόσο Covid-19 αυξήθηκε κατά 56 σήμερα, με το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται πλέον σε 28.628, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 234.824 από 233.037 χθες, προσθέτει το υπουργείο.
Την ίδια ώρα, η θνητότητα από τον νέο κορονοϊό μεταξύ των φτωχότερων Καταλανών είναι πενταπλάσια σε σύγκριση με τους εύπορους κατοίκους της ισπανικής περιφέρειας, καταδεικνύει μελέτη, άλλη μια απόδειξη του πώς η COVID-19 πλήττει σκληρότερα τους πιο ευάλωτους.
Η βορειοανατολική περιφέρεια της Καταλονίας, ο πληθυσμός της οποίας αντιπροσωπεύει το ένα έκτο του πληθυσμού των 47 εκατομμυρίων της Ισπανίας, καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων μεταξύ των περιφερειών της χώρας.
Η έρευνα, που διεξήγαγε ινστιτούτο υγείας της περιφέρειας, διασταύρωσε τα κρούσματα νέου κορονοϊού και τους θανάτους στην Καταλονία έως την 7η Μαίου με τις ηλικίες και τα εισοδήματα.
Μεταξύ των ηλικιών 45-64, η έρευνα δείχνει ποσοστό θνησιμότητας 100 ανά 100.000 ανδρών στην ομάδα με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ στους πλουσιότερους ο δείκτης μειώνεται στους 20 θανάτους.
Αν και οι θάνατοι είναι πολύ λιγότεροι μεταξύ των γυναικών, η διαφορά μεταξύ των ομάδων είναι η ίδια: 50 θάνατοι έναντι 10.
Η διαφορά είναι μικρότερη στις ηλικίες 65-79, με τη θνησιμότητα μεταξύ των ανδρών να ανέρχεται σε περίπου 500 ανά 100.000 στους φτωχότερους έναντι 250 στους ευπορότερους. Μεταξύ των γυναικών, η διαφορά είναι περίπου 300 θάνατοι έναντι 100 μεταξύ των δύο ομάδων.
Για τους άνω των 79, η θνησιμότητα μεταξύ ανδρών ανέρχεται σε περίπου 2.830 θανάτους ανά 100.000 στην ομάδα με τα χαμηλότερα εισοδήματα και 1.910 στους πλουσιότερους. Μεταξύ των γυναικών, είναι 1.360 έναντι 1.090.
Η έρευνα δεν αναλύει τον λόγο αυτών των διαφορών.
«Όταν η πανδημία τελειώσει, θα πρέπει να αναλύσουμε όλα τα στοιχεία και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε τις πολιτικές υγείας», είπε η Άννα Γκαρσία Άλτες, διευθύντρια του Health Inequalities Observatory, που διεξήγαγε την έρευνα.
Αίρονται από την Δευτέρα ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα
Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, που μέχρι τώρα παρέμεναν σε καραντίνα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ισπανία, από την Δευτέρα θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα μουσεία, τα ξενοδοχεία και τα μπαρ, ακολουθώντας, με διαφορά δύο εβδομάδων, το παράδειγμα των άλλων περιφερειών της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, πολλές ζώνες στις οποίες η άρση των περιορισμών είχε ήδη ξεκινήσει, θα περάσουν στην επόμενη φάση, θα ανοίξουν δηλαδή οι παραλίες, οι πισίνες και οι κινηματογράφοι. Η απόφαση αυτή αφορά 22 εκατομμύρια Ισπανούς.
Η επαναλειτουργία των χώρων αυτών ωστόσο θα συνοδεύεται από αυστηρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πελατών που θα μπορούν να δεχτούν (για παράδειγμα, στους υπαίθριους χώρους των μπαρ η χωρητικότητα θα είναι μόνο 50%), όπως αποφασίστηκε στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Η άρση των μέτρων στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, τις δύο πολυπληθέστερες περιοχές της χώρας, καθυστέρησε επειδή οι ζώνες αυτές έχουν πληγεί περισσότερο από τις άλλες από την πανδημία. Οι δύο περιφέρειες, μαζί με ένα μεγάλο μέρος της Καστίλης-Λεόν (στα βόρεια της Μαδρίτης) θα περάσουν έτσι στην 1η από τις 4 συνολικά φάσεις.
Στα ξενοδοχεία οι κοινόχρηστοι χώροι (πισίνες, γυμναστήρια, σαλόνια) θα παραμείνουν κλειστοί για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.
Οι ζώνες εκείνες που βρίσκονταν στη φάση 1, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια νησιά, θα περάσουν στη φάση 2, στην οποία ανοίγουν οι πισίνες και οι παραλίες, αλλά με τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ κάθε παρέας ή μεμονωμένων ατόμων. Θα ξαναλειτουργήσουν επίσης κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες συναυλιών (στο ένα τρίτο της χωρητικότητάς τους) και εμπορικά κέντρα (στο 40%).
«Απομένει ακόμη αρκετός δρόμος μπροστά μας και πρέπει να τηρήσουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση», τόνισε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο.
ΑΠΕ ΜΠΕ