Ιωάννινα: 200 μετασεισμοί σε 24 ώρες! Μετακινήθηκε το όρος Μιτσικέλι


Πολλοί κάτοικοι των Ιωαννίνων έμειναν και χθες βράδυ έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητά τους, σε πλατείες και δρόμους της πόλης μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών που σημειώθηκε λίγο μετά τις 22:00.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 29 χιλιόμετρα ΒΔ των Ιωαννίνων. Η δόνηση εντάσσεται στη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται από προχθές το βράδυ στην περιοχή.

Να σημειωθεί πως αναχώρησαν χθες από τα Γιάννενα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους πολλοί φοιτητές, οι οποίοι ξημέρωσαν στους δρόμους της πόλης μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών που ταρακούνησε την Ήπειρο και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τους λόγους για τους οποίους οι σεισμολόγοι παραμένουν σε συναγερμό μετά τον σεισμό των ανέλυσε το πρωί της Δευτέρας ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους – ειδικά το πρώτο 24ωρο – οι σεισμολόγοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί για τη συνέχεια του φαινομένου ήταν:

– το γεγονός ότι η δόνηση σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο όπως της πόλης των Ιωαννίνων

– το ότι η περιοχή αυτή σε ιστορικούς χρόνους, τους προηγούμενους αιώνες, έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς μεγέθους έως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

– το ότι η περιοχή που διεγέρθηκε είναι αρκετά μεγάλη, μεγαλύτερη από αυτή που δικαιολογείται από έναν σεισμό 5,3 Ρίχτερ. «Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά αυτή η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος

– το ότι είχαμε μια ανώμαλη γέννεση μεγάλων μετασεισμών μέτα την πρώτη δόνηση Όλες αυτές οι ενδείξεις δεν ήταν ευοίωνες αν και δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα όλα τα παραπάνω εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.

Για «ανώμαλη διαδικασία σεισμικής διέγερσης» έκανε λόγο ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας; το πρωί στον ΑΝΤ1.

«Έγιναν περίπου 200 σεισμοί μέσα στις πρώτες 24 ώρες με τους περισσότερους να έχουν μεγάλο μέγεθος, ενώ 20 εξ’ αυτών ήταν 4 έως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ήταν ανώμαλη η διαδικασία σεισμικής διέγερσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας και συνέχισε: «Η σεισμική ακολουθία και εμάς, τους επιστήμονες, και τον κόσμο τους έβγαλε έξω». «Το φαινόμενο έχει φθίνουσα πορεία και αυτό έχει άμεσο αντίκρισμα και στους κατοίκους των Ιωαννίνων», πρόσθεσε.

Μετακινήθηκε το Μιτσικέλι

Το βουνό των Ιωαννίνων, το επιβλητικό Μιτσικέλι στην άλλη πλευρά της λίμνης είναι στην μια άκρη του ρήγματος. Σύμφωνα με τον Θανάση Γκάνα το ρήγμα (το μεγάλο) συγκλίνει προς το βουνό. Ο σεισμός είχε σαν αποτέλεσμα ο βουνό να μετακινηθεί προς τα δυτικά.

Μια κίνηση ελάχιστη μεν (δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως πόσο) ωστόσο είναι ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε τόσο στην περίπτωση του σεισμού της Πάρνηθα στην Αθήνα, όσο και στον σεισμό της Λευκάδας, δυο σεισμούς με θύματα.

 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!