Κεφάλαιο χωρισμός και διαζύγιο: Τα 12 βήματα που θα σε σώσουν


Συνεργάστηκε ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης

Οι σχέσεις είναι σαν τις ταινίες: ένα κακό τέλος είναι αρκετό για να σβήσει κάθε καλή εντύπωση. Αυτοί είναι οι 12 τρόποι για να πεις, επιτέλους, «αντίο» και να τελειώσεις οριστικά μια σχέση.

Χωρίς αμφιβολία, ο χωρισμός είναι δύσκολος γιατί σημαίνει ότι πρέπει να πεις ή να δεχθείς άσχημα νέα που επηρεάζουν τα βαθύτερα τρωτά σημεία μας: το φόβο ότι δε μας αγαπούν. Οι περισσότεροι από μας έχουμε την τάση να αποφεύγουμε να έρθουμε σε δύσκολη θέση και πολλοί καταφεύγουμε σε διάφορα κόλπα προκειμένου να αποφύγουμε τα άσχημα νέα.

Χρειάζεται θάρρος για να αναγνωρίσεις ότι έχεις ηθική υποχρέωση να βάλεις στην άκρη την προσωπική αμηχανία σου όταν προσεγγίζεις κάποιον για τον οποίο νοιαζόσουν και ο οποίος σε έχει αγαπήσει. Οι καλύτεροι χωρισμοί, αν υπάρχει κάτι τέτοιο, περιλαμβάνουν την αποδοχή και ελαχιστοποιούν τον ψυχικό τραυματισμό του άλλου, οπότε ο πόνος για το τέλος που επήλθε δεν καταπνίγει τα θετικά αισθήματα και τις καλές αναμνήσεις από τη σχέση.

Η πρόκληση είναι να δώσεις τέλος στη σχέση οριστικά και με αξιοπρέπεια, χωρίς να μειώνεις τον εαυτό σου ή τον άλλο που κάποτε ικανοποιούσε τις βαθύτερες ανάγκες σου. Οι ειδικοί σου προτείνουν πώς να το κάνεις ώστε και οι δυο σας να παραμείνετε συναισθηματικά άθικτοι και σε θέση να αντιμετωπίσετε τον αναπόφευκτο πόνο και τη θλίψη.

 

1. Ανάλαβε την πλήρη ευθύνη για το χωρισμό που ζητάς

Εάν τα αισθήματα ή οι ανάγκες σου έχουν αλλάξει ή οι ζωές σας έχουν πάρει αντίθετες κατευθύνσεις, μην προκαλείς το σύντροφό σου να πάρει την πρωτοβουλία για το χωρισμό. Η μετάθεση της ευθύνης είναι απλώς μια τακτική που μειώνει αυτόν που την κάνει. Ο σύντροφός σου μπορεί να μην πάρει αρχικά το μήνυμα ότι θέλεις να χωρίσετε, αλλά θα αρχίσει να αμφισβητεί τον εαυτό του.

Μπορεί, επίσης, να αρχίσει να αμφισβητεί το ένστικτο και τη διαίσθησή του. Δημιουργείς την αίσθηση ότι φταίει ο άλλος. Έχεις παρακάμψει τη διαίσθησή του – δεν μπορεί πια να εμπιστευτεί ό,τι ένιωσε, άκουσε ή είδε στη σχέση σας. Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να τον καταστήσει «ανάπηρο» στις μελλοντικές σχέσεις του: ίσως να μην είναι πια πρόθυμος να πιστέψει την αφοσίωση ή την καταλληλότητα μιας νέας συντρόφου.

2. Κάν’ το μόνο κατά πρόσωπο

Κάποιοι πιστεύουν πως αν πουν τα νέα μέσω e-mail, μηνύματος ή ακόμη και του Facebook είναι λιγότερο σκληρό από το να πουν ευθέως την αλήθεια. Ο χωρισμός εξ αποστάσεως, όμως, αφήνει, τελικά, ψυχικά τραύματα στον «παρατημένο», που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις μελλοντικές σχέσεις του. Όταν δεν έχεις δεχθεί καμία εξήγηση, περνάς πολύ καιρό προσπαθώντας να καταλάβεις τι στραβό έχεις. Και διστάζεις να ξεκινήσεις μια νέα σχέση.

Εάν κάνεις το λάθος να παρατήσεις το σύντροφό σου με τέτοιον τρόπο, μπορεί κάποτε να μετανιώσεις μόλις συνειδητοποιήσεις πόσο πλήγωσες τον πρώην σου – και πόσο λίγη συμπόνια έδειξες. Σε 5 χρόνια από τώρα δε θα ήθελες να ντρέπεσαι για το πώς το χειρίστηκες – οι ενοχές και η ντροπή επιβαρύνουν τις μελλοντικές συναναστροφές σου.

 

3. Φέρσου με αξιοπρέπεια

Καθώς ο χωρισμός είναι ένα ενδεχομένως εκρηκτικό σενάριο, αποφάσισε από πριν να συγκρατήσεις τυχόν προσβολές που θέλεις να ξεστομίσεις. Διατηρώντας τον αυτοσεβασμό του συντρόφου σου, διασώζεις και τον δικό σου.

4. Μίλα ειλικρινά

Το να πεις «Δεν είμαι ερωτευμένη πια μαζί σου» δεν είναι και τόσο κακό. Η ειλικρίνεια, όμως, δε χρειάζεται να είναι ένα ρόπαλο ούτε απαιτεί πλήρη αποκάλυψη. Εάν πιστεύεις ότι ο σύντροφός σου είναι βαρετός στο κρεβάτι, καλύτερα να κρατήσεις τη γνώμη σου για τον εαυτό σου. Έχεις την υποχρέωση να προσέξεις την αυτοεκτίμηση του άλλου.

Μην τον μειώνεις με τέτοιον τρόπο που να του είναι αδύνατο να κάνει μια άλλη επιτυχημένη σχέση. Γιατί να ρίχνεις αλάτι στις πληγές; Είναι σαν να τον βασανίζεις. Το μήνυμα που θέλεις να περάσεις είναι: «Δεν είσαι αυτό που ψάχνω». Αυτό δεν υπονοεί ότι ο σύντροφός σου έχει κάποιο ελάττωμα ή κάποια ανεπάρκεια. Είναι απλώς ειλικρινές.

5. Απόφυγε τα κλισέ «Δεν φταις εσύ, εγώ φταίω»

Αυτές οι γενικευμένες εξηγήσεις ακούγονται ψεύτικες και δείχνουν έλλειψη σεβασμού. Οφείλεις στο σύντροφό σου μια πραγματική εξήγηση, έστω και σύντομη. Μία προειδοποίηση: αν υποψιάζεσαι ότι ο σύντροφός σου μπορεί να αντιδράσει βίαια στην απόφασή σου να χωρίσετε, μη μείνεις για να δικαιολογήσεις το γιατί – η ασφάλειά σου προηγείται.

 

6. Απόφυγε την ανάλυση σημείο προς σημείο του τι πήγε στραβά

Δεν είναι καλή ιδέα, γιατί ποτέ δε θα υπάρξει συμφωνία. Εσύ θα λες «συνέβη αυτό» κι εκείνος θα το αρνείται. Η παρατεταμένη επαναφορά στο παρελθόν συχνά καταλήγει σε καβγά ή κάτι ακόμη χειρότερο: αν ο σύντροφός σου πάρει το πάνω χέρι, μπορεί να σε δελεάσει ξανά σε μια δυσλειτουργική σχέση στην οποία έχεις αποφασίσει να δώσεις τέλος.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!