Κορονοϊός στην Ελλάδα: Στους 101 οι νεκροί. Πέθανε 96χρονη
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίας, μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη μάχη για τη ζωή, αργά το βράδυ της Δευτέρας (13/04), ανεβάζοντας έτσι τα θύματα στα 101.
Το 101ο θύμα είναι μία γυναίκα 96 ετών, η οποία νοσηλευόταν από τις 5 Απριλίου στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.
Επίσης χθες, 84χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αττικόν, έχασε τη ζωή του από την πανδημία του Covid-19 στην Ελλάδα.
2.145 τα κρούσματα στην Ελλάδα
Σημειώνεται ότι κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας είναι 31 και τα συνολικά ανέρχονται σε 2.145.
Παράλληλα, 73 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.Το 81% έχει υποκείμενο νόσημα.
Την ίδια στιγμή, 16 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τέλος, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 43.400 κλινικά δείγματα.
Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στις ΗΠΑ, λέγοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία και οι 50 πολιτείες έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πειραματική θεραπεία με πλάσμα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για έρευνα – μελέτη που γίνεται, με σκοπό να διαπιστωθεί αν το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν μολυνθεί σοβαρά.
«Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από ασθενή που έχει αναρρώσει, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως 2 με συντονιστή τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των 7 συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή την εβδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί όπως καταλαβαίνετε με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί για τον ίο, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Οι έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας με όλους τους κανόνες της επιστήμης είναι σημαντική αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακόμα για τα αποτελέσματά της», είπε χαρακτηριστικά.
Αντισώματα και «ανοσία της αγέλης»
«Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων που ανακοινώνονται από κάποιες χώρες, τουλάχιστον 60 τέτοια τεστ είναι υπό ενεργό έλεγχο και αξιολόγηση σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ανάλογα με την αξιοπιστία τους θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς όπως έχει ορίσει Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ειδικότερα οι εργαστηριακοί της επιτροπής», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.
«Με τα ως σήμερα δεδομένα με παρόμοιους ιούς καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό, οι περισσότεροι οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας. Κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους που θα κρατήσει ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και η προστασία διαρκεί ένα έτος ή και περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε πληθυσμό θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.
«Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη και αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο κατά πόσο φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν ξανά ασθενείς που ενώ είναι αναρρώσει και ήταν πλέον αρνητικοί στον ιό, βρέθηκαν ξανά θετικοί, όπως στην περίπτωση μερικών δεκάδων ασθενών στην νότια Κορέα.
Όπως είπε ο καθηγητής, «το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή τεχνική λήψης δειγμάτων ή μακρά παραμονή του ίδιου υλικού του ιού, χωρίς να μολύνει και να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό. Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα διερευνήσει τα δεδομένα και αν αυτά αφορούν αληθινή επαναλοίμωξη». «Μάλλον όχι», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.