Κούγιας για Τέμπη: Οι συγγενείς δεν πρέπει να υπογράψουν ότι παραιτούνται της υποβολής αποζημιώσεων
Ο Αλέξης Κούγιας έκανε δηλώσεις στο «Χαμογέλα και Πάλι!» και μίλησε για τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά και στους επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity 62.
Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, μίλησε στο MEGA για την στάση των συγγενών, και για το εάν τελικά αποδεχόμενοι της καταβολής αποζημίωσης που έχει ανακοινωθεί, εάν υπάρχει περίπτωση να τους ζητηθεί να παραιτηθούν από τα δικαιώματα που έχουν στα ποινικά δικαστήρια.
«Νομικά, όποιος τολμά να πει ότι, λαμβάνοντας αυτή την προκαταβολή, παραιτείται των δικαιωμάτων του για να ζητήσει αποζημιώσεις, οι οποίες αποζημιώσεις θα είναι πολύ μεγάλου ποσού, είναι κωμικός. Εάν κάποιος δεν γνωρίζει νομικά, δικαιολογείται», τόνισε αρχικά.
Ο κ. Κούγιας ξεκαθάρισε πως σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν δύο σκέλη.
«Υπάρχει το σκέλος της ποινικής διαδικασίας, και υπάρχει και το σκέλος είτε της πολιτικής είτε της διοικητικής δίκης. Τα αδικήματα για τα οποία έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη, όπως ασκήθηκαν, ασκούνται αυτεπαγγέλτως. Δεν έχει καμία σημασία να υποβάλεις μήνυση για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Αν η ανάκριση, οι δύο εφέτες ανακριτές ανακαλύψουν και άλλα αδικήματα, αυτό είναι δικό τους δικαίωμα να ασκήσουν δίωξη, όπως το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος είναι πλημμέλημα, πλην όμως οδηγεί σε απόλυση, τον δικαστικό υπάλληλο που έχει διαπράξει το αδίκημα αυτό», είπε.
«Εδώ έχουμε το αδίκημα της δωροδοκίας, το οποίο ανάλογα με το τι είναι αυτός που δωροδοκείται, αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο από την έρευνα, είναι κακούργημα.
Στο παρελθόν ήταν κακούργημα, με τον νόμο του 2019 έγινε πλημμέλημα για λίγες μέρες όμως η κυβέρνηση επανέφερε την προηγούμενη ποινική μεταχείριση, σύμφωνα με την οποία η δωροδοκία δημόσιου λειτουργού είναι κακούργημα.
Δεν υπήρχε λόγος να γίνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Είναι υποχρέωση των δικαστών και των ανακριτών κι των εισαγγελέων να ασκήσουν ποινικές διώξεις σε όποιον είναι υπεύθυνος. Διαφορετικά διαπράττουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ειδικά δε οι εισαγγελείς, διαπράττουν και το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Άρα μη κάνουμε κινήσεις «θεατράλε», είναι ντροπή στη μνήμη των ανθρώπων», υποστήριξε ο κ. Κούγιας.
Στη συνέχεια ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και για το τι οφείλουν να πράξουν στη συνέχεια οι οικογένειες αναφορικά με την Hellenic Train.
«Αυτά τα μέτρα που έκανε η κυβέρνηση ήταν καταπληκτικά, ας μην υποβιβάζουμε, δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ σε καμία περίπτωση. Δεν έχω κομματική ταυτότητα, είμαι ο πρώτος που στιγματίζει τον οποιονδήποτε διαπράττει ποινικό αδίκημα, ας είναι και ο πρωθυπουργός της χώρας. Τα μέτρα είναι καταπληκτικά, αποτελούν «βάλσαμο» στην ψυχή των ανθρώπων και έχουν μακροχρόνια επιρροή στην ψυχή και στην προσωπικότητα των ανθρώπων», τόνισε.
«Σχετικά με την Hellenic Train, συμβουλεύω τους ανθρώπους, μόνο με αυτό που έχει εξαγγείλει η εταιρεία, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, εάν υπογράψουν ότι πήραν τα χρήματα, δεν παραιτούνται από τα υπόλοιπα δικαιώματά τους. Πρώτον, δεν παραιτούνται των αστικών επιδιώξεών τους. Εάν διαπιστωθεί ευθύνη του κράτους, ότι δεν παραιτούνται από αστικές επιδιώξεις τους σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι οι κατηγορούμενοι.
Όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι δυνάμει διάδικοι σε μία πολιτική δίκη που από τη μία πλευρά θα είναι οι συγγενείς των θυμάτων και των επιβατών και από την άλλη όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση, για οποιοδήποτε αδίκημα. Εκτός από αυτό το δικαίωμά τους, έχουν δικαίωμα να στραφούν και εναντίον νομικών προσώπων, πρώτο εξ αυτών είναι το ίδιο το κράτος. Εάν διαπιστωθεί παράβαση διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου Συγκοινωνιών, μπορείς να στραφείς εναντίον του κράτους σε διοικητικά δικαστήρια», δήλωσε.
Θα έχουν οι υπουργοί διαχρονικά ευθύνη;
«Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε νόμο περί ευθύνης υπουργών»
Ο Αλέξης Κούγιας απάντησε πως, «δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που απαλλάσσει όλους τους υπουργούς, υφυπουργούς, που έχουν διατελέσει στο υπουργείο, πλην της τελευταίας. Ισχύει και θα διερευνηθεί εάν η τελευταία ηγεσία είναι υπεύθυνη για την διάπραξη ενός ποινικού αδικήματος.
«Αυτό είναι κάτι που το έχουν ψηφίσει όλοι στη Βουλή διαχρονικά, είναι μοναδικός ο νόμος περί ευθύνης υπουργών στην Ελλάδα, που ισχύει σχεδόν παγκοσμίως. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει νόμος περί ευθύνης υπουργών. Μπορεί να συζητάμε για πολιτική ευθύνη θεωρητικά, ποινική ευθύνη δεν υπάρχει στους προηγουμένους», πρόσθεσε.
Τέλος για την Hellenic Train είπε: «Τα 42.000 ευρώ που αναφέρονται απ΄τον νομικό όρο ως προκαταβολή, σημαίνει ότι έχεις δικαίωμα να διεκδικήσεις ό,τι θέλεις. Δεν πρέπει να υπογράψει κανείς ότι παραιτείται του δικαιώματος να παραστεί ως υποστηρικτής κατηγορίας. Να μην υπογράψει κανείς κάτι τέτοιο. Αν υπογράψουν σημαίνει ότι δεν μπορούν να παραστούν στα ποινικά δικαστήρια»,
«Δεν πρέπει να υπογράψουν ότι παραιτούνται της οποιασδήποτε καταβολής αποζημιώσεων που θα επιδικάσει το δικαστήριο».
πηγή: thestandard.gr