Μάρτυρας-κλειδί θα καταθέσει για την υπόθεση Γιακουμάκη
Μάρτυρας-«κλειδί» αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, το οποίο από την περασμένη Παρασκευή δικάζει την υπόθεση των ευθυνών της Γαλακτοκομικής Σχολής, όπου φοιτούσε ο αδικοχαμένος φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης.
Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», ενώπιον της έδρας θα βρεθούν υπάλληλοι της Σχολής που προανακριτικά έδειξαν ότι γνωρίζουν «πράγματα και καταστάσεις». Ένας από τους μάρτυρες είχε δώσει στις 25 Φεβρουαρίου 2015 κατάθεση που διαφώτιζε τις Αρχές για το τι πραγματικά συνέβαινε στη Σχολή:
«Κατά καιρούς τηλεφωνούν στη γραμματεία και σε εμάς προσωπικά πολιτικά πρόσωπα από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, που συνήθως ζητούν να πληροφορηθούν σχετικά με την εξέλιξη των αιτήσεων των υποψηφίων μαθητών για την εισαγωγή τους στη Σχολή. Εκεί σταματά η δική μου κουβέντα. Από εκεί και πέρα κάποιοι που ζητούν να μιλήσουν με τον διευθυντή τους συνδέω, χωρίς να γνωρίζω το περιεχόμενο της συνομιλίας του. Εκ των υστέρων ορισμένες φορές ο διευθυντής κοινοποιεί στους υπαλλήλους της Σχολής το περιεχόμενο των συνομιλιών του, λέγοντας μας ότι κάλεσαν για να βοηθήσουμε κάποιον φοιτητή ώστε να εισαχθεί στη Σχολή. Ο διευθυντής τηρεί χωρίς καμία παρέκκλιση το νόμο. Υπάρχουν βουλευτές των οποίων τα ονόματα δεν μπορώ να συγκρατήσω και δεν θέλω να αναφερθώ σε κάποια γνωστά μου ονόματα γιατί θα τους αδικήσω. Αν τους απαριθμήσω είναι πολλοί και όχι μόνο βουλευτές αλλά και πολιτευτές ή άλλου είδους πολιτικοί παράγοντες π.χ. δήμαρχοι, περιφερειάρχες.
Σχετικά με το περιστατικό του Ιουνίου του 2014 που αναφέρω στα πλαίσιο της ΕΔΕ και αφορούσε φθορές στην εστία της Σχολής από Κρητικούς μαθητές έλαβα τηλεφώνημα από τη γραμματέα της Βουλής που την έλεγαν…, χωρίς να θυμάμαι το επίθετό της, ούτε εκ μέρους ποιου πολιτικού τηλεφωνεί και μου ζήτησε να μιλήσει με τον διευθυντή. Μετά το τηλεφώνημα ήρθε στο γραφείο ο διευθυντής και μας είπε ότι του ζητήθηκε να μην αποβληθούν οι μαθητές από την εστία για κάποιο διάστημα, όπως είχε εισηγηθεί προφορικά ο διευθυντής, γιατί οι ζημιές που είχαν προκαλέσει δεν ήταν τόσο σοβαρές».
Χθες, συνεχίστηκε η δίκη με την εξέταση δύο μαρτύρων, της δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα και του θείου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Γιώργου Βιδιαδάκη.
Η κ. Ακρίτα δήλωσε ότι «πρέπει να σταματήσει η στάση του όποιου βουλευτή, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το ρουσφέτι, οι κομματάρχες του, ο νομός του και ο παλαιοκομματισμός. Και όλα αυτά φυσικά με τη ρομφαία της ασυλίας, ότι δηλαδή θα απειλεί τους άλλους με τη Δικαιοσύνη αλλά εκείνος δεν μπορεί να πάθει τίποτα. Κάποια στιγμή όλοι πρέπει να λογοδοτήσουμε».
Ο θείος του Βαγγέλη κ. Βιδιαδάκης κατέθεσε ότι ο ανιψιός του δεν του είχε πει τίποτε για τα βασανιστήρια διότι ήταν κλειστός χαρακτήρας και έτσι ακόμα και να του συνέβαινε κάτι θα το έκρυβε για να μη στενοχωρήσει κανέναν.
Ο κ. Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής, δήλωσε στον «ΕΤ» ότι «για να κατηγορηθεί κάποιος για παράβαση καθήκοντος πρέπει να υπάρχει είτε δόλος είτε όφελος. Ο διευθυντής δεν είχε τίποτε από τα δύο, συνεπώς δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία. Ρώτησα τον κ. Βιδιαδάκη αν ο πελάτης μου είχε κάποιο όφελος από την πράξη του και μου απάντησε αρνητικά. Ο διευθυντής του είχε προτείνει να αλλάξει δωμάτιο αλλά ο Βαγγέλης αρχικά δεν ήθελε. Να τονίσω, επίσης, ότι από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι και την εξαφάνιση δεν υπήρχαν περιστατικά σε βάρος του Βαγγέλη».
Δηλώσεις έξω από το δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων έκανε και ο δικηγόρος, Κώστας Τζούμας, συνήγορος του πρώην βουλευτή και υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη:
«Από την αρχή τονίζουμε ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης παραπέμφθηκε σε δίκη ως ηθικός αυτουργός όχι γιατί δεν τιμωρήθηκαν οι φοιτητές που κατηγορούνται ότι πείραζαν τον Βαγγέλη αλλά γιατί τηλεφωνικά παρενέβη για έναν φτωχό σπουδαστή που ζωγράφισε την Κρήτη σε τοίχο της Σχολής».