Με δίωρους αποκλεισμούς στήνονται τα πρώτα αγροτικά μπλόκα


Απόφαση για καθημερινές κινητοποιήσεις και δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, πήραν τα μέλη του αγροτικού συλλόγου της περιοχής.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Γιάννης Μποδιώτης, «από Τρίτη μέχρι και Πέμπτη, θα αποκλείουμε την εθνική οδό από τις 17:00 έως και τις 19:00 και στην συνέχεια θα ληφθούν νέες αποφάσεις».

Τα πρώτα μπλόκα της Ηλείας στήθηκαν χθες από τις 11:00 στο Λατίφι Αμαλιάδας και συγκεκριμένα στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου.

Τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα παρατάχθηκαν στην άκρη του δρόμου, ενώ στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, για την αποφυγή τροχαίου ατυχήματος.

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι χθες το μεσημέρι έκλεισαν για δύο ώρες τη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου.

Στους δρόμους και οι αγρότες της Αργολίδας

Μέλη του αγροτικού συλλόγου συγκεντρώθηκαν περίπου το πρωί της Δευτέρας στην Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη νέα εθνική οδό, όπου προχώρησαν στον αποκλεισμό.

Και στη Ζάκυνθο τα βγήκαν τα τρακτέρ

Από την περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου, άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι με ζεστές τις μηχανές των οχημάτων τους, περιμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών ώστε να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.

Στις Σέρρες, αγρότες κατεβάσαν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών και προς το τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται να κάνουν την άφιξή τους στον Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Αποφασίζουν τις επόμενες μέρες

Στη δυτική Μακεδονία, εκπρόσωποι των μπλόκων που είχαν στηθεί πέρυσι θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Σε κατάσταση προετοιμασίας και λήψης οριστικών αποφάσεων για να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες της περιοχής του Βελεστίνου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φερραίου στην Μαγνησία.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές πρόθεσή τους είναι να «βγάλουν» τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού προς το τέλος της εβδομάδας στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που ετοιμάζει ο αγροτικός κόσμος και μέχρι τότε θα είναι παρατεταγμένα στις πλατείες των χωριών, ως προειδοποίηση για περαιτέρω κλιμάκωση.

«Να φορολογηθούμε, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι τρέλα», δήλωσε στο Καλημέρα Ελλάδα ο Παναγιώτης Καλογιάννης, Μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, επιβεβαιώνοντας ότι την Παρασκευή θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις των αγροτών της περιοχής.

Την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου τα τρακτέρ από τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας θα κατευθυνθούν στο μπλόκο της Νίκαιας, αφού έχουν προηγηθεί προσυγκεντρώσεις. Στο νομό Τρικάλων, η πρώτη προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Μεγαλοχώρι, στις 11:00 το πρωί και στην Φαρκαδόνα στις 11:30 το πρωί. Στη συνέχεια, τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν προς το μπλόκο της Νίκαιας.

Από την άλλη, οι αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού, που παραδοσιακά δημιουργούν το μεγάλο και ισχυρό μπλόκο των Μικροθηβών, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και προβληματισμού, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Χρήστο Πάντσιο, αφού δεν υπάρχει έντονη διάθεση για κινητοποίηση και δημιουργία μπλόκου στον κόμβο των Μικροθηβών

Ανάλογη στάση και διάθεση εκφράζουν και οι αγρότες από τις περιοχές του Πηλίου, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιώργο Διανελλάκη να τονίζει ότι δεν διαφαίνεται κάποια διάθεση για κινητοποίηση και ότι θα εκτιμηθεί η κατάσταση στο επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, έντονα δυσαρεστημένοι από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών δηλώνουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και φορέων που συμμετείχαν στις συσκέψεις στα Αμπελάκια Λάρισας και Σκύδρας Πέλλας.

Σχετικά δε με τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το αγροτικό ζήτημα, αναφέρουν ότι «μόνο για το αγροτικό ζήτημα δεν μίλησαν στη Βουλή», αλλά ακόμη και από αυτά τα λίγα που ειπώθηκαν, φάνηκε «ξεκάθαρα ότι κανείς τους δεν έχει ένα σαφές σχέδιο για την επιβίωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, αν και όλοι συμφωνούν ότι αποτελεί το κλειδί για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

antenna

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!