Μπιλ Γκέιτς: Τα τρία βήματα για να ηττηθεί ο κορονοϊός
Ο Μπιλ Γκέιτς μπορεί να μην είναι γιατρός όμως έχει γίνει ειδικός σε θέματα παγκόσμιας υγείας τις τελευταίες δεκαετίες καθώς με τις παρεμβάσεις του, έχει αφήσει το δημόσιο αποτύπωμά του, ώστε εκτός από ιδρυτής της Microsoft να θεωρείται και ένας από τους ανθρώπους με τη σπουδαιότερη φιλανθρωπική δράση ως τώρα.
Τώρα, χρησιμοποιεί τη δημόσια σφαίρα για να γίνει η “φωνή της Αμερικής” στη μάχη κατά του κορονοϊού, αφού με άρθρο του στην εφημερίδα “Washington Post”, αναλύει τη στρατηγική που θα πρέπει να χαραχτεί, ώστε να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός εξάπλωσης του κορονοϊού και η οικονομία να σταθεί ξανά στα πόδια της.
Δείτε τα τρία βήματα που χρειάζονται για να γίνει αυτό σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, όπως αναφέρει στο άρθρο του το News247.
Πρώτο βήμα: “Κλείστε τα πάντα”
Ξεκάθαρος όσον αφορά στην πρώτη κίνηση είναι ο Γκέιτς απαιτώντας να μπει γενικό λουκέτο: “Παρά το γεγονός πως υπάρχουν φωνές από ειδικούς στο θέμα της δημόσιας υγείας, μερικές πολιτείες και χώρες δεν έχουν κλείσει τα πάντα.
Σε κάποιες πολιτείες, οι παραλίες είναι ακόμα ανοιχτές ενώ σε άλλες υπάρχουν εστιατόρια όπου μπορείς να κάτσεις και να σε σερβίρουν. Αυτή είναι συνταγή για την καταστροφή. Επειδή οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν έτσι ελεύθερα, όπως και ο ιός. Οι ηγέτες των χωρών πρέπει να είναι σαφείς.
Το κλείσιμο παντού σημαίνει κλείσιμο παντού. Μέχρι να αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων -κάτι που θα πάρει 10 εβδομάδες ή περισσότερο- κανείς δεν θα πρέπει να συνεχίσει τη δουλειά όπως γινόταν στο παρελθόν και δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα”, αναφέρει μεταξύ άλλων.
Δεύτερο βήμα: Σημαντική αύξηση στον αριθμό των τεστ
Ο Γκέιτς δεν ενθουσιάζεται από την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πως στις Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν τα περισσότερα τεστ για τον κορονοϊό σε σχέση με κάθε άλλο μέρος στον κόσμο, γράφοντας τα εξής:
“Ας είμαστε ρεαλιστές, το θέμα δεν είναι να είμαστε το Νο 1 σε σχέση με τις άλλες χώρες. Το μόνο που έχει πραγματικά σημασία είναι να κάνουμε αρκετά τεστ για να καλύπτουμε τις ανάγκες που έχει η χώρα. Και σε αυτό απέχουμε πάρα πολύ από το σημείο που χρειάζεται να βρισκόμαστε.
Θα πρέπει να επιταχύνουμε τα αποτελέσματα ώστε να μπορούμε γρήγορα να ταυτοποιούμε πιθανούς εθελοντές για κλινικές δοκιμές και να ξέρουμε σίγουρα πότε είναι η ώρα για να επιστρέψουν στην κανονική ζωή τους. Υπάρχουν καλά παραδείγματα για να ακολουθήσουμε: η Νέα Υόρκη πρόσφατα επέκτεινε τον αριθμό τεστ την ημέρα σε 20.000.
Επίσης, τώρα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να παίρνουν δείγμα από τους ίδιους χωρίς να χρειαστεί να εκτεθεί ένας άνθρωπος που είναι μέλος ιατρικού προσωπικού.
Αυτοί που πρέπει να είναι ψηλά στη λίστα και να κάνουν το τεστ είναι όσοι δουλεύουν στον τομέα της δημόσιας υγείας και εκείνοι που απαντούν πρώτοι στις εκκλήσεις ανθρώπων για ιατρική βοήθεια και τρέχουν να τους βοηθήσουν, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να έρχονται οι υψηλά συμπτωματικοί που έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν και εκείνοι που είναι πολύ πιθανό να εκτεθούν”.
Τρίτο βήμα: Πηγαίνετε όλοι για εμβόλιο
“Όχι, το εμβόλιο δεν βρίσκεται σε ένα βράδυ”, παραδέχεται ο Γκέιτς, και προσθέτει: “Το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει και μέχρι το τέλος του χρόνου. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είναι εθνική προτεραιότητα να βρεθεί το συντομότερο δυνατό.
Κάθε ημέρα που κερδίζουμε στην ανάπτυξη του εμβολίου θα σώσει κυριολεκτικά ζωές και θα μειώσει το χρόνο που θα χρειαστεί η Αμερική να ξαναβρεί τη φυσιολογική ζωή της. Επιπλέον η ανακάλυψη του εμβολίου θα δώσει και ψυχολογική στήριξη στους Αμερικανούς και στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ζουν κάτω από το σύννεφο της αρρώστιας.
Με το που θα έχουμε μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία, θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι πρώτες δόσεις θα πάνε στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο.
Αν τα κάνουμε όλα σωστά, ίσως θα μπορέσουμε να βρούμε σε διάστημα λιγότερο των 18 μηνών, που είναι και το πιο σύντομο διάστημα που έχει χρειαστεί για να κατασκευαστεί εμβόλιο”.