Ντοκουμέντο: Τα πρώτα Θεοφάνεια στη Σμύρνη, μετά το 1922. Βίντεο
Θεοφάνεια στην Σμύρνη. Στις 6 Ιανουαρίου 2006, 84 χρόνια μετά την καταστροφή, ένα παράτολμο σχέδιο λίγων ανθρώπων που παρακολούθησαν την θεία λειτουργία στον Ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής, μπήκε σε εφαρμογή.
Περπάτησαν μέχρι το ελληνικό προξενείο και χωρίς πολλές κουβέντες πήραν στροφή και κατευθύνθηκαν ευθεία απέναντι στην θάλασσα. Το σχέδιο ήταν παράτολμο. Όλοι ήταν ήρεμοι και προσηλωμένοι. Είχαν αποφασίσει να ρίξουν τον σταυρό στη θάλασσα! Έτσι απλά, παρουσία του τότε Έλληνα προξένου στην Σμύρνη Γιώργου Καταπόδη.
Δυο περιστέρια πέταξαν στον ουρανό και ένας νεαρός Μυτιληνιός, ο 18χρονος Ανδρέας Κολοβός, έπεσε στα παγωμένα νερά τρεις φορές για να τον φέρει πίσω, μέσα σε χειροκροτήματα, πνιγμένα από δάκρυα συγκίνησης των παρευρισκομένων.
Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος τόνισε σε Τούρκους και Έλληνες δημοσιογράφους, που κατέγραψαν την ιστορική αυτή ρίψη του Σταυρού στα νερά του κόλπου της Σμύρνης, ότι ο εορτασμός είναι αναγεννησιακός, ειρηνικός, συμβολίζει την ευλογία των υδάτων και έχει μια ιδιαίτερη σημασία για μας τους Έλληνες, που γίνεται σε ένα τόπο γεμάτο μνήμες, δίνοντας το μήνυμα του χριστιανισμού, της συμφιλίωσης, της αδελφοσύνης, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, πόνο και προσφυγιά.
Όσοι έζησαν την στιγμή, την έχουν χαράξει για πάντα στη μνήμη τους. Γνώριζαν καλά ότι εκείνη την ώρα έγραφαν ιστορία.
Καστοριά: Έπεσαν με -4 βαθμούς Κελσίου στη λίμνη για τον Σταυρό
Για τον αδερφό μου, φώναζε ο κολυμβητής που έπιασε τον σταυρό στα Χανιά
onalert