Οργή λαού μετά την έκρηξη στη Βηρυτό: Βοηθήστε μας, επανάσταση! φώναζαν στον Μακρόν


Οργισμένοι Λιβανέζοι που είχαν συγκεντρωθεί να δουν το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε μια κατεστραμμένη συνοικία της Βηρυτού, προπηλάκισαν τον αρχηγό του κράτους Μισέλ Αούν, ζητώντας τη βοήθεια της Γαλλίας για την εκδίωξη των κυβερνώντων από την εξουσία.

Το οργισμένο πλήθος αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο Αούν κράυγαζε “βοήθεια” και “επανάσταση” φωνάζοντας πως “ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος”, σύμφωνα με όσα μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο.

Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε στο οργισμένο πλήθος αναφέροντας πως η γαλλική βοήθεια δεν θα πάει σε “διεφθαρμένα χέρια” και ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τις πολιτικές αρχές.”Θα μιλήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους ζητήσω μια νέα συμφωνία. Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τους προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μακρόν πραγματοποιούσε περιοδεία στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ, που καταστράφηκε από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν προχθές στο λιμάνι της Βηρυτού προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 145 ανθρώπων, στην πρώτη περιοδεία ξένου ηγέτη μετά την τραγωδία.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στο οργισμένο πλήθος στο κέντρο της Βηρυτού πως η γαλλική βοήθεια δεν θα πάει σε «διεφθαρμένα χέρια» και ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τις πολιτικές αρχές.

«Σας εγγυώμαι αυτό – η βοήθεια δεν θα πάει σε διεφθαρμένα χέρια», είπε ο Μακρόν στους διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού.

«Θα μιλήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους ζητήσω μια νέα συμφωνία. Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τους προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία», είπε.

Προθεσμία για την απόδοση ευθυνών

Οι λιβανικές αρχές έδωσαν τέσσερις ημέρες σε μια “επιτροπή έρευνας” προκειμένου να προσδιορίσει τις ευθύνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν την Τρίτη τεράστιες καταστροφές στη Βηρυτό, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής της διπλωματίας Σαρμπέλ Ουεχμπέ, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

“Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά”, εξήγησε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών.”Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών”, πρόσθεσε.

Χθες, η κυβέρνηση ζήτησε τον κατ΄οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών.

Λίβανος: Σε βουλγαρική εταιρεία ανήκε το πλοίου που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο

Μάχη με τον χρόνο για τους αγνοούμενους

Η Βηρυτός ζει στη δίνη των δύο εκρήξεων με τη ζωή να έχει σταματήσει την ώρα που ανατινάχθηκαν οι χιλιάδες τόνοι του νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένοι εδώ και έξι χρόνια. Τρία νοσοκομεία της πόλης έχουν βγει εκτός λειτουργίας με όσα απομένουν να υποδέχονται τους τραυματίες, μετατρεπόμενα ουσιαστικά σε νοσοκομεία εκστρατείας.

“Αναγκαστήκαμε να ράβουμε τις πληγές των ασθενών και να τους φροντίζουμε με το φως των κινητών τηλεφώνων μας”, είπε η νοσηλεύτρια Λάρα Ντάχερ.

Οι νεκροί, επίσημα τουλάχιστον, είναι 145 αλλά δεν υπάρχει δυστυχώς καμία αμφιβολία πως ο αριθμός θα αυξηθεί. Υπάρχουν δεκάδες ίσως και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι για τους οποίους η ελπίδα λιγοστεύει ώρα με την ώρα.

Η Βηρυτός έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις δύο επόμενες εβδομάδες με τα σωστικά συνεργεία να εργάζονται στα όρια της εξάντλησης. Ωστόσο ο χρόνος είναι εχθρός τους και οι αρμόδιοι δεν κρύβουν πως όσο περνάνε οι μέρες τόσο θα μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι.

Χιλιάδες άστεγοι και τραυματίες – Εκκλήσεις για βοήθεια

Ανάμεσα στα νοσοκομεία που έχουν βγει εκτός λειτουργίας είναι αυτό των Αδελφών του Ροζαρίου κοντά στο λιμάνι και το Σεν Ζορζ. Στο Σεν Ζορζ έχασαν τη ζωή τους τέσσερις νοσοκόμες με το προσωπικό να δίνει τεράστια μάχη για να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι ασθενείς. Μεταξύ αυτών και 20 ασθενείς με κορονοϊό.

Πάνω από 5.000 άνθρωποι είναι τραυματίες, ανάμεσά τους και πολλοί γιατροί και νοσοκόμες.

Την ίδια στιγμή επικρατεί σύγχυση σχετικά με τον αριθμό των αστέγων. Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ μετέδωσε πως ο αριθμός των 300.000 αστέγων που γράφεται δεν είναι αληθής και πως ο πραγματικός αριθμός ξεπερνά τις 5.000. Ωστόσο, όλα τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν πως 300.000 έχουν εκτοπισθεί από τις οικίες τους.

Κυβερνήσεις απ’ όλον τον κόσμο οργανώνουν αποστολές βοήθειας στο Λίβανο, καθώς στην παρούσα συγκυρία είναι σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθεί η χώρα στις έκτακτες και κρίσιμες ανάγκες που έχουν προκύψει.

Η Ελλάδα συνδράμει και αυτή με ομάδα της ΕΜΑΚ, οχήματα και σκυλιά, επιχειρώντας στην πολύπαθη Βηρυτό.

Στην κατεστραμμένη πόλη σπεύδει και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου από την πλευρά της να ζητά βοήθεια σε ιατρικό υλικό.

Πέντε Έλληνες τραυματίες, μία γυναίκα έχασε το μάτι της

Οι Έλληνες τραυματίες ανέρχονται σε πέντε συνολικά, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση. Μία Ελληνίδα έχασε το μάτι της, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τη Βηρυτό.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ανάμεσα στους εκατοντάδες νεκρούς βρίσκεται και μια γυναίκα από την ελληνική κοινότητα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τραυματισμένες είναι και δύο Ελληνίδες, ενώ εκτός λειτουργίας βρίσκεται το ελληνορθόδοξο νοσοκομείο της Βηρυτού, το οποίο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Επίσης, υλικές ζημιές έχει υποστεί και η ελληνική πρεσβεία.

Συγκεκριμένα, πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ σημειώνουν:

“Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι μία Ελληνίδα πολίτης φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της και ότι δυο ακόμη Ελληνίδες συγκαταλέγονται μεταξύ των τραυματιών. Ωστόσο, με δεδομένη την έκταση της καταστροφής αλλά και τις υπό εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ελληνορθόδοξο νοσοκομείο της Βηρυτού ετέθη εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Η ελληνική Πρεσβεία στη Βηρυτό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές του Λιβάνου και με την ελληνική κοινότητα που διαμένει στη χώρα και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις”.



πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!