Ο γοητευτικός 26χρονος απατεώνας της Ελλάδας με τα χίλια πρόσωπα
Το ευγενικό παρουσιαστικό του γοητευτικού και καλοντυμένου νεαρού, που κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Κακουργιοδικείου της Αθήνας, ήταν αυτό που τράβηξε τα βλέμματα εκείνων που βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα. Ο 26χρονος έμοιαζε περισσότερο με δικηγόρο παρά με κατηγορούμενο.
Η εμφάνισή του, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ήταν και το μυστικό του όπλο με το οποίο κατάφερε να αποσπάσει χρήματα από δεκάδες θύματα του.
Ο νεαρός, κατηγορούμενος για απάτη κατ’ εξακολούθηση, είχε βρει τρόπο για να καλοπερνά με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Το ευφάνταστο κόλπο που είχε στήσει είχε αποδειχθεί κερδοφόρο.
Κυκλοφορούσε στα πιο ακριβά στέκια, σε ολόκληρη της Ελλάδα, και συστηνόταν, ανάλογα με την περίσταση, ως εργοστασιάρχης, μηχανικός, ποδοσφαιριστής ακόμη και ως φοιτητής με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Με την ίδια ευκολία που άλλαζε επάγγελμα άλλαζε και το όνομά του καθώς άλλοτε εμφανιζόταν ως Γιάννης και άλλοτε ως Άρης με επώνυμο που συνήθως είχε ως πρώτο συνθετικό το Παπάς και στην πορεία συμπλήρωνε μια διαφορετική κατάληξη όπως Παπαισιδώρου ή Παπαστοίτη ς ή Παπαφλέκας κ.α.
Για πέντε ολόκληρους μήνες, από το Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 1967, ο 26χρονος έδρασε σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Νέα Ιωνία, Παλαιό Φάληρο, Άγιο Δημήτριο με δεκάδες θύματα από τα οποία κατάφερε να αποσπάσει μικρά χρηματικά ποσά. Όταν ένιωθε ότι ο κλοιός έσφιγγε γύρω του άλλαζε πόλη και ταυτότητα και ξεκινούσε τις νέες του επαφές.
Ο νεαρός με τον αέρα του επιτυχημένου κατάφερνε να κερδίζει την εμπιστοσύνη των θυμάτων του και στη συνέχεια τους ζητούσε να του δανείσουν λίγα χρήματα τα οποία, όπως έλεγε, θα τους τα επέστρεφε όταν τα έπαιρνε από την τράπεζα όπου είχε σημαντικές καταθέσεις. Η δικαιολογία που πάντα προφασιζόταν ήταν πως η τράπεζα είχε κλείσει και ο ίδιος είχε άμεση ανάγκη από ένα μικρό χρηματικό ποσό.
Το μικρό χρηματικό ποσό που ζητούσε ήταν τελικά και το μυστικό της ευκολίας με την οποία κατάφερνε να αποσπά τα χρήματα καθώς κανείς από τους αφελείς εξαπατημένους δεν φανταζόταν πως ο καλοβαλμένος νεαρός ήταν απατεώνας. Έτσι, τα θύματά του έσπευδαν να ικανοποιήσουν το αίτημά του καθώς ήταν πεπεισμένα πως συναναστρέφονται με έναν σοβαρό και ευκατάστατο νεαρό ο οποίος και θα τους επέστρεφε τα δανεικά.
Η τύχη του 26χρονου, όμως, έπαψε να τον ευνοεί στην Αθήνα καθώς μια σύμπτωση στάθηκε μοιραία και οδήγησε στη σύλληψη του. Ο νεαρός ακολουθώντας πιστά το επιτυχημένο, έως τότε, σχέδιο του είχε κάνει τις επαφές του εντοπίζοντας το νέο του θύμα. Το ραντεβού κλείστηκε και ο 26χρονος πήγε να συναντήσει τον άνθρωπο που του είχε υποσχεθεί πως θα του δανείσει ένα μικρό χρηματικό ποσό προκειμένου να τον διευκολύνει μέχρι να καταφέρει να πάρει τα δικά του χρήματα από την τράπεζα.
Όμως στο ραντεβού βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν παλιό του γνώριμο. Ένα από τα θύματά του το οποίο τον αναζητούσε για να πάρει πίσω τα χρήματα που του είχε δανείσει. Οι δυο άνδρες -παλιό και νέο θύμα- συνδέονταν φιλικά και έτυχε να βρίσκονται στον ίδιο χώρο όταν ο νεαρός έφτασε για να εισπράξει τα δανεικά και αγύριστα. Η απάτη αποκαλύφθηκε και ο νεαρός πιάστηκε στην τσιμπίδα του νόμου και οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης.
Στο δικαστήριο παρέλασαν δεκάδες θύματα του τα οποία αναγνώρισαν στο πρόσωπο του νεαρού τον απατεώνα που τους απέσπασε με αριστοτεχνικό τρόπο τα χρήματα τους. Και όταν ήρθε η ώρα της απολογίας εκείνος δεν είχε να πει πολλά. Άλλωστε είχαν μιλήσει οι μάρτυρες οι οποίοι τον είχαν… κάψει.
Τελικά, οι δικαστές καταδίκασαν το νεαρό σε φυλάκιση 5 ετών για απάτη κατ’ εξακολούθηση
Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου