Ο Σφακιανός που έκλεψε σκάφος από τον Πειραιά για να πάει Αφρική
Ήταν 1η Ιανουαρίου του 1959 όταν ξεκίνησε η περιπέτεια τριών θαλασσοπόρων, οι οποίοι επί δέκα μέρες αναστάτωσαν τις λιμενικές αρχές της χώρας με το τολμηρό κατόρθωμά τους.
Την νύχτα της Πρωτοχρονιάς, ο Σφακιανός φύλακας του φορτηγού πλοίου «Σοφία Τ» Εμ. Μπραουδάκης σε ηλικία μόλις 18 ετών μαζί με την βοήθεια δύο ακόμα νεαρών φίλων του έκλεψαν το μικρό πλωτό «Γεώργιος» από το λιμάνι του Πειραιά, με την πρόθεση να ταξιδέψουν στην Αφρική!
Ο Μπραουδάκης ωστόσο φαίνεται να είχε μεριμνήσει για τα πάντα. Είχε εφοδιάσει το πλωτό με καύσιμα τα οποία προηγουμένως τα είχε μεταφέρει κρυφά από το «Σοφία Τ». Αν μη τι άλλο πέρα από τα καύσιμα δεν έλειπαν τα τρόφιμα τα τσιγάρα και τα όργανα ναυσιπλοΐας.
Πίσω του ο Σφακιανός θαλασσοπόρος άφησε και ένα γράμμα για αυτούς που θα διαπίστωναν αργότερα το κατόρθωμά του, εξηγώντας τον λόγο της πράξης του.
Το γράμμα
«Τώρα που βλέπουμε ότι είμαστε στα καλύτερα νιάτα της ζωής μας, βλέπουμε τη ζωή να κλαίει αντί να γελάει. Βεβαίως έχουμε κάτι υποχρεώσεις απέναντι στην πατρίδα. Αλλά κάποτε αν μας βοηθήσει η τύχη θα τις ξεπληρώσουμε. Όσο για τους Τούρκους και τους Εγγλέζους. Αλίμονο αν καμιά φορά βρεθούν στην πλώρη μας θα τους τακτοποιήσουμε. Είμαστε ναυτικοί. Όσο για το σκάφος θα το επιστρέψουμε. Αντίο σας και ευτυχές το νέο έτος».
Αν μη τι άλλο, άμεσα, κινητοποιήθηκε το λιμενικό της χώρας για τον εντοπισμό των επίδοξων θαλασσοπόρων.
Κατέληξε στα Χανιά
Λίγες ημέρες αργότερα μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι το πλωτό «Γεώργιος» κατέπλευσε στα Χανιά. Εκει εντοπίστηκαν οι δύο από τους τρεις όπου συνελήφθησαν.
Το ημερολόγιο του πλοίου
Το «Γεωργία» απέπλευσε από τον Πειραιά με κατεύθυνση προς την Ύδρα και από εκεί στην Νεάπολη όπου έκανε στάση για εφοδιασμό. Εκεί οι τρείς επίδοξοι θαλασσοπόροι προμήθευσαν τρόφιμα και κατόπιν αναχώρησαν για τα Κύθηρα με σκοπό να φτάσουν στην Βόρειο Αφρική. Δυστυχώς όμως ο Μπραουδάκης δεν είχε υπολογίσει σωστά τα καύσιμα και αναγκάστηκαν να καταπλεύσουν στα Χανιά για να εφοδιαστούν όπου όμως τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν.
Τι υποστήριξε ο πρωτεργάτης Σφακιανός
Την απόφαση μου αυτή, την είπα και στους δύο άλλους. Τον Μεταξά και τον Περιτζή. Ο πρώτος όμως διαφώνησε και επέμενε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Ο Μεταξάς είχε και έναν σοβαρό λόγο που δεν ήθελε να προσεγγίσουμε στα Χανιά. Είχε καταδικαστεί για κλοπή με τριετή αναστολή και φοβόταν ότι θα τον συνέλαβαν και τον έστελναν φυλακή. Παρόλο που επέμενε, κατάφερα να τον μεταπείσω με την απειλή μαχαιριού και να προσαράξω το πλωτό σε ένα ερημικό μέρος στα Χανιά.
Ο Μεταξάς μόλις προσάραξαν στα Χανιά εγκατέλειψε τους φίλους του και για κάποιες ημέρες αναζητούνταν από τις αρχές. Τελικά τον εντόπισαν δύο ημέρες μετά την σύλληψη των φίλων του, σε ξενοδοχείο του Πειραιά.
flashnews