Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι 9 αλλαγές που ισχύουν από φέτος


Το βράδυ της Τρίτης μπήκε και το τελευταίο (;) «κερασάκι»-ρύθμιση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συμπληρώνει το σύνολο των αλλαγών στις φετινές Πανελλήνιες και γενικότερα την Γ’ Λυκείου. Τέσσερις μήνες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, το υπουργείο έχει ακόμα νομικές εκκρεμότητες, καθώς σειρά ρυθμίσεων ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή!

Με τις εξαγγελίες και το βλέμμα του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου στις Πανελλαδικές του 2020 για την «τομή» που επιχειρεί σε ένα νέο εισαγωγικό σύστημα, οι ανατροπές που έχουν έρθει για τις φετινές εξετάσεις (πανελλαδικές και ενδοσχολικές) έχουν περάσει στα ψιλά γράμματα. Μετάθεση ημερομηνιών, κατάργηση επαναληπτικών πανελλαδικών αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις που διορθώνουν κακώς κείμενα του νέου συστήματος και δίνουν επιπλέον ευκαιρίες σε μαθητές, είναι αποσπασμένες σε νομοσχέδια, υπουργικές αποφάσεις και νομοθεσίες.

Ψήφιση σήμερα

Ενα μέρος των αλλαγών –άλλες φέρνουν ανατροπές στο πρόγραμμα των μαθητών κι άλλες ευνοούν τους αποφοίτους– βρίσκονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα. Η τεράστια καθυστέρηση στη ρύθμιση των θεμάτων των φετινών Πανελλαδικών καταδεικνύεται από το γεγονός ότι εντός ολίγον ημερών –μέσα στον Φλεβάρη βάσει νόμου– θα πρέπει να ανακοινωθεί η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στις Πανελλαδικές, κι ακόμα οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν τα νέα δεδομένα.

Τι αλλάζει

Πρώτα απ’ όλα αλλάζει ο χρόνος διεξαγωγής των εξετάσεων. Δεν θα ξεκινήσουν Μάιο οι Πανελλαδικές, αλλά τον Ιούνιο και αυτό καθώς πρώτα θα πρέπει να γίνουν οι εξετάσεις του Λυκείου. Ταυτόχρονα καταργείται η διάταξη των επαναληπτικών εξετάσεων στις πανελλαδικές, ενώ αλλάζει και ο χρόνος διεξαγωγής των επαναληπτικών εξετάσεων του Λυκείου που πλέον δεν θα γίνονται τον Σεπτέμβριο, αλλά τον Ιούνιο.

Για πρώτη φορά δίδεται η δυνατότητα στους μαθητές της Γ Λυκείου (αλλά και της Γ γυμνασίου) να πάρουν το απολυτήριό τους σε τρεις εξεταστικές περιόδους, με δύο επαναληπτικές εξετάσεις δηλαδή, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

Θεσμοθετείται οριστικά το 10% που δίδει τη δυνατότητα συμμετοχής εκ νέου στις πανελλαδικές, κρατώντας τον βαθμό που πέτυχαν στις πρώτες. Η συμμετοχή τους μάλιστα μπορεί πλέον να γίνεται για δύο και όχι μόνο για ένα χρόνο.

Για να μην υπάρξουν προβλήματα για τους υποψηφίους που υπάγονται στην κατηγορία του 5% λόγω της αλλαγής των παθήσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το υπουργείο Παιδείας ορίζει ότι φέτος θα ενταχθούν όλοι όσοι περιλαμβάνονται και στην παλιά λίστα.

Στο μηχανογραφικό δελτίο διευρύνονται οι επιλογές για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ευνοημένοι είναι οι υποψήφιοι του 2ου του 3ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου που έχουν περισσότερες επιλογές στις Θετικές, Τεχνολογικές, Επιστήμες Υγείας, την Πληροφορική και την Οικονομία.

Σε ότι αφορά στα ΕΠΑΛ για πρώτη χρονιά φέτος δίδεται η δυνατότητα εισαγωγής με ποσοστό 1% στα πανεπιστήμια.

Μέχρι τώρα οι υποψήφιοι είχαν πρόσβαση μόνο σε σχολές των ΤΕΙ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η σχετική υπουργική απόφαση για τις σχολές στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν.

ελεύθερος τύπος

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!