Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια για τον Γρηγορόπουλο


Συγκρούσεις με ΜΑΤ μετά την πορεία για την όγδοη επέτειο της δολοφονίας του

Για ακόμα μία φορά, η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο και τα στενά των Εξαρχείων μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, μετά την πορεία για την όγδοη επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το σκηνικό των συγκρούσεων συνέθεταν ομάδες αντιεξουσιαστών, που είχαν στήσει οδοφράγματα, εκτόξευαν βροχή από πέτρες, βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες και βεγγαλικά εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ, που «απαντούσαν» με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης.

Η μακρά νύχτα των επεισοδίων ξεκίνησε με ένταση, που ακολούθησε την ολοκλήρωση της βραδινής πορείας 2.000 διαδηλωτών από συλλογικότητες, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Ομάδες νεαρών αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο της πορείας, έστησαν πύρινα οδοφράγματα στους δρόμους προς τα Εξάρχεια και ξεκίνησαν «κλεφτοπόλεμο» με τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Κάδοι απορριμμάτων κάηκαν, τηλεφωνικοί θάλαμοι και φωτεινοί σηματοδότες καταστράφηκαν, η τζαμαρία μιας πολυκατοικίας στην οδό Στουρνάρη έσπασε από την έκρηξη βόμβας μολότοφ, δύο αυτοκίνητα αποτεφρώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως οδοφράγματα στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Σόλωνος, ενώ στην Τοσίτσα δεκάδες μολότοφ εκτοξεύονταν ακόμα και από ταράτσες πολυκατοικιών.

Στην οδό Σολωμού -όπου ήταν το επίκεντρο των χθεσινοβραδινών επεισοδίων-, οι αντιεξουσιαστές λειτουργούσαν με οργανωμένο σχέδιο: μια ομάδα έκανε επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, όταν αυτοί ήταν στατικοί, και μια δεύτερη στην «πλάτη» της πετούσε δεκάδες μολότοφ, όταν τα ΜΑΤ έκαναν κίνηση προς αυτούς. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον 18 προσαγωγές.

Η πορεία είχε ολοκληρωθεί ειρηνικά στις 19.30, καθώς καθ’ όλη τη διάρκειά της τους διαδηλωτές συνόδευε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Ειρηνική (με μονάχα μία στιγμή έντασης, επί της οδού Ακαδημίας) ήταν και η μαθητική – φοιτητική πορεία, που ξεκίνησε το μεσημέρι από τα Προπύλαια, ωστόσο η συμμετοχή ήταν μικρότερη από κάθε άλλη χρονιά.

Πέτρες σε αστυνομικούς

Στη Θεσσαλονίκη επεισόδια σημειώθηκαν όταν αντιεξουσιαστές που έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να «απαντούν» με περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι αντιεξουσιαστές προκάλεσαν ζημιές σε τραπεζικό κατάστημα κοντά στο ΥΜΑΘ, πέταξαν σιδερένιο λοστό σε περίπτερο στην περιοχή της Ναυαρίνου και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Επεισόδια περιορισμένης έκτασης σημειώθηκαν και στη βραδινή πορεία στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Μήνυμα» των αντιεξουσιαστών στους κατοίκους να απομακρύνουν τα Ι.Χ.!

Εγγραφη… προειδοποίηση στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να τα απομακρύνουν, ώστε να μην υποστούν ζημιές κατά τις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ (!) στα Εξάρχεια, άφησαν νωρίς χθες το πρωί στο παρμπρίζ δεκάδων οχημάτων οι αντιεξουσιαστές!

«Αγαπητοί γείτονες και επισκέπτες» αρχίζει το κείμενο στα φυλλάδια και συνεχίζει: «Αν η μικρή ιδιωτική φυλακή που λέγεται Ι.Χ. είναι αναγκαία για την επιβίωσή σας μέσα στη μητροπολιτική φυλακή του κεφαλαίου, σας υπενθυμίζουμε τη δυνατότητα να την απομακρύνετε τη συγκεκριμένη ημέρα, που η γειτονιά μας γίνεται στόχος στρατιωτικών επιθέσεων του κράτους. Η συμμετοχή και η υλική προσφορά του καθενός στην αντίσταση είναι η μοναδική διέξοδος»!

Αποζημίωση 800.000 € στη μητέρα και την αδελφή του Αλέξη

Αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ επικύρωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στην οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κάνοντας δεκτή την αίτησή της για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς. Ολα είχαν ξεκινήσει το 2013, με αγωγή που είχαν καταθέσει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο η μητέρα του 15χρονου Τζίνα Τσαλικιάν και η αδελφή του, ζητώντας από το Ελληνικό Δημόσιο να τους καταβάλει αποζημίωση ως ψυχική οδύνη για τον θάνατό του.

Αρχικά, η μητέρα διεκδικούσε 2.000.000 ευρώ και η αδελφή 700.000 ευρώ. Τελικά, το 2015 το Διοικητικό Πρωτοδικείο τούς επιδίκασε 900.000 ευρώ ως ψυχική οδύνη, και συγκεκριμένα 650.000 ευρώ στη μητέρα και 250.000 ευρώ στην αδελφή του Γρηγορόπουλου. Κατά της απόφασης ασκήθηκαν εφέσεις και από τις δύο πλευρές.

Στη συνέχεια, οι δύο γυναίκες έκαναν αίτηση για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, υποχωρώντας κατά 100.000 ευρώ από το αρχικό συνολικό ποσό που είχε επιδικάσει το Πρωτοδικείο. Η τελική απόφαση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του αστικού μέρους της υπόθεσης και πλέον εκκρεμεί η εκδίκαση του ποινικού μέρους σε δεύτερο βαθμό από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας.

Η πολύκροτη υπόθεση, με κατηγορουμένους τους ειδικούς φρουρούς Επαμεινώνδα Κορκονέα (που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια) και Βασίλη Σαραλιώτη (με καταδίκη 10 ετών στο πρωτοβάθμιο), είχε προσδιοριστεί για τις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο διεκόπη για τις 23 Δεκεμβρίου. Αίτημα για αναβολή είχε καταθέσει εκ μέρους της οικογένειας Γρηγορόπουλου ο συνήγορος Νίκος Κωνσταντόπουλος, που παρίσταται ως πολιτική αγωγή, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα του 15χρονου και τα προβλήματα υγείας της μητέρας του, η οποία αδυνατούσε σε αυτή τη φάση να προσέλθει για να καταθέσει. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της αναβολής, όμως διέκοψε την εκδίκαση για την προπαραμονή των Χριστουγέννων.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!