Πεδίο μάχης το Πολυτεχνείο. Μολότοφ και χημικά σε όλη την Ελλάδα
Με πορείες, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια, αλλά και επεισόδια κλείνει η 43η επέτειος του Πολυτεχνείου σε ολόκληρη τη χώρα.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες διήρκησαν τα επεισόδια στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο που άρχισαν κουκουλοφόροι την ώρα που χιλιάδες πολίτες, φοιτητές και μαθητές πραγματοποιούσαν ειρηνική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του 1973.
Όλα ξεκίνησαν όταν νεαροί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας θρανία και καρέκλες που πήραν από τις αίθουσες του Πολυτεχνείου, ενώ έσκισαν, ποδοπάτησαν και έκαψαν μια ελληνική σημαία.
Παράλληλα, οι ταραξίες πέταξαν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, ενώ οι άνδρες της αστυνομίας “απάντησαν” με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται πηγές της αστυνομίας, αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν και άτομα από ταράτσες κτιρίων της περιοχής.
Οι κουκουλοφόροι στην πορεία χωρίστηκαν σε διαφορετικές ομάδες συνεχίζοντας τις ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ στη συνέχεια “ταμπουρώθηκαν” μέσα στο Πολυτεχνείο.
Λίγο πριν τις 22:00 άλλη ομάδα από 50 κουκουλοφόρους περίπου, βγήκε από την οδό Στουρνάρη και πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, έσπασε πεζοδρόμια και πέταξε πέτρες σε τηλεοπτικές κάμερες.
Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου ήταν για αρκετές ώρες αποπνικτική λόγω των χημικών, ενώ νωρίτερα ξέσπασε και φωτιά στο προαύλιο του Ιδρύματος.
Η Αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 13 συλλήψεις και πέντε προσαγωγές.
Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αστυνομικές δυνάμεις πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια είχαν παραταχθεί γύρω από το Πολυτεχνείο για να μην μπορέσουν να πλησιάσουν αντιεξουσιαστές και ενωθούν με τους καταληψίες.
Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, είχαν εντοπιστεί περίπου 150 άτομα που κατευθύνονταν στο Πολυτεχνείο και εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν την περιοχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα επεισόδια προκαλούν περίπου 70 άτομα που έχει καταλάβει το κτίριο Γκίνη.
Η καθιερωμένη πορεία των φοιτητών της ΠΑΣΠ, με την αιματοβαμμένη σημαία ολοκληρώθηκε το απόγευμα, πριν ξεκινήσει και η “μεγάλη” πορεία, η οποία έφτασε στην αμερικάνικη Πρεσβεία λίγο πριν τις 18:30 το απόγευμα χωρίς εκεί να σημειωθούν επεισόδια.
Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης ομάδα περίπου 15 κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε συμβατικό όχημα της αστυνομίας που βρισκόταν στα Εξάρχεια και το εγκλώβισε. Οι νεαροί που απωθήθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ κατάφεραν να αρπάξουν δύο ασπίδες και δύο κράνη τα οποία στη συνέχεια τοποθέτησαν στα αγάλματα της πλατείας.
Μολότοφ και χημικά σε όλη την Ελλάδα
Χανιά
Δύο συλλαλητήρια για να τιμηθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν απόψε στα Χανιά.
Στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο που οργάνωσαν συλλογικότητες, σωματεία, φορείς και φοιτητές. Οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας τα συνθήματα της γενιάς του Πολυτεχνείου, πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία ήταν ειρηνική και έγινε υπό την διακριτική παρουσία της ΕΛΑΣ.
Κατά τη διάρκεια της πορείας ομάδα νεαρών έγραψε με σπρέι συνθήματα σε εισόδους τραπεζών και σε τοίχους του δημαρχείου της πόλης.
Στην πλατεία των Νέων Καταστημάτων, πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και άλλων οργανώσεων. Οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία σε δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε και ολοκληρώθηκε στο ηρώο των πεσόντων.
Θεσσαλονίκη
Με τις καθιερωμένες πορείες προς το αμερικανικό Προξενείο κορυφώθηκαν απόψε στη Θεσσαλονίκη οι επετειακές εκδηλώσεις για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τη μαζική συμμετοχή φοιτητών, νεολαίων, εργαζόμενων, ανέργων, συλλογικοτήτων, κομμάτων, πολιτικών κινήσεων και απλών πολιτών.
Δύο ήταν οι κεντρικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης και ολοκληρώθηκαν, λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Αφετηρία τους ήταν η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου οι συμμετέχοντες άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 5 το απόγευμα.
Την πρώτη πορεία διοργάνωσαν μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ και του ΜΑΣ. Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών που κρατούσαν πανό το οποίο έγραφε «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Η συγκεκριμένη πορεία κινήθηκε μέσω κεντρικών δρόμων προς το αμερικανικό Προξενείο, επί της οδού Τσιμισκή, όπου φτάνοντας στο σημείο οι συμμετέχοντες έκαναν μικρή στάση και εν μέσω συνθημάτων έκαψαν μία σημαία των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, κινήθηκαν προς την πλατεία Αριστοτέλους, όπου λίγο αργότερα διαλύθηκαν.
Με δικά τους μπλοκ και ξεχωριστά από την παραπάνω πορεία, τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Στη δεύτερη πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη συλλογικοτήτων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως επίσης άτομα που πρόσκεινται στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο. Όταν η πορεία έφτασε στο αμερικανικό Προξενείο, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και τραγούδησαν το «Πότε θα κάμει ξαστεριά», ενώ κάποιοι έκαψαν ομοίωμα της αστερόεσσας. Λίγο νωρίτερα, άγνωστοι πέταξαν μπογιές σε βιτρίνες καταστημάτων της Τσιμισκή. Η πορεία επέστρεψε από κεντρικούς δρόμους προς την Εγνατία και κατέληξε στο Πολυτεχνείο.
Επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στο πραύλιο της πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου έχουν εισέλθει ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Μόλις ολοκληρωώθηκε η πορεία, ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε από την οδό Εγνατία στους χώρους του ΑΠΘ, στο πραύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, ενώ οι διαδηλωτές εκτόξευσαν εναντίον τους αντικείμενα και βόμβες μολότοφ εναντίον τους.
Η Εγνατία οδός παραμένει κλειστή, ενώ συνεχίζονται οι αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.
Πάτρα
Σε προσαγωγές έχει προχωρήσει η αστυνομία στην Πάτρα, μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν στο κέντρο της πόλης.
Ειδικότερα, ομάδα αντιεξουσιαστών που βρισκόταν στο τέλος της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου, έβαλε φωτιές σε κάδους και προκάλεσε ζημιές σε υποκατάστημα τράπεζας. Από τις φωτιές στους κάδους προκλήθηκαν ζημιές σε ένα αυτοκίνητο και σε ένα μηχανάκι, ενώ άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής ώστε να μην υπάρξει επέκταση και σε άλλα σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε επιφυλακή, επενέβησαν και απώθησαν την ομάδα των αντιεξουσιαστών προς την περιοχή της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, ενώ άλλοι αστυνομικοί έκαναν προσαγωγές.
Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της πορείας οι αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες κατά του κτιρίου που στεγάζεται το Γ΄ αστυνομικό τμήμα, καθώς και σε υποκατάστημα τράπεζας.
Ηράκλειο
Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν απόψε κατά τη διάρκεια της πορείας που έγινε για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Ηράκλειο.
Ομάδα νεαρών πέταξε μπογιές στο δικαστικό μέγαρο της πόλης ενώ έσπασαν και τζαμαρίες εισόδου καταστημάτων προκαλώντας φθορές στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και στην Αγίου Μηνά.
Πριν από την πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο στην πλατεία Ελευθερίας με συμμετοχή και άλλων φορέων, ενώ είχε προηγηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στα Λιοντάρια.
Ιωάννινα
Επεισόδια γύρω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα σημειώθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ από κουκουλοφόρους που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών.
Ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε τραυματισμένος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο όπου οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και άρχισαν να πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών .
Αυτή τη στιγμή το μπλοκ των κουκουλοφόρων απομακρύνεται από το χώρο των επεισοδίων ενώ παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Λάρισα
Με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες, ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 20:30 οι εκδηλώσεις στο κέντρο της Λάρισας, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με κατάθεση στεφάνων στη πλατεία Νομαρχίας.
Η πρώτη συγκέντρωση που διοργανώθηκε από τον δήμο Λαρισαίων με συμμετοχή ορχήστρας και μουσικής, ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:30 στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Η δεύτερη συγκέντρωση διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το ΠΑΜΕ, την ΕΕΔΥΕ και το ΜΑΣ, στη πλατεία Ταχυδρομείου.
Επίσης, στον ίδιο χώρο, αλλά σε διαφορετικό σημείο πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των αριστερών πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία της Λάρισας που διοργάνωσε ο δήμος Λαρισαίων, ο Γιώργος Σούλτης αναλαμβάνοντας καθήκοντα αναπληρωτή δημάρχου, στα πλαίσια της κεντρικής του ομιλίας είπε: «Συμπληρώνονται φέτος 43 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σχεδόν μισός αιώνας έχει περάσει από τις ημέρες του ξεσηκωμού των νέων παιδιών και την αιματηρή εισβολή των τανκς της χούντας στο Πολυτεχνείο. Η εξέγερση σήμανε την αρχή του τέλους της δικτατορίας, την επαναφορά της Δημοκρατίας και την αρχή μιας νέας εποχής για την χώρα μας, που ιστορικά ονομάστηκε μεταπολίτευση».
Ο Γιώργος Σούλτης επεσήμανε τον πολιτικό χαρακτήρα της εξέγερσης, αλλά και τον ρόλο της νεολαίας στον αγώνα για την ανατροπή της χούντας, λέγοντας: «Οι φοιτητές επί χούντας παρά τις απαγορεύσεις και μέσα στην παρανομία, ζούσαν σε ένα έντονα πολιτικοποιημένο περιβάλλον. Και όχι μόνο πολιτικοποιημένο, αλλά και άριστα οργανωμένο σε παρατάξεις. Είναι αλήθεια, ότι πάντα η κάθε ιστορική πράξη πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα πολιτικοποιημένο περιβάλλον και το περιβάλλον αυτό όσο και αν κάποιοι δεν το δέχονται σήμερα, είναι πάντα διπολικό. Συντήρηση και πρόοδος».
Σημαντική αναφορά έκανε ο Γ. Σούλτης στη σχέση των οραμάτων του Πολυτεχνείου με την σημερινή πραγματικότητα της χώρας εντός της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας: «Η Δημοκρατία στην χώρα μας έχει σταθεροποιηθεί, αλλά τα οράματα της γενιάς του Πολυτεχνείου δεν δικαιώθηκαν. Η οικονομική κρίση ήρθε απειλητική για την χώρα μας, και τα μνημόνια δημιουργούν σήμερα μια νέα μορφή κατοχής. Η ανεργία υψώνεται απειλητική πάνω από τη νέα γενιά, διώχνει τους νέους από την χώρα μας και δημιουργεί μια νέα μετανάστευση και μια νέα γενιά φτωχών. Η υγεία και η παιδεία υποβαθμίζονται συνεχώς και το κοινωνικό κράτος καταρρέει. Και το χειρότερο μέσα σε όλα αυτά είναι, ότι οι πολίτες έχουν χάσει την πολιτική τους προοπτική».
Σε σχέση με τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Σούλτης, είπε πως «η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται κοντά στον πολίτη», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Σαν δημοτική αρχή πιστεύουμε ακράδαντα στο ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στην προάσπιση της Δημοκρατίας στην τοπική κοινωνία, αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη, στον πολιτισμό, στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών».
Για «προσπάθεια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να προσαρμόσουν τα μηνύματα του Πολυτεχνείου στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής», μίλησε το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γιάννης Μπλέκος, στην κεντρική του ομιλία κατά την διάρκεια της συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ταχυδρομείου.
«Εμείς είμαστε στην αντίπερα όχθη και τότε και τώρα. Ποτέ δεν ήμασταν και δεν είμαστε όλοι μαζί. Εμείς είμαστε με την ηρωική στάση των εργαζομένων και της νεολαίας στα στρατοδικεία, στις φυλακές την αλύγιστη στάση στα βασανιστήρια που ήταν το λίπασμα που γιγάντωσε την αντίσταση του λαού», είπε χαρακτηριστικά το μέλος της διοίκησης του ΕΚΛ.
Ειδική αναφορά έκανε ο Γιάννης Μπλέκος στην σημερινή συγκυρία και τον ρόλο του ΝΑΤΟ, αλλά και του προσφυγικού. «Ειδικά σήμερα που το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. από την μία βομβαρδίζουν λαούς και χώρες και από την άλλη έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό τάφο για εκατοντάδες παιδιά, πρέπει να δυναμώσει το κίνημα σύγκρουσης και απειθαρχίας με την Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, μιλώντας για μηνύματα του Πολυτεχνείου στις σημερινές συνθήκες, αλλά και για τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος, ο Γ. Μπλέκος τόνισε: «Η εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 κατά της φασιστικής δικτατορίας, κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σήμερα βρίσκει νόημα και την συνέχεια της, μόνο στο δρόμο της λαϊκής πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του εκμεταλλευτικού συστήματος. Έτσι λοιπόν 43 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και έντασης, η ανάγκη για πάλη με τέτοιο προσανατολισμό, είναι επίκαιρη όσο ποτέ».
Και στον Βόλο
Εξάλλου, οι συγκρούσεις στον Βόλο συνεχίζονταν μέχρι τα μεσάνυχτα. Από τα επεισόδια υπέστησαν φθορές όλα τα κεντρικά καταστήματα τραπεζών της πόλης, όπως και αυτοκίνητα.