Πώς να ταξιδέψετε με ασφάλεια σε έναν καλοκαιρινό προορισμό εν μέσω κορονοϊού
Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού και έκλεισαν τα σύνορα ανά τον πλανήτη, η BreAnne Hensy σκέφτηκε ότι τα σχέδιά της για ένα καλοκαιρινό ταξίδι στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία δεν είχαν καμία τύχη.
Αντί γι’ αυτό, η φυσιοθεραπεύτρια από το Κάλβαρι του Καναδά και ο αρραβωνιαστικός της ενεργοποίησαν το Plan Β: οδικό ταξίδι επτά ωρών δυτικά ως την Κελόουνα, σε αναζήτηση οινοποιείων, παραλιών και μονοπατιών.
Ωστόσο και το σχέδιο αυτό είχε τα προβλήματά του καθώς περιλάμβανε το πέρασμα στα καναδικά σύνορα από την Αλμπέρτα προς την Βρετανική Κολομβία, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον αποθαρρύνεται έντονα από τις αρχές δημόσιας υγείας.
«Και τότε προέκυψε το Plan C» λέει η Χένρι. «Προφανώς και θέλουμε να συμμορφωθούμε με τους κανόνες της κυβέρνησης, οπότε αν επιμένουν να μιλούν για μόνο απαραίτητα ταξίδια ανάμεσα στις επαρχίες, τότε θα πάμε για κάμπιγκ στην Αλμπέρτα».
Εκατομμύρια ανθρώπων αυτό το καλοκαίρι αναγκάζονται να σκεφτούν δεύτερα και τρίτα πλάνα διακοπών. «Μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η ανάγκη να αποδράσουμε και να αποφορτιστούμε είναι ίσως μεγαλύτερη από εκείνη των τελευταίων χρόνων», λέει ο δρ. Ντάνιελ Γκρίφιθ, επιδημιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Ο Γκρίφιθ επισημαίνει πάντως ότι κάποιες επιλογές διακοπών είναι πιο ασφαλείς σε σχέση με άλλες.
Καθώς οι περιορισμοί μεταξύ των συνόρων των χωρών αρχίζουν να χαλαρώνουν και οι τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίγουν και πάλι σταδιακά, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αν και συστήνουν την παραμονή στη χώρα ως την πιο ασφαλή λύση, παραθέτουν μία μακρά λίστα από χρήσιμες επισημάνσεις για όσους, παρόλα αυτά, σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Kοντά στο σπίτι
Οι επαγγελματίες του τουρισμού προτείνουν στους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν τις περιοχές που δεν απέχουν πολύ από το σπίτι τους.
«Ακόμη και με την άρση των lockdown, οι άνθρωποι θα έχουν την τάση κατά τους πρώτους μήνες να μείνουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ανησυχώντας για την Covid-19 και την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος» προβλέπει η Καρολίν Μπρέμερ, επικεφαλής του Euromonitor International, μιας ερευνητικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο.
«Αυτό που θα δούμε αμέσως μετά την άρση των περιορισμών είναι ημερήσια ταξίδια κατά τα οποία οι άνθρωποι θα αισθάνονται ελεύθεροι να εξερευνήσουν τις περιοχές τους και να απολαύσουν ξανά τη φύση».
«Τα ταξίδια με το αυτοκίνητο σε πιο κοντινούς προορισμούς μπορεί να είναι μία επιλογή που αυξάνει τον έλεγχο για εσάς και την οικογένειά σας ενάντια στα πιθανά ρίσκα που μπορεί να έχει ένα ταξίδι με το αεροπλάνο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς», συμφωνεί ο Γκρίφιν.
Αυτό το «υπερτοπικό» ταξίδι –η εξερεύνηση μίας γειτονιάς στην άλλη πλευρά της πόλης ή καταστήματα ή εστιατόρια που μόλις άνοιξαν σε μια κοντινή πόλη- εξακολουθούν να προσφέρουν μία αίσθηση περιπέτειας, λέει η Τζαντίν Βαν Κρέγκτερν, διευθύντρια επικοινωνίας του Ottawa Tourism.
«Μετά από 10 εβδομάδες lockdown, χρειαζόμαστε μια αλλαγή σκηνικού», λέει.
Όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις, οι ταξιδιώτες είναι πιθανό να αρχίσουν να θυσιάζουν την πολυτέλεια των προηγούμενων ετών, συσκευάζοντας το δικό τους φαγητό, παίρνοντας μαζί απολυμαντικά και οδηγώντας το δικό τους όχημα για λίγες ώρες.
«Νομίζω ότι η σχέση των ανθρώπων είναι: ‘Αν συμβεί κάτι, μπαίνω στο αυτοκίνητό μου και επιστρέφω σπίτι», λέει η Βαν Κρέγκτεν. «Δεν χρειάζεται να περιμένεις για μια πτήση ή να αλλάξεις το εισιτήριό σου».
Αναζητώντας ανοικτούς εξωτερικούς χώρους
Ένα οδικό ταξίδι στο Γκραν Κάνιον θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερη επιλογή τη στιγμή που οι περισσότεροι προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις μεταξύ τους και να μένουν σε εξωτερικούς χώρους, όπου η μετάδοση του ιού είναι λιγότερο πιθανή.
Ωστόσο δημοφιλείς προορισμοί, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, ή παραλίες μπορεί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης αν δεν τηρούνται οι αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής.
Ο Γκρίφιθ προτείνει ότι τα ταξίδια σε λιγότερα γνωστά πάρκα ή τα μπάνια σε πιο απομακρυσμένες παραλίες ή και λίμνες είναι πολύ πιο ασφαλή από τα πολύβουα μέρη.
Πιο καθαρά, πιο ασφαλή ξενοδοχεία
Τα ξενοδοχεία ήδη προετοιμάζονται για τη νέα, εν μέσω κορωνοϊού, τουριστική περίοδο.
Για παράδειγμα, το ξενοδοχείο Figueroa στο Λος Άντζελες προσφέρει εκπτώσεις στους Καλιφορνέζους που μπορούν να αποδείξουν ότι ζουν στην πολιτεία. Το Figueroa, όπως και πολλά ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαβεβαιώσει τους πελάτες του για τις πρακτικές αυξημένης υγιεινής που εφαρμόζει.
«Αυτή θα είναι μια μεγάλη ανησυχία για τους πελάτες», προβλέπει η Μπρέμνερ. «Κάθε διάδραση ανάμεσα στον πελάτη και το ξενοδοχείο θα πρέπει να βλέπεται υπό το πρίσμα του κορωνοϊού, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση στα εστιατόρια, αντισηπτικά σε διάφορα σημεία, μάσκες για το προσωπικό, πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα κλπ».
Tο ξενοδοχείο Figueroa (Πηγή: CNNi)
Επιπλέον, οι ξενοδόχοι θα πρέπει να αναλογιστούν περισσότερο γύρω από τα self-check in και τις κάρτες εισόδου στα δωμάτια.
Το να επικοινωνήσουν αυτές τις πρακτικές θα είναι κρίσιμο, λέει η Βαν Κρέγκτεν. «Αυτό θα είναι το βασικό μέλημα για τους περισσότερους ανθρώπους: ‘Αν πάω, θα με κρατήσετε ασφαλή;’».
Προς το παρόν, προσγειωμένοι
Αν και οι ταξιδιώτες εμφανίζονται πρόθυμοι να καταλύσουν σε κοντινά ξενοδοχεία και να ταξιδέψουν κάποια χιλιόμετρα μακριά, είναι λιγότερο πιθανό να επιδιώξουν να κλείσουν θέση σε πτήσεις προς ξένους προορισμούς.
«Βλέπουμε ότι χώρες όπως η Ελλάδα ήδη ζεσταίνουν τις μηχανές τους ήδη από τις αρχές Ιουνίου», λέει η Μπρέμνερ. «Οι πελάτες ωστόσο δεν αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα τις διεθνείς πτήσεις».
Πολλά σύνορα, μεταξύ των οποίων τα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά, είναι ακόμη κλειστά στα μη απαραίτητα ταξίδια.
Χώρες όπως η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπουν επισκέπτες στη χώρα, ωστόσο απαιτούν να τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών από την άφιξή τους, κάνοντας έτσι τις διακοπές τους πολύ πιο περίπλοκες και πιο ακριβές.
Άλλες χώρες δημιουργούν «ταξιδιωτικές φούσκες» επιτρέποντας τα ταξίδια μεταξύ των γειτονικών χωρών τους: η Νέα Ζηλανδία με την Αυστραλία, και οι βαλτικές χώρες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.
Η Μπριάν Χένρι σχεδίαζε την ευρωπαϊκή της περιπέτεια για το 2020 ήδη από το 2019. «Μου αρέσει να σχεδιάζω, να ανυπομονώ για κάτι που ξέρω ότι πρόκειται να συμβεί», λέει.
Αν και δεν προγραμματίζει να περάσει σύντομα τα σύνορα της χώρας της, ανυπομονεί για τις καλοκαιρινές της διακοπές.
«Είναι μία ευκαιρία για να εξερευνήσουμε τη δική μας χώρα», λέει. «Έχω μια λίστα με προορισμούς για πεζοπορία στους οποίους πάντα ήθελα να ταξιδέψω αλλά μέχρι τώρα δεν είχα το χρόνο επειδή συνήθως το καλοκαίρι κάναμε πιο μακρινά ταξίδια. Είναι μια καλή ευκαιρία, τώρα που μας ανάγκασαν οι καταστάσεις, να το δούμε σαν ευλογία».
www.cnn.gr