Ρίχτερ και τσουνάμι απειλούν τη Σαντορίνη!


Το ρήγμα που «γέννησε» τον καταστροφικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ του 1956 και το επακόλουθο τσουνάμι καταγράφηκε λεπτομερώς από διεθνή ομάδα επιστημόνων, που χαρτογράφησε για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, αλλά και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο.

Οι ερευνητές προχώρησαν παράλληλα και σε ανάλυση σεισμικών δεδομένων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή απειλείται από νέους σεισμούς ή μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη.

Οι Ελληνες, Αμερικανοί και Βρετανοί ειδικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα PROTEUS «σάρωσαν» τον Νοέμβριο του 2015 τη θαλάσσια περιοχή Σαντορίνης και Αμοργού με το υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος «Marcus Langseth» και δημιούργησαν νέους βαθυμετρικούς χάρτες που αντανακλούν τα τεκτονικά ρήγματα της περιοχής, καθώς και τον μαγματικό θάλαμο του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης και του Κολούμπο.

Με βάση τους χάρτες αυτούς και με την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων από τους χερσαίους και τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που εγκατέστησαν στην περιοχή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η πιθανότητα νέων σεισμών, υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης (από το ηφαίστειο Κολούμπο) και συνοδών παλιρροϊκών κυμάτων στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού είναι σημαντική».

Ο υποθαλάσσιος χώρος ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους πιο ενεργούς χώρους στο Αιγαίο Πέλαγος, καθώς εκεί κυριαρχούν η ηφαιστειότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο και τα ενεργά ρήγματα που προκαλούν καταστροφικούς σεισμούς.

Ο μεγαλύτερος ήταν εκείνος με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9 Ιουλίου 1956 στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού. Μάλιστα, ύστερα από 12 λεπτά ακολούθησε και ένας καταστροφικός μετασεισμός 6,9 Ρίχτερ. Οι δύο σεισμοί σκότωσαν 53 άτομα και προκάλεσαν τσουνάμι που έφθασε σε ύψος τα 20-25 μέτρα.

«Οι νέοι βαθυμετρικοί χάρτες, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτουν για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια το μεγάλο σύστημα ρηγμάτων ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, και των σχετικών υποθαλάσσιων κατολισθήσεων, που πιθανώς προέκυψαν από τον καταστροφικό σεισμό του 1956» δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια Γεωλογίας Παρασκευή Νομικού, που συμμετείχε στις έρευνες.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!