Σήμερα κρίνεται η τύχη δύο ακόμα Τούρκων στρατιωτικών
Η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Θεοδώρου εισηγήθηκε στο δικαστήριο να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών της γείτονας χώρας
Δύο ακόμη Τούρκων στρατιωτικών, θα συζητηθούν σήμερα ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου οι υποθέσεις (αναιρέσεις), δηλαδή για το αν θα εκδοθούν ή όχι στη γείτονα χώρα.
Οι Τουρκικές αρχές εκζητούν τους 8 στρατιωτικούς οι οποίοι μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα αυτομόλησαν και προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Το Τουρκικό κράτος εκζητεί τους 8 στρατιωτικούς προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα: α) της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.
Οι αρεοπαγίτες με τρεις συνθέσεις των Ποινικών Τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε τρεις συνεδριάσεις, χθες, σήμερα και μεθαύριο Παρασκευή, καλούνται να αποφασίσουν για το εάν θα εκδοθούν στη γείτονα χώρα οι Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι στη χώρα τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες που επισύρουν ποινές από ισόβια κάθειρξη έως θανατική ποινή εφόσον αυτή επανέλθει, όπως έχει ήδη λεχθεί από τον ίδιο τον Ετοργκάν.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιο Σακκά, συζητήθηκαν οι αιτήσεις αναιρέσεως των Σουλεϊμάν Οζκαϊνάκσι και Μπιλάλ Κουρουγκούλ.
Χθες η εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος Βασιλική Θεοδώρου τόνισε ότι είναι μη επιτρεπτή έκδοση των δύο εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και εισηγήθηκε στο δικαστήριο να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών της γείτονας χώρας.
Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός για τους πρώτους δυο Τούρκους στρατιωτικούς, ανέφερε ότι «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά».
Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι είναι αόριστοι οι λόγοι που εκζητούνται και εάν εκδοθούν υπάρχει ο κίνδυνος να δικαστούν και για άλλα αδικήματα, ενώ δεν θα έχουν δίκαιη δίκη από ένα αμερόληπτο δικαστήριο.
«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωποι και εξευτελιστική συμπεριφορά, όπως επίσης υπάρχει κίνδυνος να δικαστούν από δικαστές που δεν έχουν τα εχέγγυα της ανεξάρτητης και αμερόληπτης κρίσης», σημείωσε η κυρία Θεοδώρου.
Δεν παρέλειψε η εισαγγελική λειτουργός να αναφέρει ότι στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί (το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος), απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.
Επίσης, η κυρία Θεοδώρου τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής στην γείτονα χώρα, καθώς ήδη ο Ερτογάν πριν το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού το είχε ήδη εξαγγείλει
Μάρτυρες υπερασπίσεως
Κατά την χθεσινή ακροαματική διαδικασία μάρτυρες υπεράσπισης κα κατά της έκδοσης κατέθεσαν ο ναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) Παναγιώτης Περάκης.
Ο Στέλιος Φενέκος κατέθεσε ότι το επίμαχο ελικόπτερο το οποίος προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη δεν φέρει οπλισμό, είχε το λιγότερο προσωπικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δεν είχε φουλάρει καύσιμα. Οι 8 δεν έφεραν ούτε καν ατομικό οπλισμό.
Ο Μιχάλης Σταθόπουλος κατέθεσε ότι στην σημερινή Τουρκία εάν εκδοθούν οι 8 υπάρχει κίνδυνος παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κίνδυνος βασανιστηρίων, απάνθρωπής και εξευτελιστικής συμπεριφοράς, ενώ υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος για επαναφορά της θανατικής ποινής στην γείτονα χώρα όπως είπε ο ίδιος ο κ. Ερτογάν.
Σε άλλο σημείο ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι η ποινή του θανάτου είναι απάνθρωπη, ενώ επισήμανε:
«Αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης δε θα ενέκρινα την έκδοση τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια η μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο κ. Ερντογάν θα έλεγα και πάλι το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν τη θεμελιώδη αρχή να μην βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασή σας κατά της έκδοσης».
Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης επικαλούμενος τα όσα τον πληροφορούν Τούρκοι δικηγόροι, στην γείτονα χώρα, γίνονται βασανιστήρια, βιασμοί με γκλομπς, οι συλληφθέντες τις πρώτες πέντε μέρες δεν έχουν δικαίωμα να έρθουν σε επαφή με το δικηγόρο τους και όταν συναντηθούν με τους δικηγόρους τους, ο εισαγγελέας τους διορίζούν άλλους.
Ακόμη, ανέφερε ότι εάν οι 8 εκδοθούν δεν υπάρχουν τα εχέγγυα ότι δεν θα βασανιστούν και σημείωσε ότι στην Τουρκία όσοι είναι αντίθετοι με το καθεστώς, καταδικάζονται σε κοινωνικό θάνατο.
Ο Παναγιώτης Περάκης τόνισε απερίφραστα ότι στην Τουρκία δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για δίκαιη δίκη, καθώς έχει καταρρεύσει το κράτος δικαίου στη γείτονα χώρα. Οι συλληφθέντες σύμφωνα με τα στοιχεία που στέλλονται στην CCBE ανέφερε ο κ. Περάκης, μετά από 6 μήνες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν επί του περιεχόμενου της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους.
Επίσης, ο κ. Περάκης εξέφρασε το φόβο ότι οι 8 εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα δικαστούν και για άλλα αδικήματα εκτός από αυτά που εκζητούνται.
Τέλος, ο Γεώργιος Σακκάς, ανέφερε ότι η δημοσίευση της απόφασης θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου 2017.
Σήμερα, με άλλη σύνθεση στο Ποινικό Τμήμα θα συζητηθούν οι αιτήσεως αναίρεσης δύο ακόμη Τούρκων στρατιωτικών, ενώ και πάλι το δικαστήριο θα επιφυλαχθεί να εκδώσει την απόφασή του.
protothema