Σε ένα νησί με μηδενικά κρούσματα γιατί πρέπει να είναι κλειστά τα σχολεία;


Πανικό φαίνεται να έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού SARS-CoV-2, αφού συμπεριέλαβε στον χάρτη των «κόκκινων περιοχών» της Ελλάδας και περιοχές στις οποίες δεν καταγράφονται κρούσματα.

Οι «κρούσεις» των ειδικών ότι η κατάσταση στη χώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο έφτασαν στα αυτιά της κυβέρνησης, η οποία, φοβούμενη μη χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, προχώρησε σε ακραία μέτρα μέχρι και σε περιοχές που δεν τα χρειάζονταν.

Όπως ορίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τη λειτουργία των σχολείων, στις «κόκκινες περιοχές» αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία μόνο των λυκείων. Η Αμοργός και η Νίσυρος είναι δύο νησιά τα οποία εντάχθηκαν στις «κόκκινες περιοχές», χωρίς όμως να παρουσιάζουν κάποιο κρούσμα. Μάλιστα, έκλεισαν και σχολεία στα νησιά αυτά, κάτι που έγινε χωρίς ουσιαστικό λόγο, όπως αναφέρουν οι δήμοι, οι εκπαιδευτικοί και οι κάτοικοι των νησιών σε επιστολές τους προς την κυβέρνηση.
Έτσι, η κυβέρνηση, στο ζήτημα των κλειστών σχολείων και των «κόκκινων περιοχών» μαζί με τα ξερά έκαψε και τα χλωρά…

«Κόκκινη» η Νίσυρος
Το νησί της Νισύρου «βάφτηκε» κόκκινο παρότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στο νησί και οι μισοί κάτοικοι είναι ήδη εμβολιασμένοι, όπως επισημαίνουν σε κοινή επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας ο Σύλλογος Διδασκόντων Γυμνασίου Νισύρου, το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο Μαθητικών Κοινοτήτων Γυμνασίου Νισύρου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Νισύρου και ο Δήμος Νισύρου.

Μαζί με το «κοκκίνισμα» της περιοχής, έκλεισε και το γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις του νησιού, καθώς κατατάχθηκε στα λύκεια. «Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Νισύρου: οργανικά μέχρι τώρα ξέραμε ότι ανήκουμε στα γυμνάσια, χθες (σ.σ.: 3 Μαρτίου) μάθαμε ότι είμαστε λύκειο τελικά και πρέπει να κλείσουμε, αφού το νησί μας, χωρίς κανένα κρούσμα και με τους μισούς κατοίκους ήδη εμβολιασμένους, βάφτηκε κόκκινο» σημειώνουν στην επιστολή τους εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και ο δήμος. 
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η σχολική μονάδα ικανοποιεί όλες τις προδιαγραφές που έθεσαν οι ειδικοί, δηλαδή έχει ανοιχτά τα παράθυρα στη διάρκεια των μαθημάτων και έχουν γίνει ολιγομελή τμήματα μέχρι οκτώ μαθητών σε κάθε τάξη. Τα τμήματα που ήταν μεγαλύτερα χωρίστηκαν σε μικρότερα και οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών είναι κοντά στα δύο μέτρα.

«Πραγματικά είναι αστείο αυτό που συμβαίνει: στα γύρω νησιά, με κρούσματα και τμήματα που έχουν κλείσει γι’ αυτόν τον λόγο, τα γυμνάσια να λειτουργούν κανονικά και εμείς να κλείνουμε χωρίς ούτε ένα κρούσμα, τη στιγμή που έχουμε καθιερώσει με δική μας πρωτοβουλία σε τακτικά χρονικά διαστήματα δειγματοληπτικά τεστ. Σε αυτά συμμετέχουν καθηγητές και μαθητές από κάθε τάξη. Μέχρι τώρα περισσότεροι από τους μισούς μαθητές και η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών έχουν κάνει ήδη πάνω από ένα τεστ και ήταν όλα αρνητικά» επισημαίνουν.
Τέλος, ζητούν για το συγκεκριμένο σχολείο να ισχύουν κάθε φορά τα μέτρα που αφορούν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. «Το υπουργείο οφείλει να βρίσκει λόγους και να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις, ώστε να κρατά ανοιχτά τα σχολεία, όπου είναι δυνατόν, και όχι με γραφειοκρατική αντίληψη να τα κλείνει εκεί όπου δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος» καταλήγουν.

Τα κλειστά σχολεία στην Αμοργό

Επιστολή διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των σχολικών δομών της Αμοργού έστειλαν μαθητές της Γ’ Τάξης του Λυκείου Αμοργού στον δήμο και το δημοτικό συμβούλιο του νησιού. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και σε βουλευτές των Κυκλάδων. Οι μαθητές εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων και ζητούν το άνοιγμα του σχολείου τους ή έστω της Γ’ Λυκείου, έχοντας ως δεδομένο την απουσία κρουσμάτων στην Αμοργό.
«Είμαστε δώδεκα μαθητές, υποψήφιοι Πανελλαδικών Εξετάσεων από το λύκειο της Αμοργού. Κατανοούμε πλήρως πως οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τη χώρα είναι ορθές και πως στόχος τους είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου» αναφέρουν.
Στη συνέχεια προσθέτουν ότι «ο δήμος μας, σε συνεργασία με τους κατοίκους του νησιού, κατάφερε εδώ και έναν χρόνο να προστατεύσει όλους μας από την τεράστια απειλή του ιού. Εφόσον έχει διασφαλιστεί η υγεία των Αμοργιανών, όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, γιατί θεωρήθηκε εύστοχο και δίκαιο το κλείσιμο των σχολείων μας; Αξίζει να σημειωθεί πως στην προκειμένη περίπτωση παραμένει κλειστό και το γυμνάσιο, διότι αποτελούν ενιαίο σχολείο που στεγάζονται στον ίδιο χώρο, με τους καθηγητές να προσπαθούν να καλύψουν και τις έξι αυτές τάξεις». 

«Γιατί να είμαστε “καθαροί ” μόνο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να παρουσιαζόμαστε από όλους ως ο ιδανικός προορισμός για διακοπές εν όψει Covid-19, ενώ στην πράξη να παραμένουμε αδρανείς; Αυτό το σκωτσέζικο ντους θα πρέπει κάποτε να τελειώσει. Οι σχολικές μονάδες οφείλουν να παραμένουν ανοιχτές, καθώς δεν υπάρχουν κρούσματα και τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας» υπογραμμίζουν.
Ανοιχτή επιστολή για τα κλειστά σχολεία στην Αμοργό έστειλε στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και κάτοικος του νησιού. Η δημοτική σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού υπογράφει την επιστολή της ως «μητέρα ενός παιδιού που, λόγω των αποφάσεών σας, δεν μπορώ να δώσω σοβαρές απαντήσεις στην κόρη μου».
«Σε ένα νησί με μηδενικά κρούσματα γιατί πρέπει να συμβαίνει αυτό;

Σ’ αυτό το ερώτημα των παιδιών μας δεν μπορώ να απαντήσω, κ. Χαρδαλιά. Θα απαντήσετε εσείς; Σ’ ένα νησί που συμμετέχει στον εορτασμό για τα 200 χρόνια της Επανάστασης, διότι είχε σε λειτουργία ένα από τα πρώτα γυμνάσια από τη σύσταση ελληνικού κράτους και το κλείνετε αδίκως, τι απαντάτε;» ρωτάει τον υφυπουργό στην επιστολή της.
«Γιατί ακριβώς τιμωρούμαστε; Γιατί ξανά κλείσατε τα σχολεία μας; Ποια η επικινδυνότητα του ΕΠΑΛ Αμοργού με λιγότερα από 30 παιδιά σε όλα τα τμήματα, ειδικότητες και τάξεις; Έχουμε πολλές πέτρες στο νησί, κ. Χαρδαλιά. Γιατί τις σηκώνετε εναντίων των παιδιών μας;» διερωτάται.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!