Σκάνδαλα και ίντριγκες στις μασονικές Στοές. Το σκάνδαλο της Μεγάλης Στοάς
Οικονομικά σκάνδαλα, παιχνίδια εξουσίας και εσωτερικοί διχασμοί αποτελούν μόνο την επιφάνεια ενός μεγάλου «παγόβουνου» που ονομάζεται Μασονία ή Τεκτονισμός. Κι όπως όλα τα μεγάλα παγόβουνα, έτσι και εδώ κρύβονται πολλά κάτω από την επιφάνεια του «νερού».
Κάποια από αυτά τα μεγάλα μυστικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αφού έφτασαν μέχρι την πόρτα της Δικαιοσύνης. Άλλα, ίσως, να παραμείνουν για πάντα κρυφά μέσα στο πλαίσιο της «ομερτά» που διακατέχει όλες τις αδελφότητες του πλανήτη.
Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για υπεξαιρέσεις χρημάτων που φτάνουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ καθώς και για κακουργηματική απιστία, στην οποία εμπλέκονται πρόσωπα από τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, ενώ υπάρχει και ένα θέμα με την κοστολόγηση της αξίας ενός κτηρίου στην Ελευσίνα.
Ταυτόχρονα με τα σκάνδαλα που αναδεικνύονται στο εσωτερικό των Ελλήνων τεκτόνων μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο συγκρούονται ομάδες τεκτόνων που επιχειρούν να διασπάσουν τους εσωτερικούς κύκλους των διοικήσεων των μασόνων, προκειμένου να τις ελέγχουν, να «απολαμβάνουν» την εξουσία και να «γεύονται» τους καρπούς της, μαζί με διάφορα ίδιας αντίληψης συμφέροντα.
Ο τεκτονισμός, η Μεγάλη Στοά και το Ύπατο Συμβούλιο
Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε το «μπάχαλο» που έχει γίνει, πρέπει να αναλύσουμε τις διαβαθμίσεις του τεκτονισμού και να δώσουμε κάποιες εξηγήσεις…
Ξεκινάμε από τα βασικά… Ο τεκτονισμός «χωρίζεται» σε δύο είδη, τον συμβολικό ή κυανού τεκτονισμό και τον φιλοσοφικό.
Αν κάποιος επιθυμεί να γίνει μασόνος στην Ελλάδα, πρέπει να περάσει πρώτα από τον συμβολικό τεκτονισμό, ο οποίος αποτελείται από τους τρεις πρώτους βαθμούς της ιεραρχικής ή πνευματικής του εξέλιξης. Ο συμβολικός τεκτονισμός διαθέτει στοές ή εργαστήρια, τα οποία υπάγονται στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος.
Ο φιλοσοφικός τεκτονισμός αποτελείται από ένα σύνολο βαθμών, οι οποίοι αναλύουν την διδασκαλία του συμβολικού τεκτονισμού. Υπάρχουν πολλοί φιλοσοφικοί τύποι όπως, το «Μέγα Στρατόπεδο των Ιπποτών», ο Τύπος της Υόρκης και ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος, οι οποίοι είναι οι πιο διαδεδομένοι.
Ο κάθε φιλοσοφικός τύπος διαθέτει βαθμούς από τον τέταρτο και πάνω και τη δική του διοίκηση. Αυτός που θα μας απασχολήσει είναι ο Σκωτικός Τύπος, του οποίου η διοίκηση είναι το «Ύπατο Συμβούλιο του 33ου και τελευταίου βαθμού δια την Ελλάδα».
Τα άτομα που μετέχουν στο Ύπατο Συμβούλιο, φέρουν τίτλους που συμβολικά αντιπροσωπεύουν και τις αρμοδιότητές τους σε αυτό, ενώ το «σκήπτρο» του Υπάτου Συμβουλίου κατέχει ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης.
Ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης διορίζει τα μέλη του Ύπατου Συμβουλίου και επιλέγει αργότερα εκείνον που θα τον διαδεχθεί στη θέση του.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε κάθε χώρα που λειτουργεί ο σκωτικός τύπος, υπάρχει ένα Ύπατο Συμβούλιο. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό… Θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί.
Έμπλεξαν τα… μπούτια τους με τα Ύπατα Συμβούλια
Για να κάνουμε πιο συγκεκριμένα τα πράγματα, να σημειώσουμε ότι το διάστημα 2008-2009 μια ομάδα ατόμων με επικεφαλής γνωστό δικηγόρο των Αθηνών και πρώην μεγάλο διδάσκαλο της Μεγάλης Στοάς επί σειρά ετών, που τα τελευταία χρόνια μεταπήδησε στη διοίκηση του Σκωτικού Τύπου, απομάκρυνε τον Ύπατο Μέγα Ταξιάρχη Ρ. Ντ. και τον διέγραψε από τους κόλπους του Σκωτικού Τύπου με συνοπτικές διαδικασίες, αναλαμβάνοντας έτσι τη διοίκησή του, γεγονός που αντιβαίνει στον νόμο, τους κανονισμούς και τα καταστατικά του Τεκτονισμού.
Τότε, ο Ρ. Ντ. εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση στην οποία περιέγραφε όσα συνέβησαν, κατά τη δική του εκδοχή, και ότι εξέλαβε τις παράνομες δραστηριότητες της ομάδας που τον απομάκρυνε ως αποχώρησή τους. Στη συνέχεια, προσέφυγε στα δικαστήρια για την παράνομη απομάκρυνσή του από το Ύπατο Συμβούλιο.
Ο δικηγόρος και η «παρέα» του ισχυρίστηκαν στα δικαστήρια ότι ο Ρ. Ντ. παραιτήθηκε και όχι ότι απομακρύνθηκε βίαια. Όμως, η κακή συνεννόηση που είχαν τα μέλη αυτή της ομάδας οδήγησε στο να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ένας από την «παρέα» κατέθεσε την ώρα που εξεταζόταν ως μάρτυρας ότι ο Ρ. Ντ. δεν παραιτήθηκε.
Κι έτσι, ο Άρειος Πάγος εξέδωσε το 2015 την απόφαση υπ’ αριθμόν 590/2015, σύμφωνα με την οποία ο Ρ. Ντ. ουδέποτε παραιτήθηκε από το αξίωμα, εξακολουθεί να είναι ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης και όλες οι πράξεις που έγιναν από τη διοίκηση που ανέλαβε μετά την απομάκρυνσή του δεν έχουν καμία ισχύ.
Έχει συμβεί όμως το εξής περίεργο: Ο Ρ. Ντ., βασιζόμενος στην απόφαση του Αρείου Πάγου που τον αναγνώρισε ως Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη του Σκωτικού Τύπου, συγκρότησε ξανά το Ύπατο Συμβούλιο. Η διοίκηση όμως που τον είχε απομακρύνει συνέχισε να λειτουργεί και να διενεργεί πράξεις εκπροσώπησης χρησιμοποιώντας τον ίδιο τίτλο. Οπότε, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν δύο Ύπατα Συμβούλια με διαφορετικές ιστοσελίδες, μέλη, δραστηριότητες, πράξεις κ.τ.λ. Τα δύο Ύπατα Συμβούλια έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους πληθώρα εξωδίκων. Με τη σειρά της, η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία αναγνώριζε ως νόμιμο Ύπατο Συμβούλιο εκείνο του Ρ. Ντ. Κατά αυτής της εγκυκλίου, η «παρέα» άσκησε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία απορρίφθηκαν και συνεπώς η εγκύκλιος συνέχισε να ισχύει. Πάντως, μέχρι και σήμερα, κανένα από τα δύο Ύπατα Συμβούλια δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία του, γεγονός που έχει διχάσει τους τέκτονες.
Το σκάνδαλο της Μεγάλης Στοάς
Πολλοί ισχυρίζονται ότι το ρήγμα στους κόλπους του Ύπατου Συμβουλίου του Σκωτικού Τύπου αποτελεί «βιτρίνα» προκειμένου να αποστραφούν τα βλέμματα από το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στη Μεγάλη Στοά.
Μια καταγγελία από μασόνο της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος για παρατυπίες στη διαχείριση των συνδρομών των μελών της αποτέλεσε την αρχή για την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου. Η καταγγελία έκανε λόγο για υπεξαιρέσεις που έφταναν τα 350.000 ευρώ. Τότε, η Μεγάλη Στοά αποφάσισε να ρίξει το «βάρος» στον λογιστή της, υποβάλλοντας μήνυση εναντίον του γι’ αυτή την καταγγελία. Ξεκίνησε μια έρευνα από την οικονομική αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές από την οποία διαπιστώθηκε ότι τα ποσά από διαρροές της Μεγάλης Στοάς έφταναν τα δύο εκατομμύρια ευρώ για το χρονικό διάστημα 2006-2015. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η Στοά δεν κατέβαλε ΦΠΑ και ότι δεν είχε εκδώσει ΑΦΜ.
Ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν κατά του λογιστή της Στοάς και συνεργατών του για την κακή διαχείριση των οικονομικών της.
Παρ’ όλ’ αυτά, μέλη της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι το πρώτο οικονομικό σκάνδαλο στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος και αναφέρουν ότι οι διωκτικές αρχές πιθανόν να ανακαλύψουν, με αφορμή το πρόσφατο οικονομικό σκάνδαλο, κι άλλες διαχειριστικές παρατυπίες, που αφορούν την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς κτηρίου της Ελευσίνας περίπου το 2000. Το συνολικό κόστος κατασκευής του κτηρίου υπολογιζόταν περίπου στα 60 εκατ. δραχμές, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ανέγερσής του, ενώ τελικά κόστισε 300 εκατ. δραχμές.
Πάντως, το «Μέγα Στρατόπεδο των Ιπποτών» ήδη από το 2013 κάνει λόγο για σοβαρότατες ελλείψεις στα ταμεία του και είχε προβεί σε καταγγελία και αγωγές εις βάρος της Μεγάλης Στοάς.