Στήριξη στην οικονομία με κάθε κόστος υποσχέθηκε ο Μπόρις Τζόνσον


Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε σήμερα να στηρίξει την οικονομία «με κάθε κόστος» για να ανταπεξέλθει στις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοινώνοντας κρατικές εγγυήσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 330 δισεκατομμυρίων λιρών και κρατικές ενισχύσεις που φτάνουν τα 20 δισεκατομμύρια λίρες.

Τα μέτρα αυτά παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, την ώρα που η πανδημία εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σε καιρό ειρήνης, δεν βιώσαμε ποτέ μια τέτοια οικονομική μάχη», είπε ο Σουνάκ. «Τα μέτρα αυτά συνιστούν μια συντονισμένη και συγκροτημένη απάντηση σε μια σοβαρή οικονομική κατάσταση που είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι παρά μόνο τα πρώτα βήματα: θα παρουσιάσω τις επόμενες ημέρες το προσεχές στάδιο της απάντησής μας», διαβεβαίωσε.

«Θα βγούμε από αυτήν την κατάσταση και θα κάνουμε τα πάντα, ό,τι κι αν κοστίσει», συνέχισε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο κρατικών εγγυήσεων ύψους 330 δισεκατομμυρίων λιρών (ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του βρετανικού ΑΕΠ) ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις και να πληρώνουν τα μισθώματα, τους μισθούς των υπαλλήλων και τους προμηθευτές τους.

«Αν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τα 330 δισεκ. που αποδεσμεύτηκαν σήμερα, θα πάμε πιο μακριά και θα διαθέσω όσα χρειάζονται», είπε.

Ανακοίνωσε επίσης βοήθεια προς τις επιχειρήσεις με τη μορφή φοροαπαλλαγών και επιδοτήεων, ύψους 20 δισεκ. λιρών (22 δισεκ. ευρώ).

Τα νοικοκυριά που θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες θα απαλλαγούν από την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων τους για τρεις μήνες.

Τα μέτρα αυτά προστίθενται στο σχέδιο στήριξης της βρετανικής οικονομίας, ύψους 30 δισεκ. λιρών, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στο μεσοδιάστημα, η επιδημία εξαπλώθηκε: με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.950 και οι νεκροί στους 71. Σύμφωνα όμως με τον επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, ενδέχεται να έχουν προσβληθεί έως και 55.000 άνθρωποι.

Αφού αρχικά υιοθέτησε μια στρατηγική διαφορετική από εκείνη των γειτονικών χωρών, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε τελικά από τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τις μη αναγκαίες επαφές, ώστε να επιβραδυνθεί η πορεία εξάπλωσης του SARS-CoV-2. «Αυτή ασθένεια είναι τόσο επικίνδυνη και τόσο μολυσματική που χωρίς δραστικά μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωσή της, θα καταπόντιζε κάθε σύστημα υγείας στον κόσμο», είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!