Στον ρυθμό των Ρίχτερ η Θεσσαλονίκη. Τι λένε οι σεισμολόγοι
Στον ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύει» τις τελευταίες δέκα ημέρες η Θεσσαλονίκη και η ανησυχία των κατοίκων χτυπάει «κόκκινο», καθώς οι σεισμολόγοι δίνουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού με επίκεντρο το ρήγμα του Κιλκίς.
Η τελευταία δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου και έγινε αισθητή σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα και στις γύρω περιοχές, κάνοντας τους κατοίκους να πεταχτούν έντρομοι από τα κρεβάτια τους. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι η δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο με αυτές άνω των 4 Ρίχτερ, που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης και κοντά στην πόλη του Κιλκίς.
«Εκτιμώ ότι το ρήγμα δεν έχει δυνατότητες να δώσει μεγάλο σεισμό. Μένουμε ήσυχοι, αλλά παρακολουθούμε το φαινόμενο, και από εκεί και πέρα βλέπουμε…» ήταν η άποψη του σεισμολόγου Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμη Λέκκα.
Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος χαρακτήρισε φυσιολογική τη σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Κιλκίς.
«Μιλάμε για μια περιοχή όπου, από τις 10 Νοεμβρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Τις τελευταίες ημέρες, άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στη συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει ημέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός, 3,4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο, η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος.
Αντίθετα, την άποψη ότι μπορεί να ξεπεραστεί το όριο των 5 Ρίχτερ εξέφρασε ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Βασίλης Καρακώστας.
«Στην περιοχή αυτή δεν γνωρίζουμε να έχει γίνει ποτέ κάποιος ισχυρός σεισμός. Εχουν γίνει σεισμοί μέχρι 5 Ρίχτερ. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί» τόνισε ο καθηγητής.