Στο έλεος της βαρυχειμωνιάς, παλεύουν με τις λάσπες οι πρόσφυγες
Πρόσφυγες προσπαθούν με γυμνά χέρια να αδειάσουν τις πλημμυρισμένες σκηνές τους από τα νερά της βροχής. Άλλοι σκάβουν με τις παλάμες στη λάσπη προσπαθώντας να φτιάξουν πρόχειρα αυλάκια για να πέφτει μέσα το νερό και βάζουν πέτρες στα αντίσκηνα για να μην τα παρασύρουν οι θυελλώδεις άνεμοι.
Τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα hotspots των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και τους προσωρινούς καταυλισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα έρχονται τώρα να επιδεινώσουν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Η βαρυχειμωνιά αποτελεί τη νέα απειλή για τους περίπου 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και το κλείσιμο των συνόρων από τα γειτονικά βαλκανικά κράτη.
Οι περισσότεροι περιμένουν μήνες να εξεταστούν οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει για τη χορήγηση ασύλου. Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι στελεχώνουν τα hotspots, όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά συχνά αποτελούν τον εύκολο στόχο εκτόνωσης της δικαιολογημένης έκρηξης οργής των μεταναστών.
Μάλιστα, μετά τα τελευταία επεισόδια σε Χίο και Λέσβο, οι ξένες κυβερνήσεις ανακάλεσαν τους έτσι κι αλλιώς λίγους υπαλλήλους που είχαν αποστείλει στην Ελλάδα για τη στελέχωση των συγκεκριμένων υπηρεσιών, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες. Αλλά και όσοι δεν προέρχονται από εμπόλεμη χώρα, αλλά έφθασαν στην Ευρώπη ως οικονομικοί μετανάστες, παραμένουν στους καταυλισμούς, αφού οι απελάσεις και επαναπροωθήσεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Σε αυτό συμβάλλει και η απροθυμία των τουρκικών αρχών, οι οποίες κάθε φορά βρίσκουν μια νέα αφορμή ώστε να καθυστερούν τις διαδικασίες επαναπροώθησης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στην Τουρκία:
Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.158 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών.
Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 51 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας.
Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, 748 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.
Οργή
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά τρόπο ώστε να αποσυμπιεστεί το επιδεινούμενο κλίμα στις τοπικές κοινωνίες, που βράζουν από οργή και αγανάκτηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χίος, όπου την περασμένη Κυριακή το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα την πρόταση του υπουργείου για την κατασκευή νέου καταυλισμού στην περιοχή του πρώην παράνομου ΧΑΔΑ.
«Το μόνο που θα πετύχαινε η κατασκευή του συγκεκριμένου καταυλισμού θα ήταν η μεταφορά του προβλήματος από το κέντρο της πόλης της Χίου στις παρυφές της και τους γύρω οικισμούς. Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα στην πολιτική ηγεσία και τον Γιάννη Μουζάλα πως hotspot όπως αυτό της Σούδας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα σπίτια των κατοίκων του νησιού, έπρεπε ήδη να έχει μεταφερθεί εκτός του αστικού ιστού. Είχαμε αντιπροτείνει – και η πρότασή μας εξακολουθεί να ισχύει – το νέο hotspot να γίνει στην περιοχή “18”, σε δημόσια έκταση και μακριά από κατοικημένη περιοχή, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε» αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, υπεύθυνος για τη Χίο, Σταμάτης Κανδάμης.
Από την πλευρά του ο Μουζάλας κάνει λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» παραπληροφόρησης των κατοίκων και ενίσχυση των ακραίων φωνών από την επανεμφάνιση και φασιστών, όπως αυτοί της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στα πρόσφατα επεισόδια στο νησί.
Έκρηξη στα Everest: Δεν έχω ευθύνη, λέει ο ψυκτικός. Βίντεο
«Τους 16 τελευταίους μήνες οι Χιώτες έχουν φιλοξενήσει και δείξει την αλληλεγγύη τους σε περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι πέρασαν από τα τουρκικά παράλια. Πλέον όμως ζουν καθημερινά έναν εφιάλτη για τον οποίο δεν ευθύνονται. Είναι λοιπόν τουλάχιστον άκομψο ο κύριος Μουζάλας να χαρακτηρίζει τους κατοίκους της Χίου φασίστες και ρατσιστές» απαντά μέσω του «Π» ο αντιπεριφερειάρχης.
Η προδιαγεγραμμένη τραγωδία
Την προηγούμενη Πέμπτη συνέβη αυτό που όλοι φοβούνταν: έχασαν τη ζωή τους δύο πρόσφυγες, μία γυναίκα και ένα εξάχρονο παιδί, στη Μόρια της Λέσβου. Όχι στη διάρκεια επεισοδίων, αλλά από έκρηξη φιάλης γκαζιού μέσα στη σκηνή. Όμως υπό κανονικές συνθήκες ο καταυλισμός θα έπρεπε να λειτουργεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, και να υπάρχει υπεύθυνος λειτουργίας στον οποίο να αποδοθούν ευθύνες…
Επίσης, ενώ από τον Μάρτιο όλοι γνώριζαν ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα ξεχειμώνιαζαν στα νησιά, μόλις στις 10 Νοεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε διαγωνισμό για εργασίες στον καταυλισμό Καρά Τεπέ και στο hotspot στη Μόρια για να αναβαθμιστούν οι οικισμοί. Οι καθυστερήσεις και οι κωλυσιεργίες λοιπόν δεν οφείλονται μόνο στους άλλους…
topontiki