Συλλήψεις για τα επεισόδια στο hot spot στη Χίο
Χθες το βράδυ στη Σάμο, συνελήφθησαν από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Σάμου, τέσσερις Σύροι, ηλικίας από 18 έως 19 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για τα αδικήματα, της διέγερσης κατά νόμων και της αντίστασης.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι τέσσερις Σύροι διέγειραν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης πλήθος 500 περίπου προσφύγων και μεταναστών που βρισκόταν στο hot spot με αποτέλεσμα την πρόκληση επεισοδίων, ενώ ο ένας από αυτούς προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη αντιστεκόμενος στους αστυνομικούς.
Επίσης χθες, στη Χίο σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων γυναικών από τη Συρία, ηλικίας από 25 έως 31 ετών, οι οποίες κατηγορούνται –κατά περίπτωση– για τα αδικήματα της πρόκλησης σωματικών βλαβών και των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς. Οι τέσσερις γυναίκες κατηγορούνται ότι συμμετείχαν ενεργά σε επεισόδια που διαδραματίσθηκαν χθες το μεσημέρι, στο hot spot στη Χίο, προκαλώντας φθορές σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε οικίσκους της υπηρεσίας ασύλου.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των ανωτέρω περιστατικών, προκλήθηκαν εστίες φωτιάς σε διάφορα σημεία του hot spot, ενώ μία από τις κατηγορούμενες, η 31χρονη κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε αστυνομικό, τραυματίζοντάς τον ελαφρά.
Τέλος, χθες το βράδυ στη Σάμο σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων προσφύγων (δύο άνδρες και δύο γυναίκες από τη Συρία), ηλικίας από 18 έως 32 ετών, επειδή κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία ανήκαν σε άλλα πρόσωπα. Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι ο ένας εξ αυτών, ένας 32χρονος άνδρας, προμήθευσε τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενούς του στην υπόθεση με τα συγκεκριμένα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Επιτροπή: Δε φταίμε εμείς για τα επεισόδια
Εντωμεταξύ, «Νίπτει τας χείρας της» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει πρόσφατα σε ελληνικά hotspots, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές για την κατάσταση ασφαλείας στα hot spots.
Κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά επεισόδια στο hotspot της Μόριας, στη Λέσβο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι η Επιτροπή και οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επαφή για το θέμα της ασφάλειας των hot spots και συγκεκριμένα με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και με την επικεφαλής του EASO που συναντήθηκε στις 25 Οκτωβρίου με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.
«Υπάρχουν εν εξελίξει συζητήσεις για την κατάσταση ασφαλείας στα hot spots και θα συνεχίσουμε να εγείρουμε το ζήτημα στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές», απάντησε ο κ. Σχοινάς. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί φταίει η Κομισιόν και για τα επεισόδια στα hotspots που στοχοποίησαν προσωπικό της EASO, το οποίο βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει», αναρωτήθηκε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας βαθμός δυσαρέσκειας σε αυτά τα hotspots, το οποίο δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς».
Εξάλλου, η αρμόδια εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης, Ερνστ Τόβε, υπενθύμισε ότι στα ελληνικά νησιά βρίσκονται περίπου 15.000 μετανάστες και οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου έχουν καταγράψει πάνω από 7.000 αιτήσεις ασύλου από διάφορες εθνικότητες (Σύροι, Πακιστανοί, Αφγανοί, Μπαγκλαντεσιανοί και Ιρακινοί), των οποίων οι διαδικασίες προχωρούν, γίνονται οι συνεντεύξεις και εξετάζεται εάν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ή όχι.
topontiki