Σωτήρης Τσιόδρας: 3 κανόνες για να ανοίξει ο τουρισμός


Τρεις κανόνες-προϋποθέσεις, προκειμένου να ανοίξει και πάλι ο ελληνικός τουρισμός, έθεσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση την Τρίτη 12 Μαΐου.

Οι τρεις κανόνες, που ανέφερε, είναι:

  •     Εάν έχουμε έναν εργαστηριακό έλεγχο, να γίνεται γρήγορα, ταχέως, και να εξασφαλίζεται ότι ένας που ταξιδεύει δεν είναι φορέας της νόσου ή έχει περάσει την νόσο, αν υπάρχει ένα αξιόπιστο αντίσωμα.
  •     Ένας δεύτερος κανόνας είναι ότι σίγουρα η μετακίνηση θα γίνεται με κανόνες υγιεινής, οι οποίοι θα αφορούν τη χρήση μάσκας. Εάν μπορεί να γίνει μια τέτοια μετακίνηση και επιτραπεί, θα γίνεται με τον απόλυτο κανόνα υγιεινής, αλλά και με μέτρα αντιμετώπισης ενός ύποπτου περιστατικού μέσα σε κάποιο από αυτά τα μέσα μεταφοράς.
  •     Τρίτον, θα πρέπει να γίνεται με σκοπό να προστατευθούν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Όλα αυτά, τόνισε, θα πρέπει κανείς να τα βάλει μέσα σε ένα ενδεχόμενο πλάνο ή σχέδιο για επαναφορά στην κανονικότητα, όσον αφορά τον τουρισμό και να τα σκεφτεί ξεχωριστά.

Αναλυτικά η απάντηση του κ.Τσιόδρα σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου:

“…Εγώ να πω μόνο ότι μας ενδιαφέρει η Δημόσια Υγεία σε σχέση με τον τουρισμό. Σίγουρα δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα του τουρισμού από το εξωτερικό αυτή την στιγμή, αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες διεργασίες, κάποιες συζητήσεις, με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην Πατρίδα μας, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μείζον το ζήτημα.

Θεωρώ ότι θα γίνεται μόνο με συγκεκριμένους κανόνες, αν μου ζητήσετε να προβλέψω. Η Επιτροπή έχει δει κάποια κείμενα, έχει συζητήσει κάποια κείμενα, τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμα, όλα είναι σε διαβούλευση, και στην Επιτροπή αλλά και είναι και σε διαβούλευση, από ό,τι καταλαβαίνω και σε συμφωνίες και σε συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και Κρατών και των Υπουργών τους που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο.

Αλλά οι κανόνες, ενδεχομένως, θα περιλαμβάνουν το καλοκαίρι, και αν μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση στην οποία θα μιλάμε για να επιτρέπεται ο τουρισμός, γιατί απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες ακόμα αυτή η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, θα περιλαμβάνουν κανόνες που θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο.

Ιδιαίτερα αν έχουμε έναν εργαστηριακό έλεγχο, να γίνει γρήγορα, ταχέως, και να εξασφαλίσει ότι ένας που ταξιδεύει δεν είναι φορέας της νόσου ή έχει περάσει την νόσο, αν υπάρχει ένα αξιόπιστο αντίσωμα. Αυτό είναι ένας κανόνας.

Ένας δεύτερος κανόνας είναι ότι σίγουρα η μετακίνηση θα γίνεται με κανόνες υγιεινής, οι οποίοι θα αφορούν τη χρήση μάσκας. Εάν μπορεί να γίνει μια τέτοια μετακίνηση και επιτραπεί, θα γίνεται με τον απόλυτο κανόνα υγιεινής, αλλά και με μέτρα αντιμετώπισης ενός ύποπτου περιστατικού μέσα σε κάποιο από αυτά τα μέσα μεταφοράς.

Τρίτον, θα πρέπει να γίνεται με σκοπό να προστατευθούν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, για τις οποίες μίλησα και προηγουμένως. Και φαντάζομαι ότι δεν θα ρισκάρουμε μέσα σε μια περίοδο που μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα ο ιός, δεν είναι ακόμα σίγουρο το πόσο θα επηρεάσει η ζέστη την κυκλοφορία του, την μεταφορά του σε ένα εξοχικό ή σε ένα σπίτι στο χωριό, στο οποίο μένουν οι γονείς μας ή άνθρωποι ηλικιωμένοι ή άνθρωποι που έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Όλα αυτά, λοιπόν, θα πρέπει κανείς να τα βάλει μέσα σε ένα ενδεχόμενο πλάνο ή σχέδιο για επαναφορά στην κανονικότητα, όσον αφορά τον τουρισμό και να τα σκεφτεί ξεχωριστά.

Τώρα, το αν θα ταξιδεύει κανείς με αεροπλάνο ή με πλωτό μέσο, στο πού εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη αραίωση των επιβατών. Παντού θα χρειάζεται η προσοχή όσον αφορά στη χρήση μέτρων υγιεινής, εάν και εφόσον γίνει εφικτή η διαδικασία του τουρισμού και η τήρηση των αποστάσεων. Βλέπετε ότι τώρα έχουμε την ανάγκη να μετακινηθούμε από ένα μέρος στο άλλο στην Αθήνα. Και σας είπα προηγουμένως, προτιμάτε να αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεν είναι εφικτό όμως. Αν δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείς τη μάσκα και την απόλυτη εφαρμογή των μέτρων υγιεινής.

Έτσι θα γίνει και σε αυτές τις καταστάσεις. Δηλαδή θα τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, θα τηρούνται οι κανόνες, ένα γενικό σετ κανόνων. Και σε αυτό θα σας πω ότι η Επιτροπή σιγά-σιγά συμφωνεί ποιοι θα είναι αυτοί οι κανόνες.

Το θέμα είναι ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα μας και στις άλλες χώρες και αν θα μπορεί να εξασφαλιστεί αυτή η ασφάλεια. Γιατί, μην το ξεχνάμε, η παγκόσμια διασπορά του ιού ξεκίνησε από εισαγόμενα κρούσματα, από ταξιδιώτες. Και μάλιστα στην Πατρίδα μας ήρθαν από συγκεκριμένες περιοχές της Γης. Στην Αμερική, να σας πω ένα παράδειγμα, το 65% της διασποράς του ιού προήλθε από τη Νέα Υόρκη, μέσα στην Αμερική, δεν ήρθε απέξω.

Διαδικασιες και για τον εσωτερικό τουρισμό

Άρα χρειάζεται προσοχή. Ακόμα και διαδικασίες εσωτερικού τουρισμού μπορεί να υποβάλλονται σε κάποιες απαγορεύσεις, όχι μόνο εξωτερικού. Εγώ θεωρώ ότι μπορούμε να σκεφτόμαστε σταδιακά τον εσωτερικό τουρισμό όλο και περισσότερο, εάν παραμείνουμε σε μια καλή κατάσταση σαν χώρα. Θα μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι αυτό δεν θα γίνει χωρίς κανόνες υγιεινής, αλλά θα γίνει με κανόνες υγιεινής και πρέπει να τους σεβαστούμε όλοι αυτούς τους κανόνες.

Και εύχομαι, επειδή θα υπάρξουν προβλήματα, να μπορούν να αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα όσο το δυνατόν ταχύτερα με τη διαδικασία του εργαστηριακού ελέγχου, της απομόνωσης και της ιχνηλάτησης των επαφών και, βέβαια, της έγκαιρης πρόσβασης το ιατρικό μας σύστημα.

Είναι λίγο νωρίς για μια τέτοια συζήτηση. Ποτέ δεν είναι νωρίς, αλλά πρέπει να ετοιμαζόμαστε. Αλλά θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, δεν μου φαντάζει σαν την πρώτη προτεραιότητα. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να παραμείνουμε σε μια καλή κατάσταση στην κυκλοφορία του ιού και μετά να αρχίσουμε να συζητάμε για τα υπόλοιπα.
Πάντως, κάποιοι βασικοί κανόνες ήδη συζητιούνται αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί και δεν είναι αυτή τη στιγμή σίγουρο”…

σχετικά άρθρα

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!